Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειες αυτού σε ενέργεια και πληθωρισμό έχει αλλάξει όχι μόνο την κεντρική οικονομία (η κυβέρνηση αναθεωρεί τον προυπολογισμό της προσθέτοντας επιπλέον 2 δισ. Ευρώ ως έκτακτες δαπάνες) αλλά και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που εδώ και ένα μήνα έχουν ‘παγώσει’.
Όλες οι επικείμενες εξαγορές έχουν σταματήσει στις πόρτες των δικηγορικών γραφείων προκειμένου να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας. Οι ελπίδες της κυβέρνησης εστιάζονται στην εκταμίευση των πρώτων κεφαλαίων (ύψους 3,6 δισ. ευρώ) από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα δώσουν ‘ανάσα’ στα δημοσιονομικά έσοδα.
O πληθωρισμός αυξάνει κόστη και σταματά επενδύσεις και συνεργασίες
Επιχειρήσεις που μεταβιβάστηκαν πριν από ένα μήνα , προ πολέμου και με χαμηλότερο πληθωρισμό βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής πριν δημιουργηθούν νέα business plan και νέες εργασιακές συμβάσεις. Αφού δεν πρόλαβαν να μειώσουν το αρχικό τίμημα καλούνται τώρα να αναπροσαρμόσουν τα λειτουργικά τους κόστη στις νέες συνθήκες. Όπερ σημαίνει μείωση παραγωγής για ένα διάστημα, αναδιαπραγμάτευση με τους προμηθευτές και τις τράπεζες και δυστυχώς όπως γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, απολύσεις εργαζομένων.
Σε ότι αφορά τις αγοραπωλησίες ακινήτων, και εκεί έχουν παγώσει οι διαδικασίες για μεγάλα επαγγελματικά ακίνητα. Πολλοί ενδιαφερόμενοι θέλουν να προσθέσουν έξτρα παροχές στα προσυμφωνημένα τιμήματα (πχ χώρους πάρκινγκ, εστίασης κά). Στα αστικά ακίνητα (κατοικίες) παρατηρείται μία υπερπροσφορά νεοδμητών ακινήτων προς το παρόν που δεν έχει ρίξει τις τιμές. Προφανέστατα, εάν στους επόμενους μήνες ο πληθωρισμός παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, θα υπάρξουν και εκεί αναπροσαρμογές τιμών.
Ταυτόχρονα εκατοντάδες αγοραπωλησίες ακινήτων (σύμφωνα με εκτιμήσεις μεσιτών) έχουν πάρει αναβολές αφού είτε δεν πρόλαβαν την λήξη της παράτασης των αντικειμενικών αξιών είτε περιμένουν να δούν πως θα εκτονωθεί το πολεμικό κλίμα και κυρίως αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός. Καθοριστικό ρόλο σε όλες τις αναβολές παίζει η αύξηση του πληθωρισμού που ουσιαστικά αλλάζει τα δεδομένα των προσυμφωνηθέντων για τις εξαγορές.
Θηλιά στην ανάπτυξη ο πληθωρισμός στο 8%
Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα , εκτιμάται από την Eurostat ότι θα διαμορφωθεί πέριξ του 8%, εξαιτίας της ανόδου του ενεργειακού κόστους κυρίως. Ταυτόχρονα και σε συνδυασμό με την μειούμενη ζήτηση ίσως δούμε υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης στα επίπεδα του 2,5% στο α’ εξάμηνο (λένε οικονομικοί αναλυτές) ή ακόμη χαμηλότερα εάν συνεχιστεί η γεωπολιτική κατάσταση που βιώνουμε. Οι ελπίδες ανάκαμψης μετατίθενται στο γ’ τρίμηνο (θερινό) και στην αύξηση της τουριστικής κίνησης από το εξωτερικό όπως πολλοί εγχώριοι παράγοντες περιμένουν. Το ζητούμενο όμως δεν είναι η αύξηση αφίξεων αλλά η αύξηση εσόδων από τις αυξανόμενες αφίξεις. Και εκεί υπάρχει μεγάλη ανησυχία καθώς οι tour operators πιέζουν για ακόμη μεγαλύτερες εκπτώσεις.