Ανοδικά εν μέσω έντονης μεταβλητότητας, λόγω των αντικρουόμενων ειδήσεων, κινήθηκαν την Τετάρτη τα συμβόλαια του πετρελαίου σε ΗΠΑ και Ευρώπη, καθώς οι ανησυχίες για ελλείψεις από ενδεχόμενες κυρώσεις και η διατήρηση της ζήτησης από την Κίνα σε υψηλά επίπεδα, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα αντιστάθμισαν πλήρως το effect από την εξαγγελία προοδευτικής αποδέσμευσης 240 εκατ. βαρελιών σε διάστημα 6 μηνών.
Τα futures του Brent αυξήθηκαν περισσότερο από 2% υπερβαίνοντας 107 δολάρια το βαρέλι σε μια ιδιαίτερα νευρική συνεδρίαση ασταθείς την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές επιχειρούν να χωνέψουν τον αντίκτυπο από ενδεχόμενο περεταίρω περιορισμό τις ανησυχίες για την επάρκεια της προσφοράς και την πιθανή υποχώρηση της ζήτησης από την Ασία. Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι η ρωσική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου έπεσε κάτω από τα 10 εκατομμύρια bdp τη Δευτέρα, το χαμηλότερο από τον Ιούλιο του 2020,
καθώς οι κυρώσεις και οι υλικοτεχνικοί περιορισμοί διέκοψαν το εμπόριο.
Ο ΟΠΕΚ έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα ήταν αδύνατο να αντισταθμιστούν πιθανές απώλειες εφοδιασμού από τη Ρωσία.
Από την πλευρά της ζήτησης, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας υποχώρησαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα καθώς οι νέοι περιορισμοί λόγω του κορονοϊού μείωσαν τη ζήτηση πετρελαίου στον μεγαλύτερο καταναλωτή στον κόσμο. Συν τοις άλλοις, η Ιαπωνία, ο τρίτος μεγαλύτερος καταναλωτής και εισαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως, ανέφερε τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση στις παραγγελίες βασικών μηχανημάτων εδώ και σχεδόν δύο χρόνια τον Φεβρουάριο. Σε άλλο σημείο, μια έκθεση της βιομηχανίας επεσήμανε τη ζήτηση στερεών καυσίμων στις ΗΠΑ, με τα αποθέματα βενζίνης και αποστάγματος να μειώνονται κατά περισσότερα από 5 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα.