Διατήρηση του πληθωρισμού σε πολύ υψηλά επίπεδα μέχρι τον Σεπτέμβριο, αλλά με περιορισμένα περιθώρια περαιτέρω ανόδου από τα τρέχοντα, προβλέπει για την Ελλάδα η S&P στην έκθεσή της για την αναβάθμιση του αξιόχρεου από BB σε BB+.
Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έφτασε σε υψηλό 27 ετών στο 8,0% τον Μάρτιο (σύμφωνα με τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή· 8,9% σύμφωνα με τον Εθνικό Δείκτη), αντανακλώντας την άνοδο των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων.
Τα ευμετάβλητα αποτελέσματα του πληθωρισμού περιπλέκουν τις αποφάσεις για επενδύσεις και δαπάνες για τον ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας και αποτελούν κίνδυνο για την ανάπτυξη. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, σε αντίθεση με τις τάσεις στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός τιμών καταναλωτή και παραγωγού ωθεί προς τα πάνω τους μισθούς στην ελληνική οικονομία.
Οι αναλυτές της S&P προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός 12 μηνών είναι πολύ κοντά στο αποκορύφωμά του, αν θεωρούν απίθανο την υποχώρηση του δείκτη μέχρι τον Σεπτέμβριο, όταν τα πιο αυξημένα μηνιαία μεγέθη πρόκειται να πέσουν εκτός του δείκτη 12 μηνών.
Γενικότερα, οι προοπτικές για τον πληθωρισμό εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από γεγονότα εκτός του ελέγχου της ΕΚΤ, ιδίως τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία και, ως εκ τούτου, τη συμπεριφορά των παγκόσμιων τιμών των εμπορευμάτων, καθώς και το ενδεχόμενο κάποιας ανατίμησης του ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.