Μία καλή αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία περιμένει το ΥΠΟΙΚ προκειμένου να δρομολογήσει την έκδοση 10ετούς ομολόγου για να ζητήσει τουλάχιστον 5 δις. ευρώ. Τα στελέχη του ΟΔΔΗΧ γνωρίζουν ότι η συγκυρία δεν είναι θετική για ομόλογα.
Οι καμπύλες επιτοκίων των περισσότερων κρατικών ομολόγων έχουν αντιστραφεί (δείγμα της αστάθειας και ανισορροπίας που επικρατούν στις οικονομίες) , ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται όσο διαρκεί η άνοδος του πετρελαίου και οι επενδυτές γενικότερα δεν θέλουν να αγοράσουν χρεόγραφα πριν οι κεντρικές τράπεζες παίξουν το δικό τους ‘χαρτί’.
Ανάσα ρευστότητας από τις πρώτες εισροές κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάπτυξης
Το άγχος του οικονομικού επιτελείου από την αύξηση των επιτοκίων και αποστροφή των αγορών για κρατικά ομόλογα καλύπτεται από την αναμενόμενη εκταμίευση περίπου 3,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάπτυξης, μέχρι το τέλος Απριλίου. Όταν πραγματοποιηθεί αυτό, ο σχεδιασμός για την έκδοση ομολόγου θα είναι πιο εύκολος. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση καταφέρει να αντλήσει τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ , μαζί με τα 3,5 δισ που θα είναι η πρώτη δόση από το Ταμείο Ανάπτυξης θα δημιουργήσουν ένα καλό ‘πορτοφόλι’ προκειμένου να συντηρηθεί μία πολιτική φιλικότερη προς τον πολίτη που πλήττεται από την άνοδο του πληθωρισμού.
Γιατί καθυστέρησε η έκδοση ομολόγου
Ο δανεισμός της Ελλάδας έχει πάει αρκετά πίσω καθώς ο αρχικός σχεδιασμός περιλάμβανε μία έκδοση μέσα στο α’ τρίμηνο. Όμως οι εξελίξεις διεθνώς δεν ήταν θετικές , οι οίκοι αξιολόγησης δεν προχώρησαν σε κάποιες εκθέσεις για την ελληνική οικονομία και έτσι η νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου δρομολογείται αρχές Μαίου. Ο ΟΔΔΗΧ ευελπιστεί να έχουμε μία θετική αξιολόγηση από την S&P η οποία παρέβλεψε την ελληνική οικονομία στα τέλη Φεβρουαρίου. Ο οίκος εάν κρίνει ότι ο προϋπολογισμός δεν εκτελείται όπως πρέπει , ότι υπάρχουν παρεκκλίσεις στα έσοδα ή στα έξοδα που ξεφεύγουν από τις όποιες αρνητικές προβλέψεις (που είναι φυσιολογικές) είτε θα υποβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο είτε δεν θα προχωρήσει σε αξιολόγηση. Το ιδανικό σενάριο θα είναι να αναβαθμίσει έστω και κατ’ ελάχιστο βαθμό το ελληνικό χρέος.
Τον Μάιο θα έχουμε επίσης και μία εικόνα από την πορεία των εσόδων ιδιαίτερα του ΦΠΑ αλλά και μία αίσθηση για το πως θα κινηθεί το εισόδημα και ο ΕΝΦΙΑ. Η μεγάλη οικονομική πίεση που υπάρχει στον ελληνικό πληθυσμό (σε επίπεδο νοικοκυριών και επιχειρήσεων) ίσως δημιουργήσουν κάποιες αποκλίσεις στις εισπράξεις τις οποίες έχουν προυπολογίσει στο υπουργείο οικονομικών. Ωστόσο θα προυπολογιστούν και τα έσοδα από την έναρξη της τουριστικής περιόδου (τέλη Απριλίου έχουμε Πάσχα) μέχρι και το τέλος Ιουνίου 2022 που ευελπιστούμε ότι θα είναι αυξημένα.