Μπορεί ο Ρώσος πρέσβης στην Κύπρο να διέψευσε το δημοσίευμα της Καθημερινής Κύπρου για τη δημιουργία ρωσικού προξενείου στα Κατεχόμενα, αλλά η διαρροή και μόνο συνιστά σαφή απειλή προς τη Λευκωσία, καθώς η ΕΕ προωθεί και νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία.
Να διαψεύσει δημοσιεύματα για επικείμενη λειτουργία προξενείου ή έστω εμπορικού γραφείου στα Κατεχόμενα έσπευσε ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία, αλλά διευκρίνησε ότι η Μόσχα επεξεργάζεται σχέδιο για τη δημιουργία νέας δομής υποστήριξης των Ρώσων που ζουν εκεί.
Ο Ρώσος πρέσβης, με αποκλειστικές δηλώσεις του στο Σίγμα διέψευσε δημοσιεύματα που αναφέρονται σε πρόθεση της Ρωσίας να ανοίξει Προξενείο στα κατεχόμενα. Υπάρχουν, ωστόσο, σκέψεις και επαφές για το πώς θα εξυπηρετούνται οι Ρώσοι που διαμένουν στα κατεχόμενα, κάτι που, ομολογουμένως, προκαλεί προβληματισμό.
Σε κάθε περίπτωση η αρχική διαρροή αλλά και η εν εξελίξει πρωτοβουλία της Ρωσίας να βελτιώσει το επίπεδο εξυπηρεέτησης των Ρώσων που ζουν στα Κατεχόμενα αποτελούν κινήσεις στο πλαίσιο της προσέγγισης με την Τουρκία και ακολουθούν την αναφορά του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών στα Κατεχόμενα ως “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”.
Οι εξελίξεις αυτές αν και φαινομενικά ασύνδετες, εντάσσονται στο ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο της αναθεώρησης της αρχιτεκτονικής ασφαλείας που δημιουργήθηκε μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και έλαβε τη σημερινή της μορφή μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν ζητά αλλαγή συνόρων στην Κριμαία και την Υπερδνειστερία, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν στην Κύπρο, τη Συρία και την ανατολική Μεσόγειο.
Αν μη άλλο, οι φήμες και η αναβάθμιση της εξυπηρέτησης, αποτελούν μήνυμα σε πολλές κατευθύνσεις ότι οι παγιωμένες καταστάσεις αναγνωρίζονται, αναπόδραστα και de facto. Επίσης, η Λευκωσία ενδεχομένως να δει και άλλα κρυμμένα μηνύματα στις κινήσεις της Ρωσίας.
Πολλά θα φανούν όμως από τη στάση που θα τηρήσει στις προσεχείς συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων η Κύπρος.
Δεν θα ανοίξει διπλωματικές σχέσεις η Ρωσία με τα Κατεχόμενα
Η χαρακτηριστική δήλωσή του Στάνισλαβ Οστάτσι, ήταν πως δεν πρόκειται να γίνει μια ενέργεια ανοίγματος Προξενείου, εξηγώντας ότι για να ανοίξει, πρέπει να έρθουν σε επαφή με το λεγόμενο «Υπουργείο Εξωτερικών» και να συνάψουν διπλωματικές σχέσεις, κάτι που δεν είναι διατεθειμένοι να πράξουν.
Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι εδώ και αρκετό καιρό επεξεργάζονται τρόπους για το πώς θα εξυπηρετούνται καλύτερα οι περίπου 10 χιλιάδες Ρώσοι που διαμένουν στα κατεχόμενα. Κάτι που προβληματίζει και μπορεί να ερμηνευθεί και ως προσπάθεια, να ασκηθούν εμμέσως πιέσεις στη Λευκωσία, χωρίς να αποκλείεται κανένα σενάριο περί πιθανής αναγνώρισης.
Σε κάθε περίπτωση, αρνήθηκε εντόνως, πως υπήρξε νέο, πρόσφατο αίτημα, με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία.