Πτωτικά κινήθηκε σε εβδομαδιαίο επίπεδο το ελληνικό χρηματιστήριο εν μέσω ισχυρών κραδασμών από τις εξελίξεις στο φυσικό αέριο και στον πληθωρισμό, όμως έβγαλε με σημαντικά κέρδη το μήνα Απρίλιο που δικαίωσε τη φήμη του ως ο καλύτερος μήνας του έτους όλα τα τελευταία χρόνια, ενώ θετικά είναι τα πρόσημα και από την αρχή του έτους.
- Κέρδη 4,89% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης τον Απρίλιο
- Παρά τους κλυδωνισμούς λόγω ενέργειας και πληθωρισμού, η αγορά άντεξε
- Κορυφαίες μετοχές του μήνα οι Μυτιληναίος, Jumbo, Εθνική και ΟΤΕ
- Με άνοδο 3,26% στο Γ.Δ. και +12,15% στις τράπεζες βγήκε το πρώτο 4μηνο
Το ελληνικό χρηματιστήριο εν μέσω σημαντικών αναταράξεων είχε καλύτερη συμπεριφορά έναντι των διεθνών αγορών τον Απρίλιο, επηρεασμένο θετικά από την εξαιρετική εικόνα των ισολογισμών των εισηγμένων το 2021 – όπου η κερδοφορία κινείται σε επίπεδα ρεκόρ 15 ετών – καθώς και από την εν γένει επιχειρηματική κινητικότητα και τις φήμες για deals.
H ελληνική αγορά είχε υποαποδώσει όλα τα προηγούμενα χρόνια οπότε από την αρχή του 2022 δείχνει σαφή σημάδια «επιστροφής» και αυξημένης κινητικότητας, ενώ οίκοι αξιολόγησης αλλά και επενδυτικά σχήματα συνεχίζουν τις πολύ καλές εκθέσεις – αναλύσεις.
Βεβαίως, αυτή την εβδομάδα οι εξελίξεις με το ρωσικό αέριο και το κλείσιμο της παροχής σε άλλες χώρες έφερε έντονο προβληματισμό για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, μεταγγίζοντας ανησυχία και νευρικότητα σε όλο το επενδυτικό σύστημα. Σε γενικές γραμμές πάντως η εικόνα της αγοράς κρίνεται ανθεκτική τηρουμένων των αναλογιών και όλων των διεθνών δεδομένων, ενώ παρά τη διόρθωση αυτής της εβδομάδας, κρατήθηκε το όριο των 920 μονάδων.
Η αγορά
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή 29 Απριλίου στις 922,43 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 0,29%, αν και στο ξεκίνημα κινήθηκε ανοδικά έως τις 931,12 μονάδες (+0,65%), όμως δεν υπήρχαν δυνάμεις να υποστηριχτούν αυτά τα επίπεδα. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.236,54 μονάδες με πτώση 0,35%, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 0,23% αλλά κράτησε ξανά τις 1.500 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης συνέχισε πτωτικά χάνοντας 1,15% με κλείσιμο στις 644,77 μονάδες.
Το 4ήμερο της εβδομάδας, ο Γ.Δ. διόρθωσε κατά 2,87%, ο FTSE 25 έχασε 2,94%, ο Mid Cap -3,49% και ο τραπεζικός -6,73%. Πάντως, σε επίπεδο μήνα συνεχίστηκε η καλή παράδοση, με το Γ.Δ. να κερδίζει 4,89% (ενώ έφτασε έως το +8,05%), ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 5,48%, ο Mid Cap υστέρησε καταφανώς με οριακή πτώση 0,02%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε μόλις 0,28%.
Στο ταμπλό
Η εικόνα του τραπεζικού δείκτη δείχνει ότι τα ηνία της αγοράς τον Απρίλιο πέρασαν στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας. Εξαίρεση αποτέλεσε η μετοχή της Εθνικής που ενισχύθηκε σε ποσοστό 14% το μήνα, με φόντο τις προσδοκίες για εισαγωγή στο δείκτη MSCI Standard Greece το προσεχές διάστημα. Πρώτη μετοχή στον Large Cap το μήνα που φεύγει ήταν η Μυτιληναίος (+19,2%) επίσης με φόντο τις προσδοκίες ένταξης στον ίδιο δείκτη, κάτι που αύξησε σημαντικά και τις συναλλαγές στον τίτλο.
Κέρδη 14,4% είχε η Jumbo παρά τα σενάρια διαγραφής από τον MSCI, στο +12,2% ο ΟΤΕ και +9,9% η Ελλάκτωρ. Στο μεσαίο χώρο, ξεχώρισαν Profile και Πλαίσιο με άνοδο 14,9% και 8% αντίστοιχα.
Στο 4μηνο
Σε επίπεδο 4μήνου, ο Γενικός Δείκτης παρά το πολύ έντονο volatility λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου που άλλαξε τα δεδομένα στην παγκόσμια οικονομία αλλά και στις αγορές, κράτησε θετικό πρόσημο, κερδίζοντας 3,26%. Ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 4,45%, ο Μid Cap υστέρησε με άνοδο μόλις 0,73%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχώρισε με απόδοση 12,15%.
Η τελευταία μέρα
Στη συνεδρίαση της Παρασκευής η πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25 έκλεισε πτωτικά, ενώ παρά το αρνητικό πρόσημο του Γ.Δ. στο σύνολο της αγοράς υπήρξε ισορροπία με 59 ανοδικές και ισάριθμες πτωτικές μετοχές. Αυτό έγινε λόγω της κινητικότητας που παρατηρήθηκε στο χώρο της μικρομεσαίας αποτίμησης, χωρίς βεβαίως οι όγκοι και οι τζίροι να δικαιολογούν κάποιο ιδιαίτερο ενθουσιασμό.
Στον Large Cap κέρδη 2% είχε η ΕΥΔΑΠ λόγω καλών αποτελεσμάτων, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν οι Τιτάν, Jumbo, Ελλάκτωρ και Quest Συμμετοχών. Στον αντίποδα, απώλειες 1,81% είχε η Alpha Bank, ενώ πλέον του 1% υποχώρησαν και οι Viohalco (προβληματισμός για το ενεργειακό κόστος), Aegean Airlines, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική Τράπεζα, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή.
Στον Mid Cap αντίδραση +3,32% έβγαλε η Cenergy Holdings καθώς είχε πιεστεί σημαντικά τελευταία, στο +2,75% η Ικτίνος και +2,06% η Fourlis, ενώ υποχώρησαν οι AVAX (-2,96%), Epsilon Net (-2,90%), Παπουτσάνης (-2,83%), Autohellas (-1,58%), Τεχνική Ολυμπιακή (-1,41%), Κρι Κρι (-1,13%) και Πλαστικά Θράκης (-1,04%) με νέα χαμηλά έτους και έντονο προβληματισμό.
Στις μικρότερες αποτιμήσεις, κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Yalco, Sato, Μπήτρος, Μουζάκης, Φιερατέξ, Σωλ. Τζιρακιάν, Μύλοι Λούλοι και Ίλυδα. Με πτώση έκλεισαν οι Medicon, Επίλεκτος, Ελινόιλ, Ιατρικό Αθηνών, Lavipharm, Moda Bagno, Κυριακούλης, Παΐρης, Ελγέκα και Centric.