Την προαναγγελθείσα έξοδο της Ελλάδα στις αγορές μέσω του reopening του 7ετούς ομολόγου ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, στοχεύοντας στην άντληση 3 δισ., σε μια προσπάθεια να κεφαλαιοποιήσει τον αντίκτυπο της αναβάθυμισης της πιστοληπτικής ικανότητας από την S&P.
Ο ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή σε BNP Paribas, BofA Securities, Citi, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE και J.P. Morgan ώστε να διαμορφώσουν το βιβλίο προσφορών για την επενέκδοση του 7ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου. Το ομόλογο είχε αρχικά εκδοθεί τον Απρίλιο του 2020.
Το βιβλίο προσφορών να αναμένεται να ανοίξει την Τετάρτη 27 Απριλίοτ, εκτός δραματικού απροόπτου.
Σημειώνεται πως ο τίτλος έχει λήξη τον Απρίλιο του 2027 και είχε εκδοθεί με κουπόνι 2% και απόδοση 2,013%. Ουσιαστικά, θα έχει 5ετή διάρκεια, τη στιγμή που η απόδοση στο τρέχον 5ετές διαμορφώνεται σήμερα στο 2,18%.
Από κυβερνητικής πλευράς γίνεται προσπάθεια να προλειανθεί το έδαφος για τα υψηλά επιτόκια που θα αναγκαστεί να πληρώσει η Ελλάδα, τοποθετώντας την άνοδο των αποδόσεων στο γενικότερο κλίμα. Ωστόσο, το μείζον ζήτημα είναι τα spreads, κυρίως έναντι του Bund, τα οποία υπερβαίνουν κατά πολύ τις 200 μονάδες βάσης.
Σύμφωνα με τις αισιόδοξες εκτιήσεις το κόστος δανεισμού της Ελλάδας είναι οριακά χαμηλότερο από την προηγούμενη έξοδο, αντανακλώντας την βελτίωση του επιπέδου της αξιολόγησης, καθώς πλέον η ελληνική οικονομία βρίσκεται μια βαθμίδα κάτω από την επίτευξη investment grade.
Η ελληική κυβέρνηση αναμένεται να βγειεκ νέου στς αγορές πριν από τον Ιούνιο, καθώς τότε συητάται ενεχόμενη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ.