Σε υψηλό 30 ετών σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στη Μεγάλη Βρετανία τον Μάρτιο, φτάνοντας στο 7%, αλλά παραμένει όμως χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ξεκινήσει νωρίτερα να αυξάνει τα επιτόκια, εγκαταλείποντας την υπερχαλαρή νομισματική πολιτική.
Με 7% έτρεξε τον Μάρτιο του 2022, σε ετήσια βάση ο οπληθωρισμός στη Μεγάλη Βρετανία, το υψηλότερο από τον Μάρτιο του 1992 και έναντι 6,2% τον Φεβρουάριο.
Τα στοιχεία υπερέβησαν τις προβλέψεις των αναλυτών για επιτάχυνση στο 6,7%, με τη μεγαλύτερη ανοδική πίεση να προέρχεται από τα καύσιμα και το κόστος βενζίνης, παρά τη μείωση των ειδικών φόρων στα καύσιμα.
- Το κόστος μεταφοράς (13,4% έναντι 11,5%) σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο και ακολουθούν
- τα έπιπλα και οι οικιακές υπηρεσίες (10,3% έναντι 9,1%),
- τα είδη ένδυσης και υπόδησης (9,8% έναντι 8,9%),
- η στέγαση και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (7,7% έναντι 7,2%),
- εστιατόρια και ξενοδοχεία (6,9% έναντι 5%) και
- τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά (5,9% έναντι 5,1%).
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ήδη μείωση του φόρου καυσίμων κατά 5 πένες ανά λίτρο για 12 μήνες, αρχής γενομένης από τις 24 Μαρτίου, με στόχο να ανακουφίσει τα νοικοκυριά, αλλά ο πληθωρισμός πιθανότατα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και θα μειώσει την αγοραστική δύναμη, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία απέχει από τη λήξη του και το ενεργειακό κόστος παραμένει υψηλό, ενώ εξακολουθούν να υφίστανται οι παγκόσμιοι περιορισμοί εφοδιασμού.