Άρδην αλλαγμένη είναι η εικόνα των διεθνών χρηματιστηρίων τις τελευταίες ημέρες, καθώς το μπαράζ των αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed, οι φόβοι για νέα διεθνή ύφεση, οι απειλές για νέα lockdown στην Κίνα και όλα τα υπόλοιπα, έχουν οδηγήσει τους επενδυτές σε τακτικές risk off, οδηγώντας σε μεγάλες απώλειες δείκτες και μετοχές.
- Διόρθωση στο Χ.Α. που «έχασε» κρίσιμες συνεδριάσεις λόγω αργιών
- Πτώση έως 4% στον FTSE 25, κατοχύρωση κερδών μετά το ράλι
- Νέες μεγάλες πιέσεις στη Wall Street
Στο σχόλιο της Μ. Πέμπτης αναφέραμε στο CrisisMonitor.gr την παραδοξότητα των αγορών που έδειχναν τρομερή ανθεκτικότητα παρά τα ιδιαίτερα δυσμενή τεκταινόμενα, με κυρίαρχο τον πόλεμο και όλους τους κλυδωνισμούς σε ενέργεια, εφοδιαστική αλυσίδα και τιμές πρώτων υλών.
Αλλάζει άρδην το περιβάλλον
Η κατάσταση – τουλάχιστον βραχυχρόνια – δείχνει να αλλάζει εκ νέου, οδηγώντας σε πολύ μεγάλη πτώση τόσο τις ασιατικές αγορές, όσο και τις ευρωπαϊκές αλλά και τους δείκτες της Wall Street, με το Χ.Α. βεβαίως να έχει «χάσει» τις δύο έντονα πτωτικές συνεδριάσεις Παρασκευής και Δευτέρας, λόγω των αργιών.
Η Κίνα μαστίζεται από τους φόβους για νέα lockdown ακόμα και στο Πεκίνο, φέρνοντας νευρικό κλονισμό σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και διακίνησης, η εικόνα των ομολόγων καταγράφει επιδείνωση, ενώ στις ΗΠΑ έρχεται μπαράζ αύξησης επιτοκίων, παράγοντας που οι αγορές είχαν υποτιμήσει.
H αναζωπύρωση του πληθωρισμού, μαζί με την όλο και πιο επιθετική αντίδραση των κεντρικών τραπεζών, έχει ήδη επηρεάσει τη ζήτηση, τις δαπάνες και τα εταιρικά κέρδη. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιτείνει τις ανησυχίες τόσο για τις πιέσεις στις τιμές όσο και για την οικονομική ανάπτυξη, με ορισμένους να βλέπουν τον κίνδυνο ενός στασιμοπληθωρισμού. Είναι ένας τοξικός συνδυασμός για τις αγορές, με τις μετοχές, τα ομόλογα και τα νομίσματα να παίρνουν το σύνθημα από μια άνοδο των τιμών που πολλοί κάποτε ήλπιζαν ότι θα ήταν παροδική, αλλά αποδεικνύεται πολύ πιο επιζήμια για τα νοικοκυριά και τις εταιρείες.
Την Παρασκευή που το Χ.Α. ήταν κλειστό, Wall Street και ευρωπαϊκοί δείκτες σημείωσαν βαριές απώλειες, ενώ χθες Δευτέρα οι ευρωπαϊκές αγορές κατέγραψαν νέες διεύρυναν τις ζημιές τους, με τους αμερικανικούς δείκτες να μαζεύουν στο φινάλε. Παράλληλα, στην Ασία οι φόβοι για νέα lockdown έφεραν πτώση έως 5,14% στους δείκτες τη Δευτέρα, ενώ την Τρίτη υπήρξε μερική εξισορρόπηση.
Η αντίδραση “πνίγηκε στο…αίμα”
Σήμερα Τρίτη, οι ευρωπαϊκές αγορές αν και προσπάθησαν να αντιδράσουν, το απόγευμα γύρισαν έντονα πτωτικά, ύστερα και από τη νέα ισχυρή πτώση στη Wall Street. O DAX υποχώρησε κατά 1,20%, ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κατά 1,58%, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχασε 0,90%. Στη Wall Street ο δείκτης Nasdaq υποχωρεί εκ νέου άνω του 3%, άνω του 2% χάνει ο S&P 500, ενώ ο Dow Jones έχει απώλειες 580 μονάδων ή ποσοστό 1,69%, πέφτοντας κάτω από τις 33.500 μονάδες.
Είχε περιθώρια διόρθωσης το ελληνικό χρηματιστήριο
Εντός αυτών των συνθηκών και δεδομένης της υπεραπόδοσης που είχε το ελληνικό χρηματιστήριο όλο το τελευταίο διάστημα, εύλογα στη συνεδρίαση της Τρίτης του Πάσχα βρήκαν ρευστοποιήσεις. Θυμίζουμε πως το Χ.Α. είχε συμπληρώσει οκτώ ανοδικές συνεδριάσεις στις εννέα τελευταίες έως σήμερα, με το Γ.Δ. να κερδίζει 7,41%, τον FTSE 25 +8,05%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε άνοδο 9,42%.
Παράλληλα, σημαντικά κέρδη κρατάει και τον Απρίλιο το Χ.Α., ενώ έχει γυρίσει θετικά και σε επίπεδο έτους, ενώ απομένουν τρεις συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση του πρώτου 4μήνου.
Έτσι λοιπόν σήμερα το Χ.Α. διόρθωσε ελεγχόμενα, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 938,93 μονάδες με απώλειες 1,13%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 111,25 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας για 4η διαδοχική συνεδρίαση την υπέρβαση των 100 εκατ. ευρώ.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.282,29 μονάδες με πτώση – διόρθωση 1,31%, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 1,50% με κλείσιμο στις 1.533,85 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης «βούτηξε» σε ποσοστό 2,88% στις 671,39 μονάδες. Κορυφαία σε τζίρο μετοχή ήταν η Εθνική που διακίνησε 29,66 εκατ. ευρώ, αφήνοντας δεύτερο τον ΟΤΕ με 18,61 εκατ. ευρώ και τρίτο τον Μυτιληναίο με 11,20 εκατ. ευρώ.
Στο χώρο του Large Cap θετικά έκλεισαν μόνο οι Jumbo (+2,31%), Motor Oil (+1,35%), ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και Σαράντης. Στον αντίποδα, ύστερα από το πρόσφατο ράλι η Ελλάκτωρ διόρθωσε σε ποσοστό 4,03%, η Eurobank υποχώρησε κατά 3,64%, η Lamda Development -3,36%, η Alpha Bank -2,97%, η Πειραιώς -2,94%, η Viohalco -2,81%, η Coca Cola HBC -2,49% κ.ο.κ.
Στον Mid Cap με κέρδη έκλεισαν μόνο οι Profile (+1,94% με νέα ιστορικά υψηλά), Τεχνική Ολυμπιακή, Παπουτσάνης και ΕΧΑΕ. Αντιθέτως, σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν οι Cenergy Holdings (-3,99%), Ικτίνος (-3,69%), Epsilon Net (-3,61%), Fourlis (-3,11%), Intrakat (-3,04%), Briq Properties (-2,79%) κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς μόνο 32 μετοχές έκλεισαν με άνοδο έναντι 77 με πτώση.