Πολιτικό σεισμό κατάφερε να προκαλέσει (και) στο ελληνικό Κοινοβούλιο ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, με την κίνησή του να δώσει το λόγο σε μέλος του ναζιστικού τάγματος Αζόφ, ενώ η πράξη αυτή εκτιμάται μπορεί να προκαλέσει και ευρύτερους κραδασμούς στην ΕΕ.
Κλυδωνισμούς στο σύνολο του πολιτικού φάσματος στην Ελλάδα προκαλεί η συμπερίληψη μηνύματος από μέλους του ναζιστικού τάγματος Αζοφ στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Ουκρανού προέδρου που μεταδόθηκε στην ελληνική Βουλή.
Οι εξελίξεις αυξάνουν το πολιτικό ρίσκο, καθώς οδήγησαν σε διαφοροποίηση του Αντώνη Σαμαρά, η οποία αποκτά αυξημένο ειδικό βάρος, επειδή διατυπώθηκε στο γραφείο των κοινοβουλευτικών συντακτών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και ενόψει του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.
Τώρα, το Μέγαρο Μαξίμου είναι αναγκασμέο να αναζητήσει τρόπους για τη διαχείριση του πολιτικού κόστους. Σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείεται να στοχοποιήσει τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, έτσι ώστε να προστατευθεί το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Προβλήματα, αλλά μικρότερης κλίμακας αντιμετωπίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς χρεώνεται από μεγάλη μερίδα των υποστηρικτών του νωχελικότητα και ενοχική αντίδραση, καθώς μόνο πέντε βουλευτές της Κ.Ο αποχώρησαν από τη Βουλή όταν μεταδόθηκε το μήνυμα του ελληνικής καταγωγής Ουκρανού νεοναζί.
Auditor’s note: Το playbook Ζελένσκι – Σε ναρκοπέδιο ο Μητσοτάκης
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που οι χειρισμοί του Βόλοντμιρ Ζελένσκι τον φέρνουν αντιμέτωπο με τέτοιες καταστάσεις. Ο εβραϊκής καταγωγής Ουκρανός πρόεδρος επιχείρησε να ποδηγετήσει την Κνέσετ στο Ισραήλ, απαιτώντας πωλήσεις οπλικών συστημάτων, για να λάβει σκληρές απαντήσεις και ηχηρές ανιδράσεις.Επίσης, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η απόφαση του Ζελένσκι να απευθυνθεί μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος και όχι ζωντανά στην ελληνική Βουλή, ενώ οι παρουσίσες του στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια ήταν όλες ζωντανές.
Σε διαδικαστικό επίπεδο, το μαγνητοσκοπημένο μήνυμα αφήνει έκθετους τον πρόεδρο της Βουλής και τον πρωθυπουργό καθώς είχαν τη δυνατότητα και τον χρόνο να το ελέγξουν πριν το μεταδώσουν στην Ολομέλεια.
Αν και ακόμα δεν είναι σαφές πως θα επηρεάσει το εσωκομματικό σκηνικό στη Νέα Δημοκρατία, βέβαιο θεωρείται ότι περιστατικά όπως αυτό καθίσταται μοχλός πολιτικής πίεσης. Αυτό από μόνο του υπονομεύει την αξιοπιστία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο εξωτερικό, δεδομένου ότι πολλά από τα ανοιχτά μέτωπα που έχει -όπως η ψήφιση των τριών Μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία- άπτονται των εσωκομματικών ισορροπιών και ιδιαίτερα με την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του.
Κατ επέκταση, η δυνατότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη να δεσμευτεί και υλοποιήσει συμφωνίες αδυνατίζει και έτσι και τα οφέλη που μπορεί να αποκομμίσει από συμφωνίες.
Η ατζέντα Ζελένσκι
Σε διπλωματικό επίπεδο, πάντως, η κίνηση Ζελένσκι θεωρείται προβοκατόρικη, καθώς στο μήνυμά του ήταν μαγνητοσκοπημένο, επιχείρησε να “¨ξεπλύνει” το Αζόφ, εκβιαστικά και παράλληλα απέφυγε αναφορές στην εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο.
Συνδυαστικά, ο Ζελένσκι δεν εμφανίστηκε ως ηγέτης που αναζητά στήριξη, αλλά ως δολιοφθορέας επιδιώκοντας συγκκριμένη ατζέντα η οποία εκφεύγει της χώρας του.
Τί συνέβη
H παρέμβαση του -κατά δήλωσή του- ελληνικής καταγωγής Ουκρανού έγινε στο μέσον της ομιλίας Ζελένσκι όταν ο Βολοντίμρ Ζελένσκι επέλεξε να δώσει τον λόγο σε δύο μαχητές, όπως είπε, λέγοντας: «Είμαι βέβαιος ότι με την βοήθεια της Ελλάδας θα νικήσουμε. Ο χρόνος είναι η πιο κρίσιμη διάσταση. Μην ακούστε μόνο εμένα. Ακούστε δυο μαχητές».
Τον λόγο έλαβε έτσι ο αυτοσυστηθείς ως Μιχαήλ, ο οποίος ανέφερε: «Απευθύνομαι σε εσάς σαν Έλληνας στην καταγωγή. Λέγομαι Μιχαήλ. Ο παππούς μου πολέμησε στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο κατά των ναζιστών. Τραυματίστηκε τρεις φορές. Εγώ γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές. Δεν θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε στην άμυνα, συμμετέχοντας στην ουκρανική άμυνα μέσα από το τάγμα Αζόφ. Αυτό είναι το χρέος μου έναντι της πόλης μου, το χρέος μου σαν άντρας και πρέπει να μιλήσω για τις καταστροφικές συνθήκες μέσα στις οποίες βρίσκεται η ελληνική Μαριούπολη».
Το Video της ομιλίας Ζελένσκι στην Ελληνική Βουλή
Οι αντιδράσεις
Από τη διαδικασία μετάδοσης του μαγνητοσοποημένου μηνύματα του Ουκρανού προέδρου στην ελληνική Βουλή απείχε το ΚΚΕ, ενώ όταν μίλησε ο νεοναζί του τάγματος Αζοφ από την αίθουσα της Ολομέλειας αποχώρησαν πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25.
Εδικότερα, σε δήλωσή της, η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Ολγα Γεροβασίλη σημειώνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα ζητήσει εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής.
Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:
«Ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη το δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας. Από εκεί και μετά όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος Αζόφ. Σε λίγη ώρα έχουμε Διάσκεψη των Προέδρων και θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, αν ήταν ενήμερος, αν συμφώνησε. Διότι νομίζω ότι αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα».
Ακολούθησε ανάρτηση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ανέφερε:
«Η ομιλία μελών του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ στη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί πρόκληση. Την απόλυτη ευθύνη φέρει ο πρωθυπουργός. Μίλησε για ιστορική ημέρα αλλά είναι ιστορική ντροπή. Η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό είναι δεδομένη. Οι ναζί όμως δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή».
Διαφοροποίηση Σαμαρά
Αίσθηση προκάλεσε η υψηλής σημειολογίας κίνηση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μετέβη άμεσα στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών και δήλωσε ευθαρσώς ότι πρόκειται για “μεγάλο λάθος”, δείχνοντας τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ως υπεύθυνους.
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος αυτό που έγινε σήμερα στην ελληνική Βουλή».
ΚΙΝ.ΑΛ: Έβαλε Αζόφ, ξέχασε την Κύπρο
Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Κ. Σκανδαλίδης είπε ότι η ομιλία Ζελένσκι ανέδειξε τον ηγέτη μιας χώρας που μάχεται υπέρ της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας της, θέσε όμως και το ερώτημα στον Πρόεδρο της Βουλής,
«εάν η παρέμβαση των δύο Ουκρανών, που έγινε στο ενδιάμεσο της ομιλίας του κ. Ζελένσκι, ήταν σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση ή όχι. Δεν μου προξένησε καθόλου καλή εντύπωση. Ήρθαμε να ακούσουμε την τοποθέτηση του προέδρου Ουκρανίας και όχι την τοποθέτηση του οποιουδήποτε άλλου»,
είπε ο κ. Σκανδαλίδης.
«Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, δεν έκανε καμία αναφορά για την τουρκική εισβολή στη Κύπρο αλλά έδειξε δύο βίντεο με δηλώσεις μαχητών, εκ των οποίων ο ένας ανήκει στο τάγμα Αζόφ, το σημειώνω. Αυτό όμως που έγινε σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο είναι ότι ακούστηκε μια φωνή εθνικής ανεξαρτησίας και εθνικής κυριαρχίας»,
επεσήμανε, από την πλευρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος.
«Ντράπηκε και η ντροπή σήμερα στη Βουλή και την ομιλία Ζελένσκι με τα κόμματα του ΝΑΤΟικού τόξου να χειροκροτάνε τους ναζί του τάγματος Αζόφ, επειδή αυτό επιβάλλουν οι ΝΑΤΟικές οδηγίες και δεσμεύσεις. Απόλυτη δικαίωση για τη στάση του ΚΚΕ»,
σχολίασε το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.
Βέλη και εκ δεξιών
Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος ανέφερε ότι
«η νομιμοποίηση ναζιστών συνιστά μία ανεξίτηλη εικόνα ντροπής για το ελληνικό Κοινοβούλιο». «ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ επέτρεψαν τη μετατροπή του λίκνου της Δημοκρατίας σε υπερασπιστή της ναζιστικής θηριωδίας, στη μαύρη επέτειο των 81 ετών από τη ναζιστική επίθεσης στην Ελλάδα»,
σημείωσε ο κ. Βελόπουλος.
Ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης, αποχώρησε άμεσα από την αίθουσα μόλις έγινε αντιληπτό πως μέλη του Τάγματος Αζόφ πήραν τον λόγο, ενώ σε ανακοίνωσή του κόμματος σημειώνεται:
«Το ΜέΡΑ25 είναι αλληλέγγυο στον ουκρανικό λαό, όχι στο ναζιστικό Τάγμα Αζόφ. Αυτό που συνέβη σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι απαράδεκτο, είναι καταδικαστέο, είναι ο απόλυτος εξευτελισμός και συνέβη με την πλήρη κάλυψη και ανοχή του Προέδρου της Βουλής και της Κυβέρνησης αλλά και όλων όσοι παρέμειναν στην αίθουσα».
Ελιγμοί χωρίς… αντίκρυσμα
Από την πλευρά του Μαξίμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ανέφερε σε δήλωσή του:
«Ο Πρόεδρος Ζελένσκι, στην ομιλία του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, περιέγραψε τα δεινά που προκαλεί στον ουκρανικό λαό η ρωσική εισβολή και εστίασε στην ηρωική αντίσταση του λαού του. Η συμπερίληψη στην ομιλία του μηνύματος μέλους του τάγματος Αζόφ ήταν λανθασμένη και άστοχη. Είναι όμως εξοργιστική και ανέντιμη η χρήση αυτού του λάθους από μερίδα της αντιπολίτευσης, με πρωτοστάτη τον κ. Τσίπρα, ώστε να δικαιολογήσουν για άλλη μια φορά τη ρωσική εισβολή. Μια εισβολή που προκαλεί εκτελέσεις αμάχων και ανθρωπιστική καταστροφή. Αν κάτι είναι ντροπή είναι να μην παίρνουν καθαρή θέση. Ντροπή είναι οι ίσες αποστάσεις και η στάση αγγαρείας που κράτησαν σήμερα στη Βουλή. Ήλθε η ώρα των καθαρών απαντήσεων: είναι με τους Ουκρανούς, που μάχονται για την ελευθερία τους, ή με τους εισβολείς του Πούτιν; Άλλη εναλλακτική δεν υπάρχει».