Αντιμέτωπη με την προοπτική δραστικής μείωσης του μεριδίου της στην εσωτερική αγορά σταθερής βρίσκεται η Vodafone, καθώς η εταιρία αρνείται πεισματικά να επενδύσει στην αναβάθμιση των υποδομών της, φτάνοντας μάλιστα σε σημείο να επιχειρεί να παρεμποδίσει νομικά την αναβάθμιση της ποιότητας από άλλους παρόχους.
Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνίων και Ταχυδρομιων (EETT) απέριψε όμως τασυμβιβαστική λύση για την ασφαλιστικά μέτρα της Vodafone κατά του ΟΤΕ αναφορά με τα 450 νέα πακέτα που διπλασιάζουν τις ταχύτητες χωρίς επιπλέον κόστος ή ανανέωση της δέσμευσης για τους υφιστάμενους συνδρομητές. Αρκετά από αυτά τα πακέτου έχουν ενεργοποιηθεί ήδη από τον Μάρτιο, με τη Vodafone να διαπιστώνει πλέον ουσιαστικά ζητήματα εκροής.
Κατά της προσφυγής της Vodafone γνωμοδότησε και η αρμόδια επιτροπή που συστήθηκε για την αξιολόγηση των υπομνημάτων από τις δύο πλευρές.
Η Vodafone, σε ανακοίνωσή αναφέρει ότι θα “εξετάσει το κείμενο της απόφασης όταν της κοινοποιηθεί”, αφήνοντας αιχμές για τις διαρροές στα media”. Παράλληλα, αναφέρεται σε καθυστερήσεις από την πλευρά του ρυθμιστή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εξερευνά την προσβολή του ίδιου του πλαισίου λήψης αποφάσεων. Τέλος, υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει την υλοποίηση του εμπορικού της σχεδιασμού,
Τα ασφαλιστικά μέτρα της Vodafone συζητήθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή, η απόφαση της απόρριψης εκδόθηκε όμως στις 15 Απριλίου, σε συνεδρίασή της μετά την εισήγηση της ειδικής ομάδας εργασίας.
Η απόφαση αυτή δίνει το πράσινο φως για την έγκριση και των υπολοίπων πακέτων του ΟΤΕ τα οποία προβλέπουν διπλασιασμό της ταχύτητας του internet σταθερής τηλεφωνίας χωρίς επιπλέον κόστος.
Το παρασκήνιο
Με την επιστολή η Vodafone ζητούσε επίσης να τεθεί άμεσα σε ισχύ το νέο επικαιροποιημένο Μοντέλο Ελέγχου Συμπίεσης Περιθωρίου (PSM – Price Squeeze Model) που ωστόσο ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί από την ΕΕΤΤ. Για το λόγο αυτό ο έλεγχος και η έγκριση των πακέτων γίνεται με το μοντέλο που είχε υιοθετηθεί από το 2011.
Στις συζητήσεις που είχαν προηγηθεί, σε επίπεδο διαιτησίας, οι δύο πλευρές απέτυχαν να συμφωνήσουν σε συμβιβαστική λύση. Ο ΟΤΕ είχε προτείνει μείωση τελών μαζικής μεταφοράς συνδρομητών σε καμπίνες, με τη Vodafone να ζητά ευρύτερες περικοπές και προώθηση του νέου κανονισμού της ΕΕΤΤ, ο οποίος όμως δεν είναι τεχνικά ώριμος.
Ενδεχόμενη αποδοχή των ασφαλιστικών μέτρων της Vodafone θα είχε δυναμιτίσει και την κυβερνητική πολιτική για μείωση του κόστους υπηρεσιών, κάτι που σε περιβάλλον πληθωρισμού και κρίσης θα είχε πολυεπίπεδες συνέπειες σε κοινωνικό και επιχειρηματικό επίπεδο, με προφανή πολιτικό αντίκτυπο
Γιατί “γκρινιάζει” η Vodafone
Η Vodafone, μέσα από την πολιτική που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια, καθίσταται μια εντελώς εσωστρεφής εταιρία και απομακρύνεται από τους καταναλωτές και τα media. Εκτός αυτού, η εταιρία αντιμετωπίζει εκτεταμένα προβλήματα στην παροχή βασικών υπηρεσιών για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Συνδυαστικά, η συσσώρευση αρνητικών γεγονότων εμπειρίας καταναλωτή και φήμες δημιουργούν ένα μάλλον εκρηκτικό μίγμα το οποίο υπονομεύει τις προοπτικές της εταιρίας.
Καθώς το περιβάλλον ανταγγωνισμού αλλάζει άρδην με την αναβάθμιση δικτύων από τον ΟΤΕ και τη εξαγορά Wind και NOVA από τη United Group, η δυναμική όξυνσης του ανταγωνισμού μοιάζει αναπόδραστη. Με δεδομένο ότι τόσο η Cosmote όσο και η Wind-NOVA διαθέτουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες συνρομητικής τηλεόρασης και δυνατότητα παροχής ολοκληρωμένων πακέτων, η Vodafone θα βρεθεί να υπολείπεται σημαντικά σε πληρότητα και τώρα και σε ποιότητα υπηρεσιών.
Καθώς η Vodofane που επιμένει να πορεύεται παθητικά αναμένεται να αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα διατήρησης της συνδρομητικής της βάσης.