Αποδεικνύοντας ότι είναι πολύ… σκληρές για να «πεθάνουν», για πολλοστή φορά την τελευταία 12ετία οι αγορές δείχνουν τρομερή ανθεκτικότητα και μετά το σοκ των πρώτων εβδομάδων του πολέμου και όλων των κλυδωνισμών σε ενέργεια, εφοδιαστική αλυσίδα και τιμές πρώτων υλών, έχουν καλύψει σχεδόν το σύνολο των απωλειών από την έναρξη του πολέμου.
- Οι αγορές: Μαθαίνουν να «ζουν» με τον πόλεμο σε εξέλιξη
- Σε υψηλά διμήνου το Χ.Α., εξάλειψε τις απώλειες από την εισβολή
- Κέρδη 6,31% για το Γ.Δ. από την αρχή του 2022
- Ράλι 20,24% από τον τραπεζικό δείκτη το 2022
Πρόκειται για μια πιστοποίηση ότι πλέον η επενδυτική βιομηχανία έχει αποκτήσει τερατώδεις δυνάμεις, που ασφαλώς ξεφεύγουν από νόρμες και σταθερές που ίσχυαν έως πριν λίγα χρόνια στα παγκόσμια χρηματιστήρια. Οι αγορές πλέον έχουν εν πολλοίς ανεξαρτητοποιηθεί από τα τεκταινόμενα στην πραγματική οικονομία, αποκτώντας μια ξεχωριστή «αξιακή» υπόσταση, μέσω ενός ανατροφοδοτούμενου σκηνικού «παραγωγής» κερδισμένης ρευστότητας.
Έτσι, ανακυκλώνουν αξιακά τον… εαυτό τους, μέσω και της υπερμόχλευσης κεφαλαίων, δείχνοντας πρωτοφανείς αντοχές πλησίον των υψηλών τους, ενώ ελάχιστες έως ανεπαίσθητες ήταν μάλιστα και οι επιπτώσεις από την περιβόητη αλλαγή πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες, με το σταμάτημα της αθρόας ρευστότητας στο σύστημα.
Συνάμα, ενώ μαίνεται ο πόλεμος που αλλάζει ολόκληρο το οικονομικό, ενεργειακό και επιχειρησιακό «ευαγγέλιο» του ευρωπαϊκού και όχι μόνο συστήματος, με πρωτοφανείς έως και δραματικές καταστάσεις στις τιμές ενέργειας και πρώτων υλών φέρνοντας ένα ντόμινο ανατιμήσεων που δύναται να τινάξει στον αέρα ολόκληρες επιχειρήσεις και οικονομίες, οι παγκόσμιοι δείκτες δείχνουν παροιμιώδη ψυχραιμία.
Και όλα αυτά, ενώ οι επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα από την πανδημία που έχει αναζωπυρωθεί στην Κίνα είναι μεγάλες, δημιουργώντας μεγάλα κενά και ελλείψεις αγαθών σε πάρα πολλές χώρες.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης επανήλθε σήμερα πάνω από τις 14.500 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι πάνω από τις 6.700 μονάδες με άνοδο 1,36% (καθώς προεξοφλείται εύκολη επανεκλογή Εμ. Μακρόν), ενώ οριακή πτώση 0,02% είχε ο FTSE 100 στο Λονδίνο.
Κάλυψε τις απώλειες του πολέμου
Εντός αυτών των συνθηκών και έχοντας ακόμη καλύτερη συμπεριφορά έναντι των διεθνών αγορών, το ελληνικό χρηματιστήριο με συνοπτικές διαδικασίες και με ισχυρότατο ράλι από τις 8 Μαρτίου και μετά, κάλυψε τις απώλειες που είχε μετά την εισβολή. Αυτό «σφραγίστηκε» στη συνεδρίαση της Μεγάλης Πέμπτης, όπου ο Γ.Δ. έκλεισε οριακά πάνω από το κλείσιμο που είχε προ της Πέμπτης 24/2 όταν και ξεκίνησε ο αιματηρός πόλεμος.
Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. έκλεισε την Μ. Πέμπτη στις 949,68 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 0,96% και κοντά στο υψηλό ημέρας που ήταν στις 951,95 μονάδες (+1,20%). Έτσι, ξεπέρασε έστω και οριακά το κλείσιμο της 23ης Φεβρουαρίου που ήταν στις 949,22 μονάδες, ενώ πλέον δεν απέχει και πολύ από τα υψηλά 7ετίας και τις 971,09 μονάδες που ο Γ.Δ. είχε κλείσει στις 11/2.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.312,55 μονάδες (+1,19%) ξεπερνώντας τις 2.300 μονάδες για πρώτη φορά από τις 23 Φεβρουαρίου που σημαίνει ότι επίσης βρίσκεται σε υψηλό δύο μηνών, «νικώντας» τις απώλειες του πολέμου. Ο Mid Cap έκλεισε στις 1.557,24 μονάδες με άνοδο 0,09%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 691,30 μονάδες με άνοδο 2,04%.
Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. είχε άνοδο 3,34%, ενώ ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών ενισχύθηκε κατά 7,85% κυρίως χάρη στην Εθνική που πρωταγωνίστησε με φόντο τις προσδοκίες για είσοδο στον MSCI Standard Greece. Από αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 6,31%, o FTSE 25 είναι στο +7,62%, ο Mid Cap στο +4,29%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει ράλι +20,24%.
Το πλέον ποιοτικό στοιχείο της εβδομάδας που πέρασε, παρ’ ότι είχε μόλις τρεις συνεδριάσεις, ήταν η μεγάλη αύξηση της αξίας συναλλαγών που και τις τρεις ημέρες ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ χάρη στα 185,72 εκατ. ευρώ της Μ. Τετάρτης λόγω του πακέτου στη Μυτιληναίος, οι μέσες συναλλαγές διαμορφώθηκαν κοντά στα 140 εκατ. ευρώ, κάτι που πιστοποιεί εισροές κεφαλαίων.
Οι καταλύτες
Εξαιρετικά αποτελέσματα – ρεκόρ για δεκάδες εισηγμένες, πολύ ενθαρρυντικά μηνύματα για την πορεία του τουρισμού που ίσως ξεπεράσει τις εισπράξεις του 2019, προσδοκίες αναβάθμισης την Παρασκευή από την Standard & Poor’s, μπαράζ από επιχειρηματικές συμφωνίες, προσδοκίες για προσθήκη νέων εταιρειών στην ελληνική ομάδα του MSCI, αλλάζουν – ξανά – τα δεδομένα στο επενδυτικό προφίλ της χώρας.
Κατασκευές και υποδομές έχουν πάρει «φωτιά» καθώς καθημερινά ξεμπλοκάρουν έργα είτε στον ιδιωτικό, είτε στο δημόσιο τομέα, αρκετές εισηγμένες ανακοινώνουν projects και επιχειρηματικές συμφωνίες όπως η Inform Λύκος που ανέλαβε έναντι 28 εκατ. ευρώ τα ψηφοδέλτια στην Κένυα ή η εξαγορά της Netbull από θυγατρική της Ideal Holdings έναντι 6,3 εκατ. ευρώ, ενώ «πυρετός» διεργασιών λαμβάνει χώρα και στην πληροφορική σε μόνιμη μάλιστα βάση.
Την ίδια ώρα επιμένουν – χωρίς να έχουν διαψευστεί επίσημα – τα σενάρια για πραγματικό ενδιαφέρον εξαγοράς της Τέρνα Ενεργειακή από μεγάλο όμιλο του εξωτερικού που προ ενός έτους «χτύπησε» κρατική ενεργειακή εταιρεία στην Ελλάδα με εξαιρετικά υψηλό τίμημα.
Συνάμα, υπάρχουν προσδοκίες για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον Standard & Poor’s τη Μεγάλη Παρασκευή, ενώ ολοένα και πιο έντονα το Χ.Α. έχει μπει σε ρυθμούς MSCI, καθώς έως τις 29 Απριλίου οι αναλυτές του οίκου Morgan Stanley Capital International θα κάνουν τις αξιολογήσεις τους, σε Ελλάδα και εξωτερικό, αναθεωρώντας τους δείκτες που αποτελούν έναν από τους κυριότερους επενδυτικούς μπούσουλες διεθνώς.
Αρκετά χαρτοφυλάκια προεξοφλούν την είσοδο της Εθνικής Τράπεζας και της Μυτιληναίος στο δείκτη MSCI Standard Greece, κάτι που έχει οδηγήσει σε μεγάλο ράλι τις δύο μετοχές όλο το τελευταίο διάστημα. Η Εθνική έκλεισε σε νέα υψηλά 6ετίας και στα επίπεδα που είχε το Δεκέμβριο του 2015, ενώ η Μυτιληναίος κινείται πλέον σε νέα ιστορικά υψηλά, εν μέσω συναλλαγών ρεκόρ όλων των εποχών, που ασφαλώς μαρτυρούν θετικές εξελίξεις.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στο χώρο του FTSE 25 την Μ. Πέμπτη, πτωτικά κινήθηκαν μόνο οι ΕΛΠΕ (-4,16% λόγω αποκοπής μερίσματος), Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ και ΓΕΚ Τέρνα. Κέρδη άνω του 3% είχε η Lamda Development, άνω του 2% ενισχύθηκαν οι Coca Cola HBC, ΑΔΜΗΕ, Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς, ενώ άνω του 1% κέρδισαν οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Viohalco, Aegean Airlines, Quest Συμμετοχών, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ και Jumbo.
Στον Mid Cap, κέρδη 2,99% είχε η Profile, +2,13% η ΕΧΑΕ +2,06% η Intracom Holdings, ενώ πλέον του 1% ενισχύθηκαν οι AVAX, Πλαίσιο και Ικτίνος. Στην ευρύτερη αγορά, κέρδη είχαν μετοχές όπως Βιογιατζόγλου, Space Hellas, Επίλεκτος, Unibios, Ίντεργουντ, Χαϊδεμένος και ΣΙΔΜΑ, ενώ πιέστηκαν οι Μπήτρος, Μουζάκης, Λανακάμ, Κυριακούλης, Lavipharm, ANEK, Inform Λύκος, Revoil και Πετρόπουλος. Στο σύνολο της αγοράς 76 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 41 που υποχώρησαν.