if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Ενεργειακή ανασφάλεια μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου

Περισσότερα ερωτηματικά δημιούργησε η ανακοίνωση και τα non paper. - Η Ελλάδα θα βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα το τρίτο 10ήμερο του Μαΐου

energy crisis, ενεργειακή κρίση

Ανησυχία προκαλούν στην αγορά οι κυβερνητικοί χειρισμοί της ενεργειακής κρίσης, καθώς το Μαξίμου στην προσπάθειά του να εκπέμψει εγρήγορση και επαγρύπνηση, προκαλεί συσκέψεις και εκδίδει ανακοινώσεις χωρίς αποτελέσματα και με γενικόλογα -απριόρι γνωστά- συμπεράσαμτα, τα οποία εγείρουν περισσότερα ερωτηματικά από αυτά που απαντούν.

Να μεταδώσει αίσθηση αοτελεσματικότητας και πολιτικης  επγρύνης, προλαμβάνντας τη δημυργία κλίματος ανασφάλεας για το ενδεχόμενο προβλημάτων στην ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της Ελλάδας, προσπάθησε η κυβέρνηση, μετά τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία σε Πολωνία και Ουκρανία.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Άλλωστε δεν ήταν τυχαίο ότι παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης το Χρηματιστήριο της Αθήνας πραγματοποίησε βουτιά, υπό το φόβο της ενεργειακής επάρκειας, που σημαίνει ότι η αγορά δεν εξέλαβε τις ανακοινώσεις στην “ονομαστική τους αξία”.

Σύμφωνα με τα non paper, στη διάρκεια της σύσκεψης επισημάνθηκε ότι υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας. Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ημερο του Μαΐου. “Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής” επισημαίνεται.

Η διατύπωση αυτή, όμως;, εγείρει ερωτηματικά για το νόμισμα στο οποίο θα γίνουν οι πληρωμές, καθώς αναφέρεται ότι η χώρα θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής, χωρίς όμως να διευκρινίζεται αν υπάρχει κίνδυνος να διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου μέσω του Turk Stream, αν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για κάλυψη ποσοτήτων και για πόσο χρονικό διάστημα.

Σε ανακοίνωση, αναφέρεται ότι από το υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη ανακοινωθεί αναλυτικό σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε οποιαδήποτε εξέλιξη. Στο σχέδιο περιλαμβάνεται:

Μέσω των συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, αλλά και της στήριξης που παρέχουν οι υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ, οι μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) εκτιμάται πως η χώρα μας δεν θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα.

Στήριξη γειτονικών χωρών

Η Ελλάδα καλείται, όμως, να στηρίξει γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία που βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο της Μόσχας. Την ίδια στιγμή καταγράφεται διχογνωμία στις Βρυξέλλες σε σχέση με την εφαρμογή των απαιτήσεων της Ρωσίας για το πως θα γίνονται οι πληρωμές από τους πελάτες της Gazprom. Από το πρωί της Τετάρτης, ρωσικές πηγές υποστηρίζουν πως αρκετοί πελάτες από την Ευρώπη έσπευσαν να ικανοποιήσουν όσα προβλέπει Προεδρικό Διάταγμα του Βλ. Πούτιν για τον τρόπο πληρωμής.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι Υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέσβης Ιωάννης Βράιλας, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ Θάνος Δαγούμας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.

 

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version