Εκπλήσσοντας ακόμη και τους πλέον αισιόδοξους και κυριαρχώντας συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές αγορές, το ελληνικό χρηματιστήριο εξάλειψε σχεδόν εξ ολοκλήρου τις απώλειες που είχε από τον πόλεμο και μετά, δηλαδή τις απώλειες που διέγραψε από τη συνεδρίαση της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου, όταν και ξεκίνησε η εισβολή.
- Διέγραψε τις απώλειες του πολέμου το Χρηματιστήριο
- Στις 940 μονάδες ο Γ.Δ. – Ισχυρή δυναμική στην αγορά
- Ράλι έως 8,21% στις τράπεζες με αιχμή τις Πειραιώς και Alpha Bank
- Ελπίδες αναβάθμισης από Standard & Poor’s και MSCI δίνουν δυναμική στο momentum
Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, όπου σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν οι συναλλαγές κινούνταν υποτονικά και το επενδυτικό ενδιαφέρον αδρανούσε, το Χ.Α. όχι μόνο συνεχίζει την ακάθεκτη «επιστροφή» του στα προ της εισβολής επίπεδα, αλλά αυξάνει όγκους και τζίρους, εν μέσω εναλλαγής στους πρωταγωνιστές.
Μια σειρά από θετικούς καταλύτες, αλλά και προσδοκίες καλών εξελίξεων στο εγγύς μέλλον, φαίνεται πως συντηρούν και αυξάνουν το ενδιαφέρον των επενδυτών, ενώ καταγράφονται και σημαντικές εισροές, εν μέσω πακέτων και μεγάλης κινητικότητας. Τόσο η ελληνική οικονομία όσο και το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνουν ότι είναι σε momentum επιστροφής στην κανονικότητα, έστω και υπό μη… κανονικές συνθήκες, έστω και εν μέσω ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης.
Εξαιρετικά αποτελέσματα – ρεκόρ για δεκάδες εισηγμένες, πολύ ενθαρρυντικά μηνύματα για την πορεία του τουρισμού που ίσως ξεπεράσει τις εισπράξεις του 2019, προσδοκίες αναβάθμισης την Παρασκευή από την Standard & Poor’s, μπαράζ από επιχειρηματικές συμφωνίες, προσδοκίες για προσθήκη νέων εταιρειών στην ελληνική ομάδα του MSCI, αλλάζουν – ξανά – τα δεδομένα στο επενδυτικό προφίλ της χώρας.
Κατασκευές και υποδομές έχουν πάρει «φωτιά» καθώς καθημερινά ξεμπλοκάρουν έργα είτε στον ιδιωτικό, είτε στο δημόσιο τομέα, αρκετές εισηγμένες ανακοινώνουν projects και επιχειρηματικές συμφωνίες όπως η Inform Λύκος που ανέλαβε έναντι 28 εκατ. ευρώ τα ψηφοδέλτια στην Κένυα ή η εξαγορά της Netbull από θυγατρική της Ideal Holdings έναντι 6,3 εκατ. ευρώ, ενώ «πυρετός» διεργασιών λαμβάνει χώρα και στην πληροφορική σε μόνιμη μάλιστα βάση.
Την ίδια ώρα επιμένουν – χωρίς να έχουν διαψευστεί επίσημα – τα σενάρια για πραγματικό ενδιαφέρον εξαγοράς της Τέρνα Ενεργειακή από μεγάλο όμιλο του εξωτερικού που προ ενός έτους «χτύπησε» κρατική ενεργειακή εταιρεία στην Ελλάδα με εξαιρετικά υψηλό τίμημα.
Standard & Poor’s και MSCI
Οι προσδοκίες για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον Standard & Poor’s τη Μεγάλη Παρασκευή φαίνεται πως έδωσαν την ξεχωριστή δυναμική στη σημερινή συνεδρίαση στις τραπεζικές μετοχές, όπου κατέγραψαν ράλι έως 8,21% με την Πειραιώς να ξεχωρίζει. Ο οίκος Standard & Poor’s τοποθετεί το ελληνικό αξιόχρεο δύο βήματα χαμηλότερα (ΒΒ) από την επενδυτική βαθμίδα και αν κάνει κίνηση, τότε η χώρα μας θα βρεθεί στο τελευταίο… σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα.
Παράλληλα, ολοένα και πιο έντονα το Χ.Α. έχει μπει σε ρυθμούς MSCI, καθώς έως τις 29 Απριλίου οι αναλυτές του οίκου Morgan Stanley Capital International θα κάνουν τις αξιολογήσεις τους, σε Ελλάδα και εξωτερικό, αναθεωρώντας τους δείκτες που αποτελούν έναν από τους κυριότερους επενδυτικούς μπούσουλες διεθνώς. Η συγκυρία έχει ενδιαφέρον καθώς έχουν αφαιρεθεί οι ρωσικές μετοχές μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία, οπότε μένει να δούμε πως θα καλυφτεί το κενό που αφήνουν αυτές, αν θα υπάρξει… rebalancing χωρών ή ευρύτερες αλλαγές στις σταθμίσεις.
Αρκετά χαρτοφυλάκια προεξοφλούν την είσοδο της Εθνικής Τράπεζας και της Μυτιληναίος στο δείκτη MSCI Standard Greece, κάτι που έχει οδηγήσει σε μεγάλο ράλι τις δύο μετοχές όλο το τελευταίο διάστημα. Η Εθνική έκλεισε σε νέα υψηλά 6ετίας και στα επίπεδα που είχε το Δεκέμβριο του 2015, ενώ η Μυτιληναίος κινείται πλέον σε νέα ιστορικά υψηλά, εν μέσω συναλλαγών ρεκόρ όλων των εποχών, που ασφαλώς μαρτυρούν θετικές εξελίξεις.
Μεγάλο πακέτο 76,5 εκατ. ευρώ στη Μυτιληναίος
Μετά τα 28 εκατ. ευρώ που έκανε η Μυτιληναίος στη συνεδρίαση της Μ. Τρίτης, σήμερα Τετάρτη διακίνησε τζίρο που έφτασε στα 98 εκατ. ευρώ, εκτοξεύοντας το συνολικό τζίρο της αγοράς στα 185,72 εκατ. ευρώ. Στη Μυτιληναίος το πρωί πέρασε μεγάλο πακέτο 4,5 εκατ. μετοχών τα 17 ευρώ ανά μετοχή, που αφορούσε το 3,15% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Το σύνολο της συναλλαγής έφτασε στα 76,5 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες αγοραστές ήταν ισχυρά αμερικανικά funds.
To κεφαλαιακό κέρδος για την εταιρεία φθάνει στα 25 εκατ. ευρώ, καθώς είχε αποκτήσει τις μετοχές στα 11 ευρώ, ενώ συνάμα ενισχύθηκε σημαντικά το free float της μετοχής, καθοριστικό κριτήριο για ένταξη στον MSCI Standard Greece.
Κοντά στα προ πολέμου επίπεδα
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 940,69 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 1,54%, ενώ κινήθηκε όλη την ημέρα σε θετική τροχιά, με υψηλό στις 944,32 μονάδες (+1,93%) και χαμηλό στις 928,47 μονάδες (+0,22%).
Θυμίζουμε πως το τελευταίο κλείσιμο πριν την εισβολή ήταν στις 949,22 μονάδες που ο Γ.Δ. έκλεισε την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, που σημαίνει ότι πλέον η αγορά σχεδόν εκμηδένισε τις απώλειες του πολέμου. Παράλληλα, δεν απέχει πολύ πλέον ο Γ.Δ. από τα υψηλά 7ετίας και τις 971,09 μονάδες που είχε βρεθεί στις 11 Φεβρουαρίου.
Το αξιοσημείωτο στοιχείο των ημερών είναι ότι υπάρχουν εισροές φρέσκων κεφαλαίων, καθώς τη Μ. Τρίτη ο τζίρος ανήλθε στα 102,92 εκατ. ευρώ, ενώ τη Μ. Τετάρτη έφτασε στα 185,72 εκατ. ευρώ και μολονότι το 50% αυτών, ήτοι 92,72 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα, περίπου άλλα τόσα ήταν «καθαρές» συναλλαγές.
Στο ταμπλό
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.285,42 μονάδες με άνοδο 1,88%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.555,88 μονάδες με κέρδη 0,39%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκανε ράλι +4,90% στις 677,47 μονάδες.
Στο χώρο του FTSE 52 όπως προαναφέρθηκε η Πειραιώς κυριάρχησε με άνοδο 8,21% καθώς είχε μείνει πίσω, ακολούθησε η Alpha Bank με άνοδο +7,12% που επίσης είχε μείνει πίσω συγκριτικά με τις Εθνική και Eurobank. Αντίδραση άνω του 4% έβγαλε η Coca Cola HBC, στο +3,72% η Eurobank, +3,18% η ElvalHalcor, ενώ κέρδη είχαν οι Aegean Airlines, Εθνική, Lamda Development, Τιτάν, Viohalco, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή. Οι δύο τελευταίες έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά.
Στον αντίποδα, υστέρησαν οι Jumbo (-4,46%), OTE (-1,06%), Ελλάκτωρ, Σαράντης και Quest Συμμετοχών. Στο χώρο του Mid Cpa κέρδη 4% είχε η Profile, στο +2,56% η Reds, +2,04% η Πλαίσιο Computers, ενώ άνοδο άνω του 1% είχαν οι Autohellas, Intracom Holdings, ΕΥΑΘ και Κρι Κρι. Στο σύνολο της αγοράς 79 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 35 που υποχώρησαν.