Σε διαδικασία λειτουργικής αναδιατάξης έχει μπει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, υπό την προεδρία του Βασίλη Ράπανου, ο οποίος διαδέχθηκε τον Γιώργο Χατζηνικολάου. Το top lobbying group των τραπεζιτών φαίνεται ότι θα γίνει πιο ενεργό και εξωστρεφές, καθώς αναζητά να προσλάβει γενικό διευθυντή και μάλιστα μέσω της Egon Zehnder.
Διαδικασία πλήρωσης θέσης γενικού διευθυντή που τώρα δημιουργείται έχει ξεκινήσει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, αναθέτοντας στην Egon Zehnder του Ανδρέα Γαβρηιλίδη.
Η ΕΕΤ θα παρουσιάσει τη νέα της λειτουργική σύνθεση, τους στόχους και τις κατευθύνσεις για την αναπτυξιακή, αλλά εν μέσω προκλήσεων, πορεία των ελληνικών τραπεζών στην επικείμενη γενική συνέλευση.
Πιο εξωστρεφής
Ήδη η ΕΕΤ έχει ενεργοποιηιεί με αιγίδες συνεδρίων και προετοιμασία σε αρκετά επίπεδα για την προώθηση των θέσεων και απόψεών της στη δημόσια σφαίρα. Τα θεμέλεια γι αυτή την αλλαγή του εσωστρεφούς χαρακτήρα μπήκαν μετά την αναδιάρθρωση της Ένωσης από την προηγούνμενη διοίκηση, με τη συνεργασία της ΜcKinsey,
Σε αυτή τη φάση, τα μείζονα ζητήματα για τις τράπεζες εστιάζονται στη μείωση του λειτουργικού κόστους και στη χαλάρωσης της ασφυκτικής εποπτείας, με στόχο την επίτευξη αυξημένων περιθωρίων κερδοφορίας. Παράλληλα, οι τραπεζίτες θέλουν να “κλειδώσουν” μια σειρά από ζητήματα σε θεσμικό και νομοτεχνικό επίπεδο για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του πλαισίου λειτουργίας.
Βέβαια, υπάρχει και ένα έτερο ζήτημα: Μέχρι τώρα τις λειτουργικές αρμοδιότητες είχε ο εκάστοτε γενικός γραμματέας, ήτοι… η Χαρίκλεια Απαλαγάκη. Με τη νέα διάρθρωση πολλές από αυτές αρμοδιότητες… περνούν στον γενικό διευθυντή. Οι ανακατατάξεις αυτές έχουν ξεκινήσει από καιρό, πάντως…
Πολλή δουλειά ενόψει… εκλογών
Ενόψει των εκλογών που είναι προγραμματισμένες για το 2023, οι τραπεζίτες είναι αναγκασμένοι να κινηθούν σε δύο μέτωπα και με ταχύτητα: Πρώτα να πιέσουν στην κατεύθυνση επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργο που τους αφορά και έχει να κάνει με την είσοσο των Fintech στην αγορά και την ανάγκη ρύθμισής τους, όπως και με την οριστοκοποίηση του πλαισίου διαχείρισης NPE’s και NPL’s με προοπτική που υπερβαίνει τον ορατό ορίζοντα. Με δεδομένο ότι σκέλη των ζητημάτων αυτών όμως αναμένεται να αποτελέσουν ζήτημα υψηλής πολιτικής, που συνεπάγεται ότι θα μπροούσαν να βρεθούν στο επίκεντρο κομματικής αντιπαράθεσης, οι τραπεζίτες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν αντιξοότητες.
Ο νέος γενικός διευθυντής φαίνεται ότι θα αναλάβει να βρει εσωτερικές συναινέσεις μεταξύ των τραπεζιτών σε μείζονα ζητήματα, να λύσει ζητήματα έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ τους και εξηγήσει τις θέσεις τους στα κομματικά επιτελεία, ώστε να περιορίσει τις αβεβαιότητες που θα μπορούσαν να τρομάξουν τους επενδυτές. Παράλληλα, ο γενικός διευθυντής της ΕΕΤ θα αποτελέσει και go to person για τους οίκους αξιολόγησης…