Στο κόκκινο γύρισαν τα συμβόλαια του πετρελαίου διεθνώς μετά την ανακοίνωση της αναθεωρημένης επί τα χείρω πρόβλεψης του ΔΝΤ για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Σημαντικό effect στο διεθνές κλίμα είχε η ανακοίνωση των αναθεωρημένων προβλέψεων του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία, προκαλώντας μπαράζ πιέσεων στην ενέργεια, καθώς η επιδείνωση των προοπτικών προϊδεάζει για μείωση της ζήτησης. Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν περαιτέρω προβλήματα και αδυναμία προσφοράς τα οποία μεσοπρόθεσμα μπορούν να αντισταθμίσουν τις πιέσεις.
Τα futures του αργού WTI διεύρυναν τις απώλειες τους και υποχωρώντας περισσότερο από 5% κάτω από τα 103 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη, τερματίζοντας ένα τετραήμερο ανοδικό σερί, καθώς οι traders χωνεύουν τις ανησυχίες για πτώση της ζήτησης παρά τη στενή προσφορά.
Το ΔΝΤ μείωσε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη για φέτος και το 2023 και αύξησε τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι επενδυτές προσπαθούν επίσης να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο των κινεζικών lockdown στην παγκόσμια ζήτηση καυσίμων, αν και οι αρχές στην Κίνα δήλωσαν ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας θα «αποκατασταθεί γρήγορα» καθώς τα εργοστάσια παραγωγής ετοιμάζονται να ανοίξουν ξανά στη Σαγκάη.
Την ίδια στιγμή, τα επιθετικά σχόλια των αξιωματούχων της Fed έθεσαν τις προοπτικές για ταχύτερη σύσφιξη της Fed, οδηγώντας το δολάριο υψηλότερα και πιέζοντας τις τιμές του πετρελαίου προς τα κάτω.
Από την πλευρά της προσφοράς, η Λιβύη ανακοίνωσε ότι δεν μπορούσε να παραδώσει πετρέλαιο από το κοίτασμα πετρελαίου Sharara, το μεγαλύτερο της χώρας, αφού έκλεισε το κοίτασμα πετρελαίου El Feel λόγω πολιτικών διαμαρτυριών.
Επίσης, οι OPEC+ απέτυχαν να πιάσουν τους στόχους παραγωγής, διαθέτοντας συνολικά 1,45 εκατ. bpd λιγότερα τον Μάρτιο, καθώς η ρωσική παραγωγή άρχισε να μειώνεται.