Πάνω από επτά εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεν διαφαίνεται τέλος στη σύγκρουση, η οποία παράγει κραδασμούς και τριγμούς σε ολόκληρο τον κόσμο.
Εκτός από τα τεράστια δεινά που προκλήθηκαν από την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πόλεμος έχει επίσης σημαντικές επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο, ειδικά στην επισιτιστική ασφάλεια.
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών Ντέιβιντ Μπίσλι προειδοποίησε πρόσφατα ότι ο πόλεμος δημιουργούσε μια επισιτιστική κρίση «πέρα από οτιδήποτε έχουμε δει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», οδηγώντας σε άνοδο των τιμών των τροφίμων και πιθανώς ελλείψεις σε πολλές χώρες που βασίζονται στις εξαγωγές από Ρωσία ή Ουκρανία.
Στο διάγραμμα, με βάση στοιχεία από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), καταγράφεται ότι η Ουκρανία και η Ρωσία είναι κύριοι παραγωγοί σιταριού, κριθαριού και αραβοσίτου, αντιπροσωπεύοντας ένα μέσο (συνδυασμένο) μερίδιο 27, 23 και 15% των παγκόσμιων εξαγωγών μεταξύ 2016 και 2020, αντίστοιχα.
Ακόμη και το ίδιο το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα προμηθεύεται το 50% των προμηθειών του σε σιτηρά από την περιοχή Ουκρανίας-Ρωσίας και τώρα αντιμετωπίζει δραματικές αυξήσεις κόστους στις προσπάθειές του για την καταπολέμηση επισιτιστικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης σε όλο τον κόσμο.
“Αυτή είναι μια καταστροφή πάνω από μια καταστροφή”, δήλωσε ο διευθυντής του WFP Beasley, αναφερόμενος στην καταστροφική επίδραση του Covid-19, καθώς η πανδημία έχει επηρεάσει την παγκόσμια πείνα.
Σύμφωνα με τον οργανισμό του ΟΗΕ, ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια είχε εκτιναχθεί από 135 εκατομμύρια σε 276 εκατομμύρια από το 2019 – και αυτό δεν λαμβάνει καν υπόψη τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Συνολικά, περισσότερα από 800 εκατομμύρια αντιμετωπίζουν την πείνα σε όλο τον κόσμο, ενώ 44 εκατομμύρια άνθρωποι σε 38 χώρες βρίσκονται στα όρια της πείνας, σύμφωνα με το WFP.
You will find more infographics at Statista