if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Μπαίνει φρέσκο χρήμα στο Χρηματιστήριο

Σε υψηλό διμήνου ο Γενικός Δείκτης, με αύξηση τζίρου

Trader, stockbroker

Την 6η ανοδική συνεδρίαση στις εφτά τελευταίες έκανε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, εκπλήσσοντας θετικά τους συνδαιτυμόνες με το απρόσμενα υψηλό ενδιαφέρον – ειδικά για Μεγάλη Εβδομάδα – καθώς υπήρξε μεγάλη κλιμάκωση του τζίρου, εισροές «φρέσκων» κεφαλαίων και γενικώς ένα κλίμα που αφήνει πολλές υποσχέσεις. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 926,41 μονάδες με άνοδο 0,81%, πλησιάζοντας μια ανάσα από το κλείσιμο της 25ης Φεβρουαρίου, ήτοι την επόμενη της έναρξης της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε υψηλό σχεδόν δύο μηνών, με τάση να υπερκεράσει εντελώς τη ζημιά που προκλήθηκε από τον πόλεμο. 

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Θυμίζουμε πως το τελευταίο κλείσιμο πριν την εισβολή ήταν στις 949,22 μονάδες που ο Γ.Δ. έκλεισε την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, ενώ την επόμενη, καθώς τα ξημερώματα της Πέμπτης είχε ξεκινήσει η εισβολή, ο Γ.Δ. «βούτηξε» σε ποσοστό 6,42% με κλείσιμο στις 888,31 μονάδες. Γενικώς πάντως η αγορά δείχνει ότι έχει αφήσει πίσω της τα χαμηλά της 8ης Μαρτίου όταν και έπεσε στις 789,66 μονάδες καθώς έκτοτε κερδίζει άνω του 17%, ενώ πλέον απέχει λιγότερο από 5% για να πιάσει τα υψηλά 7ετίας και τις 971,09 μονάδες που έκλεισε τις 11 Φεβρουαρίου. 

Πρόσφατα είχαμε επισημάνει πως για να είναι βιώσιμη και στέρεη η κατακύρωση της ευρύτερης περιοχής των 900-920 μονάδων με προοπτικές να υπάρξει κίνηση προς τις 950 μονάδες, απαιτείται αύξηση της αξίας συναλλαγών από 80 έως 100 εκατ. ευρώ. Την προηγούμενη εβδομάδα οι μέσες συναλλαγών είχαν ανέλθει στα 76,9 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες σε ποσοστό 21,2% έναντι της αμέσως προηγούμενης, ενώ σήμερα ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 102,92 εκατ. ευρώ, κάτι που εν πολλοίς οφείλεται στις μεγάλες εισροές που πέτυχαν οι Μυτιληναίος και Εθνική οι οποίες διακίνησαν το 42% των συνολικών συναλλαγών. 

Ράλι λόγω MESCI

Φαίνεται πως αρκετά χαρτοφυλάκια προεξοφλούν την είσοδο των δύο μετοχών στον MSCI Standard Greece στην προσεχή αναθεώρηση, κάτι που έφερε ισχυρό ράλι στις μετοχές και μεγάλους όγκους και τζίρους. Η Μυτιληναίος έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά και στα 17,60 ευρώ με άνοδο 5,90%, ενώ διακίνησε όγκο 1,618 εκατ. τεμάχια μέσω 28,04 εκατ. ευρώ τζίρου, που ήταν μακράν ο μεγαλύτερος της αγοράς. 

Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε σε πολυετή υψηλά και στα 3,85 ευρώ με άνοδο 4,17%, διακινώντας όγκο πάνω από 4 εκατ. τεμάχια μέσω τζίρου 15,47 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε πως οι αλλαγές στους δείκτες της Morgan Stanley Capital International θα λάβουν χώρα την Πέμπτη 12 Μαΐου, με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ από την Τετάρτη 1η Ιουνίου. 

Στο ταμπλό

Από εκεί και πέρα, εξαιρετική εικόνα είχε η Τέρνα Ενεργειακή που επίσης έκλεισε στα ιστορικά υψηλά των 17,95 ευρώ με άνοδο 5,46%, καθώς στην αγορά υπάρχουν πληροφορίες ότι υπάρχει πρόταση από ξένο όμιλο για την εξαγορά του 57% των μετοχών σε τίμημα υψηλότερο των 22 ευρώ. Έτσι, συμπαρασύρθηκε και η μητρική ΓΕΚ Τέρνα που έκλεισε με άνοδο 3,06% στα 10,12 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από τις 20 Νοεμβρίου 2021. 

Συνάμα, η Jumbo ενισχύθηκε σε ποσοστό 5,23% με κλείσιμο στα 15,70 ευρώ. Ίσως η δυναμική του τίτλου οφείλεται στην προεξόφληση ότι δε θα υπάρξει διαγραφή από τον MSCI Standard Greece του οποίου είναι μέλος. Από εκεί και πέρα, κέρδη 1,83% είχε η Σαράντης και 1,29% η Τιτάν. Στον αντίποδα, πιέσεις άνω του 2% δέχτηκε η ΔΕΗ, στο -2,55% η Motor Oil, ενώ άνω του 1% υποχώρησαν οι ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Ελλάκτωρ (προέρχονταν από τριήμερο ράλι άνω του 11%), ΑΔΜΗΕ, Quest Συμμετοχών και ΟΛΠ.

Δυναμική και στα Μεσαία λόγω Πλαισίου

Στον Mid Cap ξεχώρισαν με ράλι +4,53% και +4,03% αντίστοιχα οι Πλαίσιο Computers και Fourlis, στο +2,86% η Intrakat που κερδίζει διαρκώς διαγωνισμούς με έργα και στο +2,20% η Entersoft λόγω εξαιρετικών αποτελεσμάτων. Αντιθέτως, νέο μεγάλο άδειασμα που προβληματίζει δέχτηκε η Πλαστικά Θράκης που μετά το -6,78% της περασμένης Πέμπτης υποχώρησε κατά 5,64% σήμερα, πέφτοντας στα 5,19 ευρώ. 

Πτώση 2,60% είχε η Intracom Holdings, -1,86% η Κρι Κρι, -1,28% η Cenegry Holdings, -1,57% η AVAX και -1,86% η Ικτίνος. Στην ευρύτερη αγορά κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Ακρίτας, Yalco, Πλαστικά Κρήτης (+9,76%), AS Company, Έλτον, Lavipharm, Δομική Κρήτης, Inform Λύκος (κέρδισε μεγάλο project 28 εκατ. ευρώ για ψηφοδέλτια στην Κένυα), Revoil, Προοδευτική και Γενική Εμπορίου. 

Στον αντίποδα, πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Μπήτρος, Επίλεκτος, Λεβεντέρης, Ίντεργουντ, Βιοτέρ, Αγρ. Οίκος Σπύρου, Μαθιός, ΣΙΔΜΑ, Flexopack, Frigoglass, Κορδέλλου, Φιερατέξ και ΒΙΣ. Στο σύνολο της αγοράς, παρά την άνοδο των κύριων δεικτών, 70 μετοχές έκλεισαν με πτώση και 53 με άνοδο. 

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version