Η είδηση ότι ο ιδιοκτήτης της Tesla και της SpaceX, Elon Musk, εξαγόρασε το Twitter έναντι 44 δισ. δολαρίων δεν έπεσε ως «κεραυνός εν αιθρία», με την έννοια ότι ο πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου είχε εδώ και αρκετό καιρό εκδηλώσει την πρόθεσή του να αναμειχθεί ενεργά στην πορεία της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, ενώ είχε ήδη γίνει και κάτοχος του 9% του μετοχικού κεφαλαίου της δημοφιλούς πλατφόρμας.
Γιατί όμως ο Musk έδειξε τόσο έντονη πρόθεση όχι απλώς για την εξαγορά ενός σημαντικού (ενδεχομένως και πλειοψηφικού) μεριδίου στο Twitter, αλλά επιδίωξε (και πέτυχε) την εξαγορά του συνόλου των μετοχών, ώστε να βγάλει και την εταιρεία από το αμερικανικό Χρηματιστήριο;
Δε μπορεί κανένας να απαντήσει με σιγουριά σε αυτή την ερώτηση. Ο ίδιος ο Musk έχει δηλώσει ότι στόχος του είναι να κάνει το Twitter πιο «δημοκρατικό», να εισάγει ανοιχτό κώδικα στην πλατφόρμα του, να το κάνει έτσι ώστε να μην «εξαρτάται» από τις διαφημίσεις, άρα και από τις εταιρείες που το χρηματοδοτούν μέσω αυτών, να εισάγει λειτουργίες όπως τη δυνατότητα επεξεργασίας των αναρτήσεων για κάποιο διάστημα κ.α. έχει δηλώσει επίσης ότι αυτή η κίνηση δεν είναι μία επιχειρηματική κίνηση για να βγάλει χρήματα. Σε αυτό το τελευταίο ενδεχομένως να έχει ένα δίκιο, διότι η απόσβεση μιας επένδυσης 44 δισ. δολαρίων είναι λίγο δύσκολο να αποσβεστεί σε ένα «λογικό» χρονικό διάστημα από τα κέρδη της πλατφόρμας, πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή που, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Musk, η βιωσιμότητα της πλατφόρμας πρέπει να απεξαρτηθεί από τα κέρδη της από τις διαφημίσεις.
Πολλά έχουν ακουστεί επίσης για μεγαλύτερη «χαλαρότητα» των κανόνων για τις αναρτήσεις και για συνεπακόλουθο «ξεμπλοκάρισμα» πολλών χρηστών (μεταξύ των οποίων και ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ), αλλά επί του παρόντος όλα αυτά κινούνται στη σφαίρα των προσδοκιών.
Δημοκρατικός υπερσυγκεντρωτισμός
Η «εύκολη» απάντηση λοιπόν, με βάση τα παραπάνω, είναι ότι ο Musk προχώρησε στην εξαγορά για να «περάσει» τις όποιες αλλαγές θέλει χωρίς να χρειάζεται να πάρει την έγκριση κανενός.
Βέβαια όλα αυτά τα περί «εκδημοκρατισμού», περί «ελευθερίας του λόγου» κλπ μένει να τα δούμε και στην πράξη, καθώς οι μέχρι τώρα κινήσεις του Musk δείχνουν ότι ο ίδιος θέλει να έχει στο εξής τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε όλα.
Και η συγκέντρωση του συνόλου των εξουσιών σε έναν άνθρωπο δεν είναι κάτι που «ταιριάζει» ακριβώς με τα περί «εκδημοκρατισμού», «ελευθερίας του λόγου» και όλα τα σχετικά που ο Musk έχει δηλώσει κατά καιρούς, ενώ ο ίδιος δεν έχει δείξει καμία πρόθεση να εκχωρήσει (έστω και στο μέλλον) την διοίκηση της πλατφόρμας σε κάποιο φορέα με δομή τέτοια που θα μπορούσε να εγγυηθεί στην πράξη τα όσα ο ίδιος έχει δηλώσει. Μέχρι τώρα τουλάχιστον.
Ο Μπέζος βλέπει κινεζικό δάκτυλο
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και οι επικριτές της συγκεκριμένης κίνησης, μεταξύ των οποίων είναι και ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, ο οποίος με σχετική ανάρτησή του Twitter διερωτήθηκε εάν για την εξαγορά της δημοφιλούς πλατφόρμας από τον Musk, δίνει στην Κίνα τη δυνατότητα να ασκήσει κάποια επιρροή.
Η πιθανή «εμπλοκή» της Κίνας (όπως ενδεχομένως την «ερμηνεύει» ο Μπέζος) έγκειται στο γεγονός ότι η κινεζική αγορά είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης της Tesla. Βέβαια, εδώ υπάρχει το οξύμωρο γεγονός ότι το Twitter είναι… αποκλεισμένο στην Κίνα.
Σενάρια
Τί ισχύει λοιπόν; Ο Musk αποφάσισε να ξοδέψει ένα σχετικά μικρό μέρος της περιουσίας του για να γίνει ο σύγχρονος υπερασπιστής της παγκόσμιας ψηφιακής ελευθερίας του λόγου;
Ή μήπως πρόκειται για έναν «δούρειο ίππο» μέσα από το οποίο η Κίνα θα επιδιώξει να αποκτήσει «επιρροή» σε ένα δημοφιλές social media στο «δυτικό» κόσμο;
Ή τελικά είναι η έκφραση της λογικής ενός «πλουσιόπαιδου» που του αρέσει να παίζει με κάτι και επιδιώξει να το κάνει όπως θα ήθελε εκείνος, και του φαίνεται πιο «απλό» να το πετύχει με το να το αγοράσει;
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση της εξαγοράς, υπάρχουν κι εκεί αρκετές ασάφειες ακόμα. Η κατάσταση όμως δεν είναι όσο χαοτική ήταν αρχικά, καθώς μετά την αλλαγή στρατηγικής από το Twitter, πολλά funds φαίνονται πρόθυμα να συμμετέχουν στο χρηματοδοτικό σχήμα. Δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της περιουσίας του Μασκ είναι δεσμευμένο στην Tesla και ότι η πρόταση εξαγοράς είναι all cash buyout, τότε είναι προφανές ότι ένα σημαντικό τμήμα της συμφωνίας θα χρειαστεί να χρηματοδοτηθεί. Όμως, στο ποσύμφωνο αναφέρεται ότι το ΔΣ του Twitter συμφώνησε στη μεταβίβαση των μετοχών σε εταιρία που ελέγχεται μόνο και αποκλειστικά από τον Μασκ, χωρίς πρόσθετους επενδυτές.
Καθώς οι ώρες κυλούν και τόσο το deal, όσο και ο Μασκ βρίσκονται στο επίκεντρο των αμερικανικών και διεθνών media ολοένα και περισσότερες λεπτομέρειες αποκαλύπτονται.