Νέο μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά επιχειρεί να στείλει ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωνε επιτάχυνση των ερευνών για υδρογονάνθρακες τουρκικά μαχητικά F-16 πραγματοποιούσαν υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσες και την Παναγιά.
Σε τροχιά κλιμάκωσης βρίσκεται η ένταση στο Αιγαίο, παρά την περί του αντιθέτου συμφωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν και την επιβεβαίωσή της από Ακάρ – Παναγιωτόπουλο. Σε αυτή τη φάση, όμως, οι τουρκικές προκλήσεις έχουν σαφή και προφανή στόχο: Τους… υδρογονάνθρακες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα επιταχύνει τις έρευνες για την ανεύρεση φυσικού αερίου σε συνεργασία με ιδιώτες, σε σύσκεψη στα γραφεία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας της ΕΔΕΥ και της διοίκησης των ΕΛΠΕ.
Auditor’s note
Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε αρχικά για επιστροφή στο θέμα των εξορύξεων μετά τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Εερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Αντίστοιχες δηλώσεις, υποδηλώνοντας μάλιστα συνεννόηση με την Ελλάδα, έκανε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στο μεταξύ, όμως, η ελληνική κυβέρνηση “θόλωσε τα νερά” καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επανήλθε στο ζήτημα του East Med.
Οι εντάσεις αυτές, όμως, καταδεικνύουν είτε παρέκλειση από τα συμφωνηθέντα, είτε εντάσσονται σε διαφορετικό πλαίσιο. Σε κάθε περίπτωση οι υπερπτήσεις της στιγμή της σύσκεψης και των ανακοινώσεων δεν μπορούν να παραβλεφθούν. Μάλιστα, η Τουρκία εκδηλώνει τέτοιο μπαράζ τις τελευταίες ημέρες, διαμορφώνοντας ιδιότυπο πλαίσιο… “διαλόγου”, το οποίο όμως μένει… κενό.
Αν μη τι άλλο, οι έως τώρα κινήσεις οδηγούν σε αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου στην περιοχή. ενώ η καταφανής διάσταση απόψεων Δένδια – Μητσοτάκη, ανεβάζει και το εσωτερικό πολιτικό ρίσκο.
Το μήνυμα
Την ίδια ώρα, ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε σήμερα, στις 10:57 το πρωί, υπερπτήση πάνω από τις Οινούσσες πετώντας στα 19.500 πόδια.
Ταυτόχρονα, δεύτερο ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από την Παναγιά στα 1.500 πόδια, δηλαδή μόλις στα 457,2 μέτρα από το έδαφος.
Τα τουρκικά μαχητικά αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγιατακτική.