Την καταδίκη του ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά σε ισόβια κάθειρξη υπό την κατηγορία της προσπάθειας ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν αποφάσισε τουρκικό δικαστήριο, μετά από διάσκεψη που διήρκεσε λιγότερο από μια ώρα και εν μέσω αποδοκιμασιών στην αίθουσα.
Να εντείνει την πίεση σε συγκεκριμένα μέτωπα που άπτονται της δράσης δυτικών πρακτόρων και της άσκησης επιρροής στις ελιτ και τα τουρκικά media επιλέγει ο Ταγίπ Ερντογάν, τη στιγμή που η γεωπολιτική αξία της Τουρκίας μεγενθύνεται. Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται ότι εντάσσεται και η καταδίκη του ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά σε ισόβια.
Ο Καβαλά, ένας γνωστός ακτιβιστής και μαικήνας των τεχνών, κατηγορήθηκε ότι επιχείρησε να ανατρέψει την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρηματοδοτώντας τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του «κινήματος του Γκεζί», το 2013 και στηρίζοντας το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Το δικαστήριο αποφάσισε να τον απαλλάξει για την κατηγορία της κατασκοπείας λόγω έλλειψης αποδείξεων.
Επτά συγκατηγορούμενοί του καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 18 ετών, με την κατηγορία ότι του παρείχαν υποστήριξη.
Τα μηνύματα του Ερντογάν
Στην πραγματικότητα, το καθεστώς Ερντογάν χαρακτηρίζει τον Καβαλά ξένο πράκτορα και τον κατηγορεί για χρηματοδότηση των διαδηλώσεων για την ανατροπή του Ταγίπ Ερντογάν, τόσο το 2013 -για τις οποίες αθωώθηκε- όσο και το 2016, για τις οποίες τελικά καταδικάστηκε. Αν μη τί άλλο πρόκειται για μια υπερέκταση της θεώρησης, που επιχειρεί να ομαδοποιήσει όλους τους επικριτές του Ερντπγάν και να τους κατατάξει στην κατηγορία “ξένοι πράκτορες”.
Η καταδίκη του Καβαλά στέλνει μηνύματα τόσο σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, όσο και εσωτερικά, στις διάφορες πνευματικές και επχειρηματικές ελίτ, ότι εν τέλει θα κριθούν από τον Ερντογάν και ότι ανεξαρτήτως υποστήριξης δεν θα μπορέσουν να διαφύγουν…
Στο mute η υπεράσπιση
Οι τρεις συνήγοροί του στις αγορεύσεις τους έκαναν λόγο νωρίτερα για έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων και υποστήριξαν ότι η υπόθεση ήταν πολιτικά υποκινούμενη. Σημείωσαν μεταξύ άλλων ότι οι δικαστές δεν τον ρώτησαν ποτέ «πού βρισκόταν», ούτε καν αν πήγε στο Γκεζί κατά τη διάρκεια των γεγονότων για τα οποία κατηγορήθηκε. Ο τελευταίος εκ των συνηγόρων που μίλησαν, ο Ιλκάν Κογιουντσού, υπενθύμισε ότι ο Καβαλά «κατηγορήθηκε ότι έπαιξε κάποιο ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 αλλά κανείς δεν τον ρώτησε πού βρισκόταν τη νύχτα του πραξικοπήματος».
Ο ίδιος ο Καβαλά έκανε λόγο για «δικαστική δολοφονία» σε βάρος του. «Οι θεωρίες συνωμοσίας που προβάλλονται για πολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους, εμπόδισαν την αμερόληπτη ανάλυση των γεγονότων και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα», είπε απευθυνόμενος στο δικαστήριο, πριν αποσυρθούν οι δικαστές.
Ο Καβαλά δεν βρισκόταν στο δικαστήριο αλλά παρακολούθησε τη συνεδρίαση και την ετυμηγορία από τη φυλακή, μέσω βιντεοκλήσης.
Τα “βασανιστήρια” στον Καβαλά
Ο Καβαλά, κατηγορείται ότι χρηματοδότησε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013 και συμμετείχε σε συνωμοσία που κατέληξε στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, καθώς και για κατασκοπεία, κατηγορίες που αρνείται.
Ο 64χρονος Καβαλά κρατείται από τα τέλη του 2017 στο σωφρονιστικό κατάστημα Σιλιβρί, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το οποίο ζητεί την αποφυλάκισή του από το 2019.
Το 2020 ο Καβάλα απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες που σχετίζονταν με διαδηλώσεις που είχαν πραγματοποιηθεί σε όλη τη χώρα το 2013. Ώρες αργότερα, ένα άλλο δικαστήριο διέταξε τη σύλληψή του στη βάση μιας κατηγορίας για απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης που συνδεόταν με μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.
Εκείνο το δικαστήριο αποφάσισε αργότερα να τον αφήσει ελεύθερο για αυτήν την κατηγορία, αλλά διέταξε την κράτησή του για μια κατηγορία κατασκοπίας στην ίδια υπόθεση, μια κίνηση που σύμφωνα με τους επικριτές της αποσκοπούσε στην παράκαμψη της απόφασης του ΕΔΔΑ.