Υπό πίεση βρέθηκαν οι τιμές του πετρελαίου στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, στη σκιά της προσδοκίας για αυστηρότερη νομισματική πολιτική τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ.
Τα futures του Brent υποχώρησαν σχεδόν 2% κάτω από τα 106 δολάρια το βαρέλι, με τις εβδομαδιαίες απώλειες να φτάνουν 5% αυτή την εβδομάδα.
Η προοπτική υψηλότερων επιτοκίων σε συνδυασμό με την ασθενέστερη παγκόσμια ανάπτυξη και την αποθέρμανση της ζήτησης από την Κίνα συμβάλλουν στην επιδείνωση του outlook για την παγκόσμια οικονομία.
Στο μεταξύ, η ΕΕ συζητά την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου.
Οι ανησυχίες σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία που τονώνει τον πληθωρισμό και υπονομεύει την οικονομική ανάπτυξη κυριάρχησαν στις συναλλαγές το δεύτερο μισό της εβδομάδας, με το ΔΝΤ να αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη σχεδόν κατά μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα.
Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, αναφέρθηκε την Πέμπτη στο ενδεχόμενο για πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων για τον έλεγχο του πληθωρισμού, προκαλώντας ανησυχια και sell-off στις αγορές.
Στην Κίνα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Γι Γκανγκ δήλωσε την Παρασκευή ότι η χώρα δεν ήταν απρόσβλητη από εξωτερικούς κραδασμούς και ότι αντιμετώπισε πίεση από τα κρούσματα του Covid.
Εν τω μεταξύ, η αστάθεια αναμένεται να συνεχιστεί με τις αγορές πετρελαίου να παραμένουν σφιχτές καθώς οι μεγάλοι παραγωγοί αγωνίζονται να επιτύχουν τους στόχους παραγωγής, ενώ διαφαίνεται η απειλή της απαγόρευσης της ΕΕ για το ρωσικό πετρέλαιο.