Εικόνες και στοιχεία που καταδεικνύουν τη σφοδρότητα του πολέμου στην Ουκρανία έρχονται διαρκώς στη δημοσιότητα προκαλώντας τον αποτροπιασμο της κοινής γνώμης. Στην πραγατικότητα όμως, οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν με τη στάση τους από το 2008 επιλέξει να διατηρήσουν για τον εαυτό τους τη δυνατότητα χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής, όπως τα πυρομαχικά διασποράς.
Έρευνα από τον Guardian στην Bucha, Hostomel και Borodianka στην Ουκρανία έφερε στο φως στοιχεία για τη χρήση πυρομαχικών διασποράς από τη Ρωσία. Μερικές από τις φωτογραφίες που συλλέχθηκαν σε αυτές τις περιοχές έχουν αναλυθεί από την Bellingcat, μια μη κερδοσκοπική διαδικτυακή δημοσιογραφική κολεκτίβα «αφιερωμένη στις έρευνες εγκλημάτων πολέμου» και φέρεται να αποδεικνύουν ότι «τα ρωσικά στρατεύματα είχαν χρησιμοποιήσει πυρομαχικά διασποράς, βόμβες διασποράς και εξαιρετικά ισχυρές μη κατευθυνόμενες βόμβες σε κατοικημένες περιοχές, οι οποίες έχουν καταστρέψει τουλάχιστον οκτώ κτίρια πολιτών».
Η Ουκρανία φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει επίσης πυρομαχικά διασποράς στον εν εξελίξει πόλεμο, με τους New York Times να αναφέρουν ένα περιστατικό τον Μάρτιο που δεν πιστεύεται ότι οδήγησε σε θύματα αμάχων.
Η Ρωσία συνεχίζει να αρνείται ότι στοχεύει αμάχους στον πόλεμο.
Ρωσία, Ουκρανία και ΗΠΑ δεν έχουν υπογραάψει
Τα πυρομαχικά διασποράς έχουν σχεδιαστεί για να απελευθερώνουν πολλές μικρότερες βόμβες σε μια ευρεία περιοχή, που σημαίνει ότι είναι αδιάκριτα ως προς τα θύματα που μπορούν να προκαλέσουν, ειδικά σε αστικές περιοχές. Επιπλέον, τα υποπυρομαχικά δεν εκρήγνυνται πάντα αμέσως, θέτοντας περαιτέρω κίνδυνο για τους αμάχους στο μέλλον.
Η χρήση πυρομαχικών διασποράς απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο από μια Σύμβαση του 2008 που έχει υπογραφεί από μεγάλο αριθμό χωρών σε όλο τον κόσμο. Η Ρωσία και η Ουκρανία δεν έχουν υπογράψει επί του παρόντος, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες, μαζί με τη Ρωσία, εξακολουθούν να είναι παραγωγοί πυρομαχικών διασποράς σύμφωνα με την Παρακολούθηση Ναρκών και Πυρομαχικών Διασποράς.
You will find more infographics at Statista