Συρρίκνωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας το 2022 προβλέπει η S&P στην ανάλυσή της που συνοδεύει την απόφαση αναβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας.
Οι αναλυτές του διεθνούς οίκου αξιολόγησης προβλέπουν αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό και τις εξαγωγές, καθώς και πολύ ευνοϊκές τάσεις στο ισοζύγιο πρωτογενούς εισοδήματος της Ελλάδας, αντανακλώντας τα κονδύλια της ΕΕ και τα πολύ χαμηλά ακόμη παγκόσμια επιτόκια. Για το 2022-2024.
Παρά τις προβλέψεις για διατήρηση των υψηλών τιμών ενέργειας για αρκετούς μήνες ακόμη, η S&P εκτιμά ότι οι παράγοντες αυτοί θα καθυστερήσουν, αλλά δεν θα εκτροχιάσουν τη δυναμική μείωσης του ελλείμματος στο ισοζύγιο πληρωμών.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της S&P η μείωση της κόστους εργασίας στον τομέα εμπορευμάτων σε επίπεδα προ του 2000 έχει ευνοήσει την αύξηση των εξαγωγών. Ειδικότερα, το μερίδιο των εξαγόμενων αγαθών και υπηρεσιών (εξαιρουμένων των ναυτιλιακών υπηρεσιών) έχει υπερδιπλασιαστεί στο 47% του ΑΕΠ το 2021 και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω σε πάνω από 50% του ΑΕΠ έως το 2025, έναντι 19% του ΑΕΠ το 2009. μια προσωρινή πτώση το 2020, οι εισροές ΑΞΕ παρουσιάζουν ανοδική τάση από το 2021.
Το απόσπασμα από την έκθεση της S&P
Προβλέπουμε ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας θα μειωθεί μέτρια το 2022 σε περίπου 4,5% του ΑΕΠ από 5,8% πέρυσι. Αυτό θα ακολουθήσει μια περαιτέρω ανάκαμψη των εσόδων από τον τουρισμό και άλλες εξαγωγές, καθώς και πολύ ευνοϊκές τάσεις στο ισοζύγιο πρωτογενούς εισοδήματος της Ελλάδας, αντανακλώντας τα κονδύλια της ΕΕ και τα πολύ χαμηλά ακόμη παγκόσμια επιτόκια. Για το 2022-2024, μια προβλεπόμενη αύξηση των εισαγωγών, ιδίως λόγω των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου και της ενέργειας, θα εμποδίσει την ταχύτερη βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Κατά την άποψή μας, οι διαρθρωτικές οικονομικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια έφεραν τον εξαγωγικό τομέα της Ελλάδας σε θέση να επωφεληθεί από την αυξημένη ανταγωνιστικότητά του η οποία εμφανίζεται στη σταθερή εξαγωγική απόδοση των αγαθών.
Ωστόσο, με λιγότερο από το 20% του ΑΕΠ, ο τομέας των εξαγωγών εμπορευμάτων της Ελλάδας είναι σημαντικά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Γενικότερα, η ανταγωνιστικότητα του κόστους εργασίας έχει βελτιωθεί σε επίπεδα πριν από το 2000 και η εξωτερική ζήτηση έχει αυξηθεί. Συνεπώς,
το μερίδιο των εξαγόμενων αγαθών και υπηρεσιών (εξαιρουμένων των ναυτιλιακών υπηρεσιών) έχει υπερδιπλασιαστεί στο 47% του ΑΕΠ το 2021 και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω σε πάνω από 50% του ΑΕΠ έως το 2025, έναντι 19% του ΑΕΠ το 2009. μια προσωρινή πτώση το 2020, οι εισροές ΑΞΕ παρουσιάζουν ανοδική τάση από το 2021.
Πιστεύουμε ότι οι μεγάλες επιχορηγήσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία NGEU θα ωφελήσουν τις εξελίξεις του ισοζυγίου πληρωμών κατά την περίοδο 2021-2026. Πράγματι, στηρίζουν την τρέχουσα πρόβλεψή μας για σταθερή μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.