Δυναμική ουσιαστικής κυβερνητικής και πολιτικής αλλαγής διαμορφώνεται πλέον στη Σλοβενία, καθώς το SDS του λαϊκιστή δεξιού Γιάνεζ Γιάνσα υπέστη βαριά ήττα στις κοινοβουλευτικές εκλογές την Κυριακή από το νεότευκτι Freedom Movement, το οποίο φαίνεται ότι θα ηγηθεί ενός κεντροαριστερού κυβερνητικού συνασπισμού.
Την ώρα που η Ευρώπη και μεγάλο κομμάτι της υφηλίουπαρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα την αναμέτρηση Μακρόν – Λεπέν στη Γαλλία, μια εξίσου σημαντική πολιτική μάχη εξελισσόταν πιο κοντά στη Ρωσία, στη Σλοβενία. Εκεί, η ακροδεξιά που κυβερνούσε μαζί με τη δεξιά με ορμπανικές πρακτικές, ηττήθηκεκαι πλέον υπάρχει το έδαφος και η πολιτική βούληση για τον σχηματισμό κεντροαριστερής κυβέρνησης.
Αν και οι πολιτικές διαχωρισιτικές γραμμές στη Σλοβενία είναι αρκετά θολές και ένα μεγάλο μέρος του κόσμο -που προσδιορίζεται στο 20%- αλλάζει διαρκώς στρατόπεδα. σε αυτή τη φάση επέλεξε το νέο Κίνημα της Ελευθερίας, κόμμα που αποτελεί τη μετεξέλιξη του κόμματος των Πρασίνων, το οποίο όμως πέρασε extreme make over από από τον επιχειρηματία Robert Golob και με τη νέα του μορφή υπάρχει μόλις από τον Ιανουάριο.
Τα μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζουν το SDS επιχείρησαν να διβάλουν την εκλογική διαδικασια με άρθρα που υποστηρίζουν ότι υπήρξε ρωσικός δάκτυλος στις εκλογές και κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι βλέπει με συμπάθεια τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν έχει εμφανιστεί σε έγκριτα σλοβενικά μέσα ενημέρωσης,
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα — του οποίου είναι μέλος ο Janša — έγραψε στο Twitter από τον επίσημο λογαριασμό του την Κυριακή ότι ανησυχεί για «πιθανή ρωσική παρέμβαση στις σλοβενικές εκλογές, η οποία είναι σαφώς συνέπεια της σταθερής και απερίφρατης υποστήριξης της Σλοβενίας στην Ουκρανία».
Πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι στο πρόσφατο παρελθόν ο Janša αμφισβήτησε τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών του 2020, υποστηρίζοντας τον Ντόναλντ Τραμπ.
Το νέο κόμμα που γίνεται κυβέρνηση
Ένα νέο πράσινο κόμμα, το Κίνημα Ελευθερίας, το οποίο ανέλαβε και ανανεώθηκε από τον επιχειρηματία Robert Golob τον Ιανουάριο,
έλαβε περίπου το 33%, σύμφωνα με την Εθνική Εκλογική Επιτροπή, με καταμετρημένο πάνω από το 99%.
Το Κίνημα Ελευθερίας κέρδισε 40 έδρες στο κοινοβούλιο. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα κέρδισε επτά έδρες και έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα ενταχθεί στην κυβέρνηση του Golob, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη πλειοψηφία για να σχηματιστεί μία. Θα μπορούσε επίσης να ενταχθεί από το κόμμα της Αριστεράς, δημιουργώντας έναν ευρύ συνασπισμό αριστερών κομμάτων.
Τα έργα του ΓΙάνσα
Επί Janša, η Σλοβενία χαρακτηρίστηκε από καταπτώση των δημοκρατικών προτύπων. Πρόσφατη έκθεση του Freedom House ανέφερε ότι η Σλοβενία αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη δημοκρατική πτώση από τις 29 χώρες που παρακολουθεί, με βάση παράγοντες όπως η νομοθετική διαδικασία, η ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης και η διαφθορά.
Η απερχόμενη κυβέρνηση του SDS ανέλαβε τα καθήκοντά της μετά την παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού Marjan Šarec τον Μάρτιο του 2020 μετά από διαφωνία σχετικά με τη νομοθεσία για την υγειονομική περίθαλψη.
Αντί όμως για να προκηρύξει προωρες εκλογές, όπως ήταν ευρέως αναμενόμενο, μετά την παραίτηση του Šarec, ο Janša που ανέλαβε πρόεδρος του SDS κατάφερε να βρει υποστήριξη για έναν συνασπισμό δεξιών κομμάτων και σχημάτισε μια νέα κυβέρνηση μέσω κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας.
Ο Janša πέρασε τα δύο τελευταία χρόνια καλλιεργώντας την πεποίθηση ότι η Σλοβενία δέχτηκε επίθεση, είτε από διεθνείς αριστερές συνωμοσίες είτε από υπολείμματα της κομμουνιστικής ελίτ που ισχυρίζεται ότι ελέγχουν την πολιτική σκηνή στη χώρα.
Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλα λαϊκιστικά κόμματα που βρίσκονται στην εξουσία στην Ευρώπη, το SDS πετύχαινε σταθερά υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσες, κοντά στο 20% από τότε που σχημάτισε για πρώτη φορά κυβέρνηση το 2004 (στις εκλογές του 2018, το SDS έλαβε 24,9%).