Πολύ κοντά στην εξαγορά του Twitter βρίσκεται τελικά ο Ίλον Μασκ, σε μια συμφωνία που αποτιμά την εταιρία στα 43 δισ. και οδηγεί την εταιρία εκτός Χρηματιστηρίου και τη διοίκηση εκτός… εταιρίας. Ο δισεκατομυριούχος ιδιοκτήτης και CEO της Tesla αβέβασε προ δύο ωρών ένα tweet στον λογαριασμό του, αφήνοντας να εννοηθεί πως η συμφωνία θεωρείται… κλεισμένη!
Η Twitter Inc. βρίσκεται στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για την εξαγορά από τον Ίλον Μασκ, η οποία θα μπορούσε να καταγραφεί ως μία από τις μεγαλύτερες εξαγορές μόχλευσης που έχει γίνει ποτέ μιας εισηγμένης εταιρίας.
Το Twitter δεν μπόρεσε μέχρι στιγμής να εξασφαλίσει μια διάταξη «go-shop» στο πλαίσιο της συμφωνίας του με τον Μασκ, η οποία θα του επέτρεπε να ζητήσει άλλες προσφορές από πιθανούς αγοραστές μόλις υπογραφεί η συμφωνία, ανέφεραν οι πηγές. Παρόλα αυτά, το Twitter θα μπορούσε να αποδεχθεί μια προσφορά από άλλο μέρος πληρώνοντας στον Μασκ μια αμοιβή διάλυσης της συμφωνίας, πρόσθεσαν οι πηγές.
Το Twitter και ο Μασκ δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό. Ο τελευταίος ωστόσο με ένα tweet ευχήθηκε οι χειρότεροι επικριτές του να παραμείνουν στο μέσο «γιατί αυτό σημαίνει ελευθερία λόγου».
I hope that even my worst critics remain on Twitter, because that is what free speech means
— Elon Musk (@elonmusk) April 25, 2022
Οι διαπραγματεύσεις
Η εταιρία μέσων κοινωνικής δικτύωσης συζητά τους όρους μιας συναλλαγής και θα μπορούσε να καταλήξει σε συμφωνία τη Δευτέρα, εάν οι διαπραγματεύσεις πάνε ομαλά, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται διεθνή media.
Η κατάσταση παραμένει ρευστή και οι συνομιλίες μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο ή να καταρρεύσουν.
Το διοικητικό συμβούλιο του Twitter διαπραγματευόταν με τον δισεκατομμυριούχο την Κυριακή, σχετικά με τους όρους της αυτόκλητης προσφοράς του, η οποία τιμολογεί την εταιρία στα 54,20 δολάρια ανά μετοχή και οι συνομιλίες συνεχίστηκαν τη νύχτα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.
Οι μετοχές του Twitter σημείωσαν άνοδο 5,9% στα 51,81 δολάρια στις 12:57 μ.μ. Δευτέρα στη Νέα Υόρκη.
Κοντά σε εξαγορά
Το Twitter άρχισε να προετοιμάζεται για μια πιθανή συμφωνία αφού ο Μασκ αποκάλυψε ένα χρηματοδοτικό σχέδιο που περιελάμβανε υποστήριξη από τη Morgan Stanley και άλλα ιδρύματα. Ο Μασκ, την Παρασκευή, έκανε μια πρόταση για επιλεγμένους μετόχους σε μια σειρά βιντεοκλήσεων, με έμφαση στα actively managed funds.
Ενώ πολλές λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί και τα γεγονότα εκτυλίσσονται γρήγορα, αυτό που αρχικά φαινόταν να είναι μια μακροπρόθεσμη συμφωνία φαινόταν πιο κοντά στο να γίνει πραγματικότητα.
Προμελετημένη κίνηση
Ο Μασκ, ο οποίος έχει περισσότερους από 83 εκατομμύρια ακόλουθους στο Twitter, άρχισε να συγκεντρώνει μετοχές της εταιρίας τον Ιανουάριο, αποκαλύπτοντας μερίδιο 9% νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Αυτή η θέση τον έκανε να προσκληθεί να συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο του Twitter, μια προσφορά που τελικά απέρριψε, για να επανακάμψει στις 14 Απριλίου με μια αυτόκλητη προσφορά να αγοράσει την εταιρεία και να τη βγάλει από το Χρηματιστήριο.
Η πρότασή του αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό στη Wall Street επειδή, ενώ είπε ότι ήταν η «καλύτερη και τελευταία» προσφορά του, δεν διέθετε λεπτομέρειες σχετικά με τη χρηματοδότηση.
Παρόλο που ο Μασκ είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, μεγάλο μέρος της περιουσίας του είναι “παρκαρισμένο” σε μετοχές της Tesla.
Το Twitter υιοθέτησε αρχικά τη στρατηγική το poison pill για να εμποδίσει τον Musk να αγοράσει περισσότερο από το 15% της εταιρίας, δίνοντας παράλληλα στο διοικητικό συμβούλιο περισσότερο χρόνο για να εξετάσει την προσφορά του και να σχεδιάσει την επόμενη κίνησή του.
Το προφίλ του Μασκ
Ο Μασκ είναι ένας από τους πιο επιφανείς και ειλικρινείς χρήστες του Twitter. Είναι γνωστός για μερικές φορές κρυπτικά ή μυστηριώδη tweets, που ακούγονται όλες τις ώρες της ημέρας, για τα πάντα, από κρυπτονομίσματα μέχρι διαστημικά ταξίδια μέχρι το αν το Twitter πρέπει να έχει κουμπί επεξεργασίας.
Ενώ ο Μασκ έχει κάνει tweet σχετικά με σχέδια ελέγχου ταυτότητας των χρηστών του Twitter και παύσης πληρωμής μισθού στο διοικητικό συμβούλιο του, δεν έχει περιγράψει δημόσια πολλά για το πώς θα διαχειριζόταν την εταιρία.
Είπε ότι το κύριο κίνητρό του για την αγορά του Twitter είναι να διασφαλίσει τις αρχές της ελευθερίας του λόγου, οι οποίες, όπως λέει, είναι «ουσιώδεις για μια λειτουργική δημοκρατία».
Το Twitter έχει προγραμματίσει την ανακοίνωση κερδών του την Πέμπτη, τα οποία πιθανότατα δεν θα είναι τέτοια που επιτρέπουν… “σαμπάνιες” αλλά αντιθέτως θα αυξήσουν την πίεση στο διοικητικό συμβούλιο για την αποδοχή της προσφοράς.