Απαρατήρητη πέρασε από τις αγορές η αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας καθώς η επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου έγινε με πολύ υψηλό επιτόκιο, το οποίο εν μέρει αντικατοπτρίζει την προοπτική αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, αλλά η διεύρυνση του spread των ελληνικών ομολόγων από τα γερμανικά καταδεικνύει τον αυξημένο συγκριτικά κίνδυνο για την ελληνική οικονομία.
Το ποσό των 1,5 δισ. ευρώ θα αντλήσει η Ελλάδα από την έξοδο στις αγορές με την επανέκδοση επταετούς ομολόγου που λήγει στις 22 Απριλίου 2027. Το βιβλίο προσφορών έκλεισε το μεσημέρι της Τετάρτης, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 4,8 δισ. ευρώ και το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 2,51%.
Λίγο μετά τις 10:00 άνοιξε το βιβλίο προσφορών με το guidance για το επιτόκιο να ορίζεται αρχικά 115 μονάδες βάσης + mid swap. Tο μεσημέρι οι προσφορές είχαν ήδη υπερβεί τα 4,8 δισ. ευρώ και το επιτόκιο είχε μειωθεί στις 110 μονάδες βάσης + mid swap, οριακά χαμηλότερα απο το guidance.
Την επανακυκλοφορία του 7ετούς ομολόγο ανέλαβαν οι BNP Paribas, BofA Securities, Citi, Deutsche Bank, Goldman Sachs και JP Morgan.
Η αρχική έκδοση του συγκεκριμένου τίτλου είχε γίνει τον Απρίλιο του 2020 και η χώρα άντλησε 2 δισ. ευρώ με κόστος 2%.
Η Ελλάδα έχει ήδη αντλήσει 3 δισ. ευρώ από τις αγορές φέτος, ενώ συνολικός στόχος με βάση τον προγραμματισμό του ΟΔΔΗΧ είναι να αντλήσει 12 δισ. ευρώ. Στο δεύτερο εξάμηνο αναμένεται η έκδοση του λεγόμενου πράσινου ομολόγου.
Η νέα έξοδος της Ελλάδος στις αγορές ήρθε μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές από ΒΒ με θετικές προοπτικές, από την Standard & Poor’s, η οποία απέχει πλέον ένα σκαλοπάτι μόνο από την επενδυτική βαθμίδα.
Ωστόσο, το αποτέλεσμα δεν ήταν ικανοποιητικό, με τις τράπεζες να έχουν απριόρι ενημερώσει την κυβέρνηση, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είχε υπερβεί το 3% και το spread με το bund διευρύνεται σταθερά. Επίσης, τααποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι η απώλεια του waiver έχει ουσιατικό αντίκτυπο τόσο στις αποδόσεις στη δευτερογενή αγορά όσο και στις νέες εκδόσεις.