Την επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και των συνθηκών ασφάλειας αεροπλοΐας καθώς και την αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο αναγνωρίζει η Ελλάδα, με το υπουργείο Εξωτερικών να απευθύνει έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα.
Έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο πέσβη στην Αθήνα επέδωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου ΕΞωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, αναφορικά με τις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου της Ελλάδας και τις υπερπτήσεις επί ελληνικού εδάφους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών το διάβημα ήταν έντονο, γεγονός που καταδεικνύει κλιμάκωση της αντίδρασης. Παράλληλα γίνεται λόγο για αύξηση του κινδύνου ατυχήματος στην αεροπλοΐα, γεγονός που αναμένεται να έχει ευρύτερο αντίκτυπο και ιδιαίτερα ενόψει το καλοκαιριού.
Από την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ προκύπτει ξεκάθαρη αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου, η οποία όμως δεν αποδίδεται προδήλως κάπου.
Από τα στοιχεία του ΥΕΘΑ, μέχρι στιγμής, η ημέρα με την μεγαλύτερη τουρκική δραστηριότητα ήταν η 15η Απριλίου με 90 παραβιάσεις, ενώ υψηλοί παρέμειναν οι τόνοι και στις 16 Απριλίου με 77.
Η πλέον ηχηρή σε μηνύματα ημέρα ήταν η 13η Απριλίου με 81 παρβιάσεις και 11 υπερπτήσεις.
Τα στοιχεία για τις παραβιάσεις της Τετάρτης 27 Απριλίου δεν έχουν γνωστοποιηθεί ακόμα.
Διάβημα διαμαρτυρίας του Υπουργείου Εξωτερικών για τις σημερινές υπερπτήσεις άνωθεν Ελληνικού εδάφους από τουρκικά μαχητικά
Ανακοίνωση ⤵️https://t.co/SIyeSfzkli pic.twitter.com/lzZVcZMwO0
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) April 27, 2022
Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε πριν από λίγο έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη αναφορικά με τις σημερινές υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών, από τουρκικά μαχητικά.
Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.
Τόνισε επίσης ότι οι ενέργειες αυτές, πέρα από παράνομες και προκλητικές, βάζουν σε κίνδυνο την διεθνή εναέρια κυκλοφορία, αντιβαίνουν πλήρως την αρχή σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών και υπονομεύουν τις προσπάθειες εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης.