Σενάρια διάχυσης του πολέμου στην Ουκρανία, ακόμα και χρήσης πυρηνικών όπλων επαναφέρει στο τραπέζι η Ρωσία, με δοκιμή βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου ICBM και τον Βλάντιμιρ Πούτιν να δηλώνει ότι “αυτο θα δώσει στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους κάτι να σκεφτούν”.
Κάθετα ανεβάζει το γεωπολιτικό ρίσκο η Μόσχα, καθώς η δοκιμή ICBM και οι δηλώσεις του Βλάντιμιρ Πούτιν αναμοχλεύουν σενάρια διάχυσης του πολέμου στην Ουκρανία, ακόμα και χρήσης πυρηνικών.
Η κίνηση του Βλάντιμιρ Πούτιν έρχεται καθώς οι μάχες στο Ντόναμπας εντείνονται, με τη Δύση να εξοπλίζει την Ουκρανία και καθώς η ISDA αναγνώρισε πιστωτικό γεγονός από τις 4 Απριλίου στη Ρωσία, δίνοντας χρόνο έως τις 4 Μαΐου για την πληρωμή ομολόγων στο βασικό τους νόμσιμα, επειδή δεν διαθέτουν ρήτρα πληρωμής σε ρούβλια.
Ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση να παρακολουθεί την εκτόξευση του πυραύλου και παρατήρησε ότι
«αυτό το μοναδικό όπλο θα ενισχύσει το στρατιωτικό δυναμικό των ενόπλων δυνάμεών μας, θα εγγυηθεί αξιόπιστα την ασφάλεια της Ρωσίας έναντι εξωτερικών απειλών και θα αναγκάσει εκείνους που στη ζέστη της φρενίτιδας επιθετική ρητορική προσπαθεί να απειλήσει τη χώρα μας, να το ξανασκεφτούν.”
Ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Sarmat εκτοξεύτηκε από το κοσμοδρόμιο Plesetsk στη βόρεια περιοχή του Αρχάγγελσκ, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας. Το υπουργείο δημοσίευσε βίντεο του πυραύλου τελευταίας γενιάς του 2018.
Η αντίδραση των ΗΠΑ
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι είπε στους δημοσιογράφους ότι ακολουθήθηκαν οι συνήθεις διαδικασίες ειδοποίησης πριν από τη δοκιμή.
Ο Πούτιν σηματοδότησε την πιθανότητα κλιμάκωσης, δίνοντας εντολή στις στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας να τεθούν σε υψηλό συναγερμό λίγες μέρες μετά την κίνηση των στρατευμάτων του στην Ουκρανία. Προειδοποίησε επίσης ότι οποιαδήποτε επέμβαση από άλλες χώρες στη σύγκρουση θα προκαλέσει «συνέπειες που δεν έχετε δει ποτέ».
Δεν θέλει άμεση εμπλοκή το NATO
Οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές παραδόσεις όπλων έχουν βοηθήσει την Ουκρανία να αμβλύνει τη ρωσική επίθεση, η οποία επικεντρώνεται εκ νέου στα ανατολικά μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες να καταλάβει την πρωτεύουσα Κίεβο. Την ίδια στιγμή το ΝΑΤΟ απέκλεισε μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, δεδομένου ότι θα έθετε τα αεροσκάφη της συμμαχίας σε άμεση σύγκρουση με ρωσικά αεροσκάφη.
Και έχει πει ότι δεν θα στείλει στρατεύματα για να συμμετάσχουν στον αγώνα.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δεν απάντησε σε επανειλημμένες ερωτήσεις σχετικά με το εάν η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει ατομικά όπλα στην Ουκρανία σε συνέντευξη που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, αν και είπε ότι η Μόσχα είναι κατηγορηματικά κατά της πυρηνικής σύγκρουσης.
Τα σχόλια του κορυφαίου Ρώσου διπλωμάτη ήρθαν αφού ένας κορυφαίος σύμμαχος του Πούτιν απείλησε να αναπτύξει πυρηνικά όπλα μέσα και γύρω από τη Βαλτική Θάλασσα εάν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης.
Διεύρυνση του NATO
Το ζήτημα αναθεώρησης του δόγματος ουδετερότητας συζητά αυτό τον καιρό η Φινλανδική Βουλή, καθώς επανέρχεται στο τραπέζι το ενδεχόμενο ένταξης στο NATO υπό τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανίας.
Αντιδρώντας στην προοπτική αυτή ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και πρώην πρωθυποθργός Ντιμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι
«Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να γίνει λόγος για μη πυρηνικό καθεστώς για τη Βαλτική»,
Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν έμμεση απειλή για την ανάπτυξη πυραύλων Iskander από τη Ρωσία στην περιοχή της Βαλτικής.