if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Εκτέλεσαν μετανάστρια στον Έβρο – Κίνδυνος να προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις

Προσπάθεια διαχείρισης του θέματος με διαρροές από την Αστυνομία και την ΕΥΠ

Στρατιώτες στον Έβρο

Μια γυναίκα έχει πέσει νεκρή από σφαίρες στον Έβρο κατά τη διάρκεια διέλευσης βάρκας με μετανάστες, σε ένα περιστατικό με πολλά ακόμα θολά σημεία που ανεβάζει τα επίπεδα ρίσκου, δεδομένων των γεωπολιτικών εντάσεων και της προσπάθειας αποκλιμάκωσης της έντασης στα ελληνοτουρκικά.

Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της από πυρά στον Έβρο, σε περιστατικό με πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια προσπάθειας μεταναστών να περάσουν προς την ελληνική όχθη του ποταμού, κοντά στο Σουφλί.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Από ελληνικής πλευράς άμεσα διαμορφώθηκε αφήγημα, το οποίο περιλαμβάνει και στοιχεία κατ αρχήν βαλλιστικής και ιατροδικαστικής έκθεσης, τα οποία όμως δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν. Η άμεση διαμόρφωση ενός τόσο πλήρους σεναρίου, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα όμως, αποτελεί ένδειξη -αν όχι απόδειξη- προσπάθειας συγκάλυψης και εν πάσει περιπτώσει γεννά περισσότερα ερωτηματικά από αυτά που απαντά.

Auditor’s note

Το περιστατικό θα μπορούσε να πυροδοτήσει διεθνή έρευνα για τις συνθήκες και να αναμοχλεύσει παλαιότερες για αντίστοιχα περιστατικά, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας και από διεθνή media. Συνήθως, τέτοια τραγικά γεγονότα γίνονται αφορμή για την ανακίνηση παλαιότερων συμβάντων με μετανάστες και ανάσυρση φακέλων.Υπό το φόβο το περιστατικό να λάβει απρόσμενες διαστάσεις στην περιοχή του γεγονότος προσέτρεξαν ανώτατοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ ενημέρωση για τις εξελίξεις ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο οι αρχηγοί της ΕΛ.ΑΣ, ΓΕΣ και ΓΕΕΘΑ, καθώς και οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Άμυνας και Εξωτερικών. Ενημέρωση ζήτησε και το διπλωματικό γραφείο του Μεγάρου Μαξίμου καθώς και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας στον πρωθυπουργό.

Στο Σουφλί βρέθηκε αρχικά ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Αλεξανδρούπολης κ. Ντάσκαρης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Πασχάλης Συριτούδης και ο Αστυνομικός Διευθυντής Λάμπρος Τσιάρας.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις από την ελληνική ή της τουρκική πλευρά. Ο έως τώρα χειρισμός του γεγονότος καταδεικνύει προσπάθεια περιορισμού του αντικτύπου της δημοσιότητας και περιορισμός του στα τοπικά media, ή σε κάθε περίπτωση διατήρησή του σε επιχειρησιακό επίπεδο και αποφυγή πολιτικοποίησης του.

Η μεγάλη κινητοποίηση της Αστυνομίας δείχνει την κρισιμότητα του περιστατικού. Οι πολλές και αντικρουόμενες καταγραφές είναι ίδιον της ανάμειξης επίσημων διαρροών, με μαρτυρίες από το πεδίο, επικοινωνίες ανθρώπων που βρέθηκαν εκεί και του παραμηχανισμού της ΕΥΠ.

Από ελληνικής πλευράς γίνεται προσπάθεια οι πυροβολισμοί να καταχωρηθούν στην τουρκιή πλευρά, είτε στη στρατοχωροφυλακή, είτε στον διακινητή. Όμως, δεν μπορεί να μην εξεταστεί το σενάριο να προέρχονται από Έλληνες και μάλιστα παραστρατιωτικούς που δρουν καιρό τώρα στην περιοχή.

Πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξαν και δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για προσπάθεια απόδρασης από Τούρκους αντικαθεστωτικούς.

Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές ότι έχει ενεργοποιηθεί μηχανισμός ελέγχου πληροφόρησης, ο οποίος όμως χρησιμοποιεί εργαλεία από στρατηγικές παραπληροφόρησης και ως εκ τούτου ενέχει πολλούς κινδύνους για την Ελλάδα.

Τα γεγονότα

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια βάρκα με συνολικά 11 άτομα ξεκίνησε να περάσει από την τουρκική πλευρά προς την ελληνική. Ελληνική περίπολος που βρισκόταν στην περιοχή εντόπισε τους παράτυπους μετανάστες με θερμική κάμερα και προσπάθησε να τους αποτρέψει να περάσουν στην ελληνική πλευρά με τη χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων.

Την ίδια ώρα, ακούστηκαν πυροβολισμοί.

Όταν το σκάφος με τους μετανάστες έφτασε στην ελληνική πλευρά, διαπιστώθηκε ότι επέβαιναν σε αυτό μόνο πέντε άτομα. Ταυτόχρονα εντοπίστηκε μία γυναίκα βρέθηκε νεκρή να επιπλέει στο νερό.

Το σενάριο

Σύμφωνα με διαρροές που δημοσιεύονται κυρίως σε media στην Αθήνα, οι πυροβολισμοί ακούστηκαν να προέρχονται από την πλευρά της τουρκικής όχθης.

Με βάση αυτή την παραδοχή, οι αστυνομικοί εικάζουν ότι επρόκειτο για πυρά αποτροπής επαναπατρισμού της βάρκας με  τους μετανάστες. Αποδίδονται μάλιστα στην τουρκική στατοχωροφυλακή.

Ωστόσο, το ίδιο σενάριο αναφέρει ότι η γυναίκα έχει πυροβοληθεί σχεδόν εξ επαφής με 22άρι πιστόλι. Επ αυτού μάλιστα σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο όπλο δεν χρησιμοποιεί ούτε η ελληνική ούτε η τουρκική πλευρά.

Ως εκ τούτου, βάσει των διαρροών εικάζεται δε ότι την πυροβόλησε ο διακινητής.

Θολά σημεία

Αν και αρχικά αναφέρεται ότι οι ελληνικές αρχές είχαν εντοπίσει βάρκα με 11 άτομα, άλλες αναφορές κάνουν λόγο για άφιξη στην ελληνική πλευρά βάρκας με πέντε άτομα.

Δημοσιεύματα αναφέρονται σε αφρικανικής καταγωγής μετανάστες που βρέθηκαν στη βάρκα, ενώ πουθενά δεν προσδιορίζεται η προέλευση και εθνική ταυτότητα του θύματος.

 

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version