Επιδεινώνονται άρδην οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η Άγκυρα εξέλαβε το διάβημα διαμαρτυρίας ως πρόκληση και κλιμάκωσε την ένταση στο Αιγαίο, με υπερπτήσεις πάνω από σειρά ελληνικών βραχονησίδων και νησιωτικών συμπλεγμάτων και εν τέλει και πάνω από τα Ίμια.
Σε απάντηση της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας, η ελληνική κυβέρνηση πραγματοποίησε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας, ενώ το υπουργείο Άμυνας ανακάλεσε την πρόσκληση για συμμετοχή της τουρκίας στην νατοϊκή άσκηση Tiger. Συνολικά, οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, ενώ δεν υπάρχει προφανής αιτία της όξυνσης. Αυτό καταδεικνύει είτε ότι οι υφέρπουσες διεργασίες εκτροχιάστηκαν και πλέον υπάρχει ρήξη εμπιστοσύνης.
Όπως έχει επισημάνει το Crisis Monitor οι εξελίξεις αυτές αυξάνουν το γεωπολιτικό ρίσκο και διατήρηση υψηλών τόνων, όπως αναφέρεται και ελληνικό διάβημα, δημιουργεί κινδύονους για την ασφάλεια της αεροπλοΐας, που συνεπάγεται ότι θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον τουρικσμό, που αποτελεί ζωτική βιομηχανία και για τις δύο χώρες.
Υποδόριες διεργασίες
Συνολικά, οι κινήσεις των δύο πλευρών παραπέμπουν σε στρατιωτικοποίηση και διεθνοποίηση του υποδόριου έως τώρα διαλόγου, τον οποίο έλεγχαν απόλυτα το Μέγαρο Μαξίμου και η Τουρκική προδρία, καθώς είχε αποκατασταθεί ο δίαυλος επικοινωνίας Μητσοτάκη – Ερντογάν.
Η έναρξη της ραγδαίας επιδείνωσης της τουρκικής προκλητικότητας τοποθετείται στις 13 Απριλίου, ενώ καθ όλο τον Απρίλιο οι δύο πλευρές ανταλάσσουν δηλώσεις για εξορύξες στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο μεταξύ υπήρξαν πολυεπίπεδες επικοινωνίες τόσο της Αθήνας όσο και της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον, ενώ τις δύο χώρες επισκέφθηκε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ενέργεια.
Οι υπερπτήσεις
Ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε σήμερα υπερπτήσεις πάνω από τη Ρω στις 19:37 στα 25.000 πόδια και στις 19:40 στα 24.000 πόδια, καθώς και πάνω από το Καστελλόριζο στις 19:38 στα 25.000 πόδια.
Νωρίτερα, τρία ακόμη ζεύγη τουρκικών F-16 είχαν πραγματοποιήσει υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.
Συγκεκριμένα, ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από τους Λειψούς στις 17:17 στα 27.000 πόδια και πάνω από τους Αρκιούς στις 17:18 στα 14.000 πόδια.
Νωρίτερα, άλλο ζεύγος τουρκικών μαχητικών, είχε πραγματοποιήσει υπερπτήσεις πάνω από το Φαρμακονήσι, τους Λειψούς, τους Φούρνους και της Οινούσσες ενώ άλλο ζεύγος είχε πραγματοποιήσει υπερπτήσεις πάνω από Αρκιούς, Λειψούς, Αγαθονήσι, Σάμο, Φούρνους και Οινούσσες.
Σε όλες τις περιπτώσεις, τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.
Το ίδιο ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 που είχε πετάξει νωρίτερα πάνω από νησιά στο Αιγαίο πραγματοποίησε νέα υπερπτήση πάνω από τα Ίμια.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, το ζευγάρι των τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση στις 20:27 πάνω από την Τέλενδο, στις 20:28 πάνω από την Κάλυμνο, ενώ στις 20:29 βρέθηκε πάνω από τα Ίμια, ίσως και για πρώτη φορά από το 1996.
Οι νέες υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά πραγματοποιήθηκαν μετά το ελληνικό διάβημα για τις υπερπτήσεις.
Μεγάλη κλιμάκωση η ανάκληση πρόσκλησης
Παράλληλα, το ΓΕΕΘΑ ανακαλεί την πρόσκληση προς την τουρκική αεροπορία να πάρει μέρος στη διεθνή άσκηση Tiger, στην οποία λαμβάνουν μέρος αεροσκάφη τύπου F-16 από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, με μοίρες Tiger.
Από κυβερνητικές πηγές μάλιστα, διαρρέεται ένα ιδιαίτερα έντονο-πολεμικό κλίμα αποδίδοντας σε στρατιωτική πηγή τη φράση:
«Ε, όχι και να συνεκπαιδεύονται με Έλληνες πιλότους, αυτοί που παραβιάζουν εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, οι οποίοι ακόμα μπορούν και ζουν επειδή κάποιοι δεν έχουν πατήσει ακόμα το κουμπί»,
Επίσης,. ειπώθηκε ότι υπήρχε φόβος για ατύχημα με απρόβλεπτες συνέπειες.
Οι φράσεις και το κλίμα που δημιουργούν, πάντως, καταδεικνύουν πρόθεση απομάκρυνσης των δύο πλευρών και μάλιστα με στόχο αναζωπύρωσης της έντασης και σε κοινωνικό επίπεδο.
Σε αυτή τη φάση, πάντως, είναι αδύνατο να προβλεφθεί ο αντίκτυπος των εξελιξεων αυτών στο πλαίσιο του NATO.
Πάντως, τη στιγμής που η ενότητα του NATO αποτελεί μείζονα στόχο των ΗΠΑ και η διαίτερσή του κεντρικό άξονα της ρωσικής στρατηγικής, η Ελλάδα φαίνεται να παίζει ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο παιχνίδι…