Ως μια πρώτη προσπάθεια οικοδόμησης εμπιστοσύνης εκλαμβάνεται η συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Κουτέρες, με τους δύο άνδρες να επιτυγχάνουν συμφωνίες σε επιμέρους ζητήματα και για την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη και το εργοστάσιο Azovstal.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησε «επί της αρχής» για την απομάκρυνση αμάχων από το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal, στη Μαριούπολη, με τη συνδρομή του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
«Θα ακολουθήσουν συζητήσεις μεταξύ του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων και του ρωσικού υπουργείου Άμυνας», αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Πούτιν φέρεται να εξέφρασε στον Γκουτέρες την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις με την ουκρανική πλευρά θα έχουν «θετικό αποτέλεσμα».
Νωρίτερα ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τη Μόσχα και το Κίεβο να εργαστούν σε συντονισμό με τον ΟΗΕ για το άνοιγμα «ανθρωπιστικών διαδρόμων» στην Ουκρανία, με σκοπό την απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού από περιοχές όπου μαίνονται οι εχθροπραξίες.
Ωστόσο, ενστάσεις για την πολιτική βούληση του Πούτιν ώστε να καρποφορήσουν οι διαπραγματεύσεις εξέφρασαν οι ΗΠΑ δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος όμως διευκρλινησε ότι η Ουάσιγκτον θα στηρίξει τη διαδικασία εφόσον σε αυτή προσέλθουν οι Ουκρανοί.
Όσον αφορά τον εξοπλισμό της Ουκρανίας και τις προειδοποιήσεις της Ρωσίας, ο Μπλίνκεν απάντησε ότι στόχος των προγραμμάτων είναι να δώσουν τη δυνατότητα στην Ουκρανία να αποκρούσει τη Ρωσία και να ενισχύσουν τη θέση της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε πρόταση του Κιέβου για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μαριούπολη.