Ερωτηματικά για τους επιχειρησακούς κανόνες εμπλοκής και την εύρυθμη λειτουργία των διαύλων επικοινωνίας Ελλάδας – Τουρκίας, καθώς και ανησυχία για το ενδεχόμενο οργανωμένης προβοκάτσιας σε βάρος των διμερών σχέσεων. γεννά το περιστατκό που συνέβη το Σάββατο στις 16 Απριλίου στο Σουφλί του Έβρου. Την κατάταση επιδεινώνει η ανακοίνωση της αστυνομίας.
Η ανακοίνωση που εξέδωσε η αστυνομία, καθώς εκτός από την ιατροδικαστική εκτίμηση, που ήταν γνωστή από το πρωί, στην ανακοίνωση αποκαλύπτεται ότι οι Έλληνες αστυνιμικοί απάντησαν σε πυρά Τούρκων, τα οποία άκουσαν αλλά δεν είδαν με δικά τους στον αέρα! Στην ανακοίνωση καθίστααι σαφές, σύμφωνα με την έκθεση του ιατροδικαστή ότι η μετανάστρια εκτελέστηκε εν ψυχρώ και από κοντινή απόσταση.
Δυσλειτουργίες τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο όσο και στους διαύλους επικοινωνίας με τις τουρκικές αρχές αποκάλυψε το πρόσφατο περιστατικό στον Έβρο, κατά τη διάρκεια του οποίου μια μετανάστρια εκτελέστηκε εν πλω.
Η ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρει ότι οι Έλληνες αστυνομικοί απάντησαν με πυρά στον αέρα, σε ήχους πυρών, αγνώστου προελεύσεων και κατευθύνσεως, που έμοιαζαν να προέρχονται από την τουρκική πλευρά. Κατά τη διάρκεια της έντασης αυτής, μέσα στον ποταμό είχε εντοπιστεί βάρκα με μετανάστες. Έτσι, οι μετανάστες βρέθηκαν κυριολεκτικά εν μέσω διασταυρούμενων πυρών και μάλιστα “τυφλών”, δεδομένου ότι ουδείς είχε εικόνα στόχου.
Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου δεν ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός απεμπλοκής κρίσεων που έχει συμφωνηθεί σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο.
Αν και τέτοια περιστατικά είναι συχνά, η δολοφονία μετανάστριας εν πλω από άλλον μετανάστη, ή ενδεχομένως από τον διακινητή ή ακόμα και από πυρά παραστρατιωτικών -εκδοχή που δεν εξετάζεται, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί- αποτελεί κλιμάκωση, η οποία θα μπορούσε να ενταχθεί στο ευρύτερο σκηνικό κλιμάκούμενης έντασης που στήνεται με επίκεντρο το Αιγαίο.
Σε αυτή τη φάση, αστυνομία και ΕΥΠ επιχείρησαν να απαντήσουν όσο το δυνατό περισσότερα ερωτήματα και να προσφέρουν μια καταληκτική εξήγηση των γεγονότων. Στην πραγματικότητα όμως τα ερωτηματικά που δημιούργησαν είναι πολύ περισσότερα.
Η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας:
Χθες Σάββατο, 16 Απριλίου 2022, και ώρα 20:50 σε περιοχή του Έβρου στο Σουφλί, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης εντόπισαν ομάδα ατόμων να επιβιβάζεται από την απέναντι όχθη σε πλαστική βάρκα, με σκοπό την παράνομη είσοδο στη χώρα μας.
Προκειμένου να αποτραπεί η συγκεκριμένη διέλευση, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε χρήση φακών και φωνητικών προειδοποιήσεων σχετικά με την ιδιότητά τους («Αστυνομία – Γυρίστε πίσω»), ωστόσο εκείνη τη στιγμή από την απέναντι πλευρά ακούστηκαν πυροβολισμοί, η κατεύθυνση των οποίων δεν μπορούσε να διαπιστωθεί λόγω του σκότους.
Για τη διασφάλιση της σωματικής τους ακεραιότητας οι Έλληνες αστυνομικοί έσπευσαν να καλυφθούν, πυροβολώντας προειδοποιητικά στον αέρα, καθώς οι πυροβολισμοί από την απέναντι πλευρά συνεχίζονταν σε ριπές με τον ίδιο ρυθμό προς άγνωστη κατεύθυνση.
Όταν η βάρκα κατέφθασε στην ελληνική όχθη, πέντε από τους μετανάστες αποβιβάστηκαν από αυτή, ενώ οι υπόλοιποι επέστρεψαν πίσω. Οι τέσσερις από αυτούς κατάφεραν να φτάσουν στη στεριά κολυμπώντας, ενώ μία γυναίκα παρέμεινε να επιπλέει στο νερό και όταν οι αστυνομικοί την ανέσυραν με δυσκολία, διαπίστωσαν τον θάνατό της.
Όπως διαπιστώθηκε η σωρός έφερε στην πίσω δεξιά θωρακική χώρα τραύμα, όμοιο με πυροβολισμού και μεταφέρθηκε για διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής, όπου από την πρώτη εκτίμηση του ιατροδικαστή η αιτία θανάτου είναι πυροβολισμός από πολύ κοντινή απόσταση (μερικά εκατοστά) με χρήση όπλου μικρού διαμετρήματος.
Οι διασωθέντες, μεταξύ των οποίων και ένας ανήλικος, εξετάσθηκαν σχετικά και προέκυψε ότι για τη μεταφορά τους στην Αθήνα είχαν πληρώσει από 2.000 ευρώ ο καθένας σε κύκλωμα διακίνησης στην Κωνσταντινούπολη.
Προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης.