Αντίδραση ανακούφισης πραγματοποίησαν οι αγορές την Παρασκευή, με φόντο τις ελπίδες για λήξη του πολέμου στο… εγγύς μέλλον, ύστερα από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ που επισήμανε πως «οι στόχοι επιτεύχθηκαν». Μένει να δούμε πόσο αλήθεια και πόσο βάθος έχουν αυτές οι δηλώσεις, όμως σε κάθε περίπτωση είναι ένα σημαντικό βήμα σε μια συγκυρία ιδιαίτερα νευραλγική.
- Ελπίδες για λήξη του πολέμου στο «εγγύς μέλλον» έφερε ανακούφιση στις αγορές
- Σε υψηλό ενάμιση μήνα ο Γενικός Δείκτης
- Ισχυρή στήριξη από τράπεζες, Τιτάν, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, οι ευρωπαϊκές αγορές αντέδρασαν θετικά αλλά χωρίς κάποια ιδιαίτερα εκκωφαντικό ράλι, όμως το ελληνικό χρηματιστήριο που όλες τις προηγούμενες ημέρες είχε καλύτερη εικόνα έναντι των ευρωπαϊκών δεικτών, κινήθηκε πιο δυναμικά.
Η ελληνική αγορά έχει δείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα καθώς μετά το πρώτο σοκ του πολέμου που βύθισε όλες τις αγορές και έριξε το Χ.Α. στο χαμηλό των 789,66 μονάδες την Τρίτη 8 Μαρτίου, πλέον η αγορά έχει βγάλει αξιοσημείωτη αντίδραση αποκατάστασης. Ο Γενικός Δείκτης, ένα μήνα μετά από εκείνα τα χαμηλά, κερδίζει άνω του 14%, ο FTSE 25 ενισχύεται άνω του 15%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει ράλι άνω του 26%, ύστερα και από την εξαιρετική επίδοση της Παρασκευής.
Για όλα τα χρηματιστήρια η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν ένα σοκ, όμως για το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν μεγαλύτερο, δεδομένου ότι έχοντας χάσει το ράλι των προηγούμενων ετών, ξεκίνησε το 2022 με άκρως εντυπωσιακό τρόπο, φτάνοντας τις πρώτες 45 ημέρες να καταγράφει τα περισσότερα κέρδη στην Ευρώπη και να είναι μέσα στις 4-5 πιο κερδοφόρες αγορές σε όλο τον κόσμο.
Το timing δηλαδή της εισβολής που προκάλεσε τη μεγαλύτερη γεωπολιτική κρίση και την αλλαγή του χάρτη στη διεθνή οικονομία των τελευταίων δεκαετιών, «αδίκησε» την ελληνική αγορά, η οποία είχε – και εξακολουθεί να έχει – όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσει το 2022. Η ελληνική οικονομία είναι σε momentum επιστροφής σε όλα τα επίπεδα, ήδη έχουν καταγραφεί σημαντικές αναβαθμίσεις (βελτιώσεις βαθμολογίας) από οίκους αξιολόγησης ενώ μέσα στο 2023 αναμένεται η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας μετά από μια δεκαετία πλήρους απομόνωσης. Επίσης, και οι ελληνικές επιχειρήσεις – με προεξέχουσες τις τράπεζες – βρίσκονται σε παρόμοια τροχιά πλήρους επιστροφής.
Η περιρέουσα ατμόσφαιρα
Σχεδόν καθημερινές είναι οι εκθέσεις – αναλύσεις οίκων αξιολόγησης αλλά και επενδυτικών οίκων για τις τραπεζικές μετοχές, με τον κλάδο να πρωταγωνιστεί ήδη στο χρηματιστηριακό ταμπλό, ενώ και οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων ήρθαν να «κουμπώσουν» και να δικαιολογήσουν υψηλότερες αποτιμήσεις.
Η ελληνική επιχειρηματική αγορά, εντός και εκτός χρηματιστηρίου μόλις στο πρώτο τρίμηνο του έτους έχει δώσει πολλά deals, μικρές και μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες που σε διαφορετικό timing θα έβαζαν «φωτιά» στις αποτιμήσεις. Πρόκειται για συμφωνίες που έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι σύσσωμη η εγχώρια επιχειρηματικότητα βρίσκεται στα «όπλα» γενικευμένου ανασκουμπώματος με στόχο την ισχυροποίηση και τη δημιουργία ισχυρότερων σχημάτων, με ορίζονται τα επόμενα δέκα ή δεκαπέντε χρόνια.
Τρόφιμα, ενέργεια, υποδομές, κατασκευές, πληροφορική, logistics και μια σειρά άλλων κλάδων βρίσκονται στην αιχμή της επικαιρότητας, με το Ταμείο Ανάκαμψης (μολονότι ως επικαιρότητα σκεπάστηκε από τον πόλεμο) να λειτουργεί ως επιταχυντής και κεντρικός καταλύτης για τη δημιουργία της νέας… οικονομικής Ελλάδας της επόμενης 20ετίας.
Κλειδί η αύξηση του τζίρου
Βεβαίως, για μια πειστική υπέρβαση και ανθεκτική κίνηση προς τις 930 ή 950 μονάδες θα χρειαστεί εκ νέου αύξηση της αξίας συναλλαγών προς τα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ, στοιχείο που θα πιστοποιήσει την επαναδραστηριοποίηση των ισχυρών χαρτοφυλακίων.
Πάντως, είναι θετικό ότι έχουν αποτραβηχτεί οι πωλητές και αυτός είναι ο λόγος που η αγορά – ακόμη και με μειωμένες συναλλαγές – μπόρεσε και έκανε την επάνοδό της πάνω από τις 900 μονάδες αυτή την εβδομάδα.
Ο Τιτάνας στο επίκεντρο
Γενικώς πάντως η αγορά βρίσκεται σε ένα καλό κρεσέντο θετικών ανακοινώσεων αποτελεσμάτων, ισχυρών μερισματικών αποδόσεων και ενδιαφέρουσας επιχειρηματικής κινητικότητας.
Στο πλαίσιο αυτό ήρθε και η ισχυρή αντίδραση της μετοχής του Τιτάνα που έφτασε έως το +8,92% την Παρασκευή, με φόντο τις ανακοινώσεις ότι η γενική συνέλευση στις 9 Μαΐου θα λάβει απόφαση μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου έως και κατά 200 εκατ. ευρώ και τα κεφάλαια αυτά θα επιστραφούν – μελλοντικά – στους μετόχους.
Όπως σημειώνουν κύκλοι του Τιτάνα στο CirisiMonitor.gr, αυτό το ποσό δε θα επιστραφεί άπαξ αυτή τη χρονιά στους μετόχους, αλλά μέσα στα επόμενα χρόνια. Κάτι ανάλογο είχε γίνει και το 2019 όταν τότε είχαν «δεσμευτεί» 150 εκατ. ευρώ για τον ίδιο λόγο.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο ΓΔ κράτησε τελικώς τις 900 μονάδες. Έκλεισε στις 904,58 μονάδες με άνοδο 1,57%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 61 εκατ. Ευρώ. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.194,47 μονάδες με άνοδο 1,83%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 648,79 με άνοδο 2,09%.