Διαφοροποίηση πηγών ενέργειας και διεύρυνση του πλαισίου συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική προβλέπει ο αναπληρής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο πλαίσιο της ενεργειακής αναδιάταξης.
«Η ρωσική εισβολή ήταν η 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης. Πρέπει να προχωρήσουμε μαζί ενωμένοι, πρώτα απ’ όλα για να υπερασπιστούμε αυτό που έχουμε πετύχει εδώ και 70 χρόνια. Την Ευρώπη χωρίς πόλεμο. Και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε καθόλου».
Αυτό τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε κοινή συνέντευξη με την Ομοσπονδιακή Υπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Συντάγματος της Αυστρίας Karoline Edtstadler και τον Ιταλό Υπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων Vincenzo Amendola στη δημοσιογράφο Φαίη Δουλγέρη, στο πλαίσιο ειδικού αφιερώματος του «Euronews» με τίτλο «Το μέλλον της Ευρώπης μετά την ρωσική εισβολή», στο περιθώριο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να βασίζεται στο ρωσικό φυσικό αέριο και πρέπει να αναπτύξει πολλαπλές πηγές ενέργειας, μία από τι οποίες είναι το LNG, το οποίο διευκολύνεται και από την ελληνική ναυτιλία. «Πρέπει να κοιτάξουμε στη Λεκάνη της Μεσογείου, στη Βόρεια Αφρική, στην Ανατολική Μεσόγειο για να έχουμε ποικίλες πηγές», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για τη Διεύρυνση της ΕΕ στα Βαλκάνια, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι «έχουμε αργήσει πολύ» και το γεγονός ότι καθυστερεί η ένταξη χωρών που έχουν κάνει όλα τα βήματα δημιουργεί αστάθεια και ανασφάλεια σχετικά με τις προθέσεις της Ευρώπης.
Η κα Karoline Edtstadler, από την πλευρά της, τόνισε επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να χρησιμοποιήσει όλες τις πηγές προκειμένου να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, σημειώνοντας ότι «μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να διαφοροποιήσουμε το ενεργειακό μας μίγμα, να δείξουμε ενότητα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Ο κ. Vincenzo Amendola σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί πολύ για το υγροποιημένο αέριο και τα ευρήματα της Μεσογείου και της Αφρικής, καθώς και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σημείωσε ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια κοινή ευρωπαϊκή αγορά, να αγοράζονται αποθέματα από κοινού και να ενισχυθεί η ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ.