Η κοινοπραξία ΟΤΕ – Space Hellas – Intrasoft αναλβμάνει το έργο κυβερνοασφάλειας του ΑΔΜΗΕ με τίμημα 13 εκατ. ευρώ, εν μέσω επιδεινούμενου διαεθνούς περιβάλλοντος στον τομέα της ασφάλειας υποδομών, με διαρκείς και πολυεπίπεδες επιθέσεις και καθώς τα ενεργειακά δίκτυα βρίσονται στο επίκεντρο.
Ο διαγωνισμός, με αντικείμενο την αναβάθμιση της κυβερνοασφάλειας και ενίσχυσης της ανθεκτικότητας (cybersecurity resilience) των υποδομών του ΑΔΜΗΕ, είχε προκηρυχθεί στο τέλος Αυγούστου το 2021, και μετά από αρκετή καθυστέρηση (οι προσφορές των ενδιαφερόμενων αναδόχων προβλεπόταν να είχαν κατατεθεί μέχρι τις 29 Οκτωβρίου 2021) πριν από μερικές ημέρες κατακυρώθηκε στην παραπάνω κοινοπραξία.
Το έργο έχει προϋπολογισμό 13 εκατ. ευρώ, ενώ οι ανάδοχοι αναλαμβάνουν και τις υπηρεσίες εγγύησης και συντήρησης των συστημάτων για 5,5 χρόνια από την παράδοση του έργου.
Ανάμεσα στα παραδοτέα του έργου συγκαταλέγεται η μελέτη διεξαγωγής δοκιμής τρωτότητας, η στρατηγική ασφαλείας νεφοϋπολογιστικών (cloud) συστημάτων και υπηρεσιών, του σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικών ασφαλείας, οι εξαμηνιαίες αναφορές πεπραγμένων υποστήριξης του ΑΔΜΗΕ σε θέματα κυβερνοασφάλειας, και εκπαιδευτικά σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων στον κυβερνοχώρο.
Ειδικότερα, αντικείμενο του έργου αποτελούν οι παρακάτω λύσεις κυβερνοασφάλειας:
- Κεντρικού ελέγχου πρόσβασης στο δίκτυο (network access control).
- Ασφάλειας για υπηρεσίες νέφους (cloud security).
- Ασφάλειας δικτύου και απομακρυσμένης πρόσβασης (NGF, VPN).
- Ελέγχου ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA).
- Προστασίας βάσεων δεδομένων.
- Προστασίας από DoS / DDoS.
- Προστασίας τελικών σημείων νέας γενιάς (NG endpoint protection).
- Ανίχνευσης απειλών σε βιομηχανικά συστήματα.
- Ανίχνευσης και απόκρισης απειλών μέσω δικτύου.
- Διαχείρισης διακυβέρνησης, επικινδυνότητας και συμμόρφωσης (GRC).
- Διαχείρισης προνομιούχων κωδικών πρόσβασης (PAM).
- Ευφυούς ανάλυσης κυβερνοεπιθέσεων και απειλών (Cyberinteligence).
- Λογισμικού παρακολούθησης και επιβολής πολιτικών διαχείρισης δικτύου.