Θετικές προοπτικές για Εθνική Τράπεζα και Eurobank σκιαγραφεί στην ανάλυσή της η S&P, διακρίνοντας όμως προβλήματα στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος, κυρίως λόγω της χαμηλής ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου και της μεγάλης εξάρτησης των Tier 1 κεφαλαίων από τον αναβαλλόμενο φόρο.
Η ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων και η μεγάλη συμμετοχή του αναβαλλόμενου φόρου στα Tier 1 κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών είναι τα δύο μείζονα ζητήματα σύμφωνα με την S&P, η οποία επισημαίνει και την εξαιρετικά προβληματική περίπτωση της Attica Bank…
Ιδιαίτερα συγκρατημένη για την κατάσταση και την προοπτική των ελληνικών τραπεζών είναι η S&P στο πλαίσιο της έκθεσης για την αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας που δημοσίευσε το βράδυ της Παρασευής 22 Απριλίου. Στη ανάλυση αναφέρεται ότι Εθνική και Eurobank έχουν μειώσει σημαντικά το κόστος κινδύνου και ότι αναμένεται να δώσουν μερίσματα το 2022.
Στην έκθεση της S&P, οι αναλυτές χαρακτηρίζουν το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα ως “ακραίο στοιχείο στην ευρωζώνη”.
Αποδίδουν την αξιολόγηση αυτή στον υψηλό αριθμός NPEs παρά τις πρόσφατες σημαντικές βελτιώσεις, τη χαμηλή ποιότητα και το επίπεδο κεφαλαίων και τις περιορισμένες προοπτικές κερδών. Γι αυτό, ο οίος αναφέρει ότι παραμένει περιορισμένη η πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών.
Μπάχαλο η Attica Bank
Αναφορικά με την Attica Bank η S&P αναφέρει ότι: Η συνεχιζόμενη αναδιάρθρωση της Attica Bank–της πέμπτης μεγαλύτερης τράπεζας από πλευράς ενεργητικού– είναι μια νέα περίπτωση. Η καθυστερημένη εμφάνιση των τεράστιων ζητημάτων ποιότητας του ενεργητικού του και οι επακόλουθες μεγάλες ζημίες και η αφερεγγυότητα το 2021 προκάλεσαν τη μετατροπή αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων, καθιστώντας το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τον μεγαλύτερο ιδιοκτήτη του μέσω κεφαλαιακής εισφοράς 245 εκατ. ευρώ.
Εχοντας πεί αυτό, θεωρούμε αυτό το πρόσφατο περιστατικό ως μεμονωμένο και η Attica Bank δεν είναι συστημικά σημαντική.
Σημαντική μείωση NPE’s
Όσον αφορά τα NPEs, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο προς την εξομάλυνση από την εφαρμογή του προγράμματος Hercules Asset Protection Scheme το 2018, βάσει του οποίου η κυβέρνηση επεκτείνει εγγυήσεις ζημιών σε μεγάλες δόσεις των ομολογιών που υποστηρίζονται από ομάδες NPEs που τιτλοποιούνται από ελληνικές τράπεζες. Με τη μόχλευση από τον Ηρακλή και την αυξημένη επένδυση από αγοραστές προβληματικών περιουσιακών στοιχείων, οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν το απόθεμα παλαιών NPE’s κατά περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια.
Δεδομένων των πολύ μεγάλων όγκων ολοκληρωμένων και συνεχιζόμενων πωλήσεων NPE, αναμένουμε ότι ο δείκτης NPE σε όλο το σύστημα θα πέσει κάτω από το 8% μέχρι το τέλος του έτους 2022. Ωστόσο, αναμένουμε ότι οι μετρήσεις ποιότητας ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνουν ασθενέστερες από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Ως εκ τούτου, οι τράπεζες επιστρέφουν στην κερδοφορία, υποστηριζόμενες από χαμηλότερες προβλέψεις για ζημίες δανείων και την εστίαση στον έλεγχο των δαπανών.
Συρρίκνωση δικτύων – μείωση δαπανών
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει σημαντικά τις λειτουργικές τους δαπάνες μέσω της συρρίκνωσης των δικτύων καταστημάτων και του αριθμού των εργαζομένων, κυρίως με τη μορφή προγραμμάτων εθελούσιας συνταξιοδότησης.
Οι προμήθειες από δραστηριότητες δανεισμού επιχειρήσεων είναι πιθανό να αυξηθούν, τροφοδοτούμενες από μεγαλύτερη εκταμίευση δανείων και τα αυξημένα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία.
Μερίσματα από Εθνική και Eurobank
Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και η Eurobank πιθανότατα θα επαναφέρουν τα μερίσματα από τα κέρδη του 2022, ενώ η Alpha Bank θα μπορούσε να ακολουθήσει ένα χρόνο αργότερα. Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν μια πιο έντονη πτώση των καθαρών εσόδων από τόκους λόγω της μεγαλύτερης συρρίκνωσης του χαρτοφυλακίου δανείων από την αναμενόμενη και την πίεση του περιθωρίου κέρδους από το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης.
Το τελευταίο οφείλεται στο ότι οι στοχευμένες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO) της ΕΚΤ ολοκληρώνονται. Στην ανάλυση επισημαίνεται η προσδοκία για περιορισμένη δημιουργία νέων NPE’s επειδή το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει δείξει ικανοποιητική ανθεκτικότητα στην πανδημία. Δεύτερον, οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου πλαισίου προσωπικής πτώχευσης, βελτιώνουν την κουλτούρα πληρωμών και τα ποσοστά ανάκτησης.
Μειώθηκε το κόστος κινδύνου
Ως εκ τούτου, το κόστος κινδύνου της Eurobank και της Εθνικής έχει ομαλοποιηθεί και αναμένουμε το ίδιο για την Alpha και την Πειραιώς μόλις οριστικοποιήσουν τις υπόλοιπες μεγάλες τιτλοποιήσεις NPE και απορροφήσουν πρόσθετες εφάπαξ ανάγκες προβλέψεων.
Περιορισμένος αντίκτυπος από τον πόλεμο
Η S&P αναφέρει ότι, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα πρέπει να έχει μικρή άμεση επίδραση στις ελληνικές τράπεζες, αν και οι υψηλότερες τιμές ενέργειας και τροφίμων θα μπορούσαν έμμεσα να βλάψουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και τα έσοδα από τον τουρισμό. Οι αναλυτές αναμένουν επίσης ότι η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και των κεφαλαίων RRF θα στηρίξουν την ανάκαμψη του τραπεζικού τομέα.