Ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι η Γερμανία δεν θα εμποδίσει ένα πιθανό εμπάργκο πετρελαίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Μόσχας και ότι η χώρα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ενεργειακό αποκλεισμό.
Παράλληλα, όμως, ο Χάμπεκ δήλωσε ότι η Γερμανία βλέπει την προοπτική πληρωμής του φυσικού αερίου που αγοράζει από τη Ρωσία σε ρούβλια μέσω λογαριασμού μετατροπής στην Gazprombank, ως την ενδεδειγμένη λύση. Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν υποστήριζε δημοσίως ότι η πληρωμή ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια θα αποτελούσε παράβαση των κυρώσεων.
Οι εξελίξεις στον οικονοικό πόλεμο ΕΕ – Ρωσίας έχουν -βαθμιαία- αρχίσει να μην ταυτίζονται με αυτές στο μέτωπο ΗΠΑ – Ρωσίας, δημιουργώντας αίσθηση διαφοροποίησης της προοπτικής των διμερών σχέσεων και επιτρέποντας την ανάδυση σεναρίων σταθεροποίησης και πιθανής εξομάλυνσης στο ενεργειακό μέτωπο.
Η πορεία της τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Η κινητικότητα αυτή καταγράφεται από τις αγορές εμπορευμάτων και ενέργειας, όπου παρά την αυξημένη μεταβλητότητα διαπιστώνεται τάση σταθεροποίησης των τιμών του φυσικού αερίου στα προ-εισβολής επίπεδα.
Η πορεία της τιμής του πετρελαίου
Αντιθέτως, το πετρέλαιο κινείται ανοδικά, επανακάμπτοντας πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, καθώς η Γερμανία δείχνει διατεθειμένη να επιτρέψει τη δημιουργία ενιαίου μετώπου.
Auditor’s note
Διπλωματικά, το γεγονός ότι τόσο οι δηλώσεις για το φυσικό αέριο, όσο και για το πετρέλαιο προέρχονται από το ίδιο πρόσωπο, συντείνει στη δημιουργία της εντύπωσης ότι η Γερμανία προσφέρει στους εταίρους μια ανταλλαγή: Κυρώσεις στο πετρέλαιο, χαλάρωση στο φυσικό άεριο.Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απάντηση των ΗΠΑ, σε δημόσιο επίπεδο, στην πρόταση που φαίνεται να καταθέτει η Γερμανία.
Η Κομισιόν, πάντως, φάνηκε θορυβημένη, και έσπευσε να διαβεβαιώσει μέσω ανώνυμων πηγών για τη δέσμευση των χωρών σε κοινό μέτωπο. Ταυτόχρονα, οι ευρωπαϊκές κυνβρνήσεις αναγκάζονται να επαναξιολογήσουν τις σχέσεις τους με την Κίνα υπό το πρίσμα της επιτακτικής ανάγκης απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια, μετά από δεκαετίας ενίσχυσης των δεσμών.
Ο Μπάιντεν πάει σε πόλεμο φθοράς τον Πούτιν
Ο Αμειρκανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζητά από το Κογκρέσο να εγκρίνει πρόσθετη βοήθεια 33 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία και διάταγμα για την κατάσχεση και την πώληση περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με πλούσιους συμμάχους του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Η πρόταση, ωστόσο, κινδυνεύει να ενταχθεί σε μια μακρά κομματική αντιπαράθεση για τη μετανάστευση και τη χρηματοδότηση του Covid-19.
Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ότι οι ΗΠΑ θα «υποστηρίξουν σθεναρά» τη Σουηδία και τη Φινλανδία εάν αποφασίσουν να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο NATO, σύμφωνα με τη Washington Post.