Τη δυναμκή επαναχάραξης του γεωενεργειακού χάρτη στην ανατολική Μεσόγειο επιβεβαιώνει με δηλώσεις του ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, καθώς αναφέρεται σε εξελίξεις για γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Για σημαντικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τις επόμενες ημέρες, σχετικά με το φυσικό αέριο έκανε λόγο ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας αφήνει να εννοηθεί ότι για τις εξελίξεις είναι ενήμερη η Αθήνα, ενώ ο διευθυντής του τουρκικού think tank EDAM αναφέρεται και σε εμπλοκή τόσο της Κύπρου όσο και του ψευδοκράτους στον ευρύτερο ενεργειακό σχεδιασμό. Εφόσον μια τέτοια πρόταση κατατεθεί είναι πιθανόν να πυροδοτησει αλυσιδωτές εξελίξεις ή/και αντιδράσεις σε Ελλάδα και Κύπρο.
«Τις επόμενες μέρες, πρώτα ο Θεός, θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο σχετικά με το φυσικό αέριο»
δήλωσε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ.
«Πριν από τρία χρόνια, όταν στείλαμε το Γιαβούζ, είχαμε δηλώσει ότι για τα σχέδια της περιοχής η χώρα- κλειδί είναι η Τουρκία»
επεσήμανε ο Ντονμέζ.
Οι δηλώσεις του Φατίχ Ντονμέζ έρχονται μετά από την επίσκεψη της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών σε Άγκυρα και Αθήνα και την έναρξη της διαδικασίας επαναπροσέγγισης ΗΠΑ – Τουρκίας. Το κλίμα αυτό είναι από καιρό γνωστό στην Αθήνα, καθώς δηλώσεις για επικείμενες εξελίξεις στους υδρογονάνθρακες είχε κάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ακολούθησαν δημοσιεύματα και η μια ιδιαίτερα διεισδυτική ματιά από τον Αλέξη Παπαχελά.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας, η Αγκυρα
«πάντα με εποικοδομητική στάση θα προχωρήσει με τη νοοτροπία που ευνοεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματα όλων των πλευρών».
Η δήλωση αυτή δείχνει ότι η Άγκυρα ετοιμάζεται να κινηθεί και ότι η Αθήνα είναι ενήμερη. Επίσης, από το χρονοδιάγραμμα προκύπτει ότι Μητσοτάκης και Ερντογάν είναι ποολύ πιθανό να κάνουν ταυτόχρονα ανακοινώσεις.
«Στο πλαίσιο» όπως είπε «μπορούμε να μετατρέψουμε και την ανατολική Μεσόγειο σε προορισμό ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού».
συμπλήρωσε ο Φατίχ Ντονμέζ.
Το ενεργειακό τοπίο κατά… Νούλαντ
Πρέπει να σημειωθεί ότι σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή» η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, έβαλε τέλος στα σενάρια περί EastMed ή άλλων αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο με τη στήριξη της Ουάσιγκτον.
Η κ. Νούλαντ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ προκρίνουν τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω LNG, ενώ συμπεριέλαβε και την Τουρκία στις χώρες που θα συνεργαστούν με την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο.
Μάλιστα, εκτίμησε ότι η περιοχή μπορεί να γίνει ενεργειακή μηχανή για τη Βόρεια Ευρώπη.
Νέες προύποθέσεις για τον East Med
Παράλληλα, ο διευθυντής του τουρκικού think tank EDAM (Κέντρο Ερευνών Οικονομικής και Εξωτερικής Πολιτικής) και πρώην διπλωμάτης Σινάν Ουλγκέν υποστήριξε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» πως υπάρχει το ενδεχόμενο κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed, όμως θεωρεί ως απαραίτητες προϋποθέσεις την ένταξη της Τουρκίας στο συγκεκριμένο σχέδιο και την επίλυση του Κυπριακού ή την εύρεση φόρμουλας για τη διανομή εσόδων του φυσικού πλούτου.
Οσο για την πιθανότητα κατασκευής του αγωγού Ισραήλ – Toυρκίας, υπενθύμισε πως πρέπει να περάσει από την αποκλειστική οικονομική ζώνη (AOZ) της Κύπρου, όμως εξέφρασε την ιδέα να δοθεί άδεια διέλευσης του αγωγού με πληρωμή κάποιου τιμήματος, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.