Βήμα στην κατεύθυνση της χρεοκοπίας θεωρείται η απόφαση της Ρωσίας να πληρώσει τόκους και κουπόνια από τα ομόλογά της σε ρούβλια μετά την απόφαση των ΗΠΑ να μπλοκάρουν τους λογαρισμούς της ρωσικής κυβέρνησης, αναγκάζοντας τις τράπεζες να απορρίψουν τα αιτήματα για πληρωμές από τη Μόσχα.
Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας αναγκάστηκε να πληρώσει σε ρούβλια τόκους και χρεολύσια ομολόγων που λήγουν αυτή την εβδομάδα, αν και νόμισμα έκδοσης ήταν το δολάριο. Όπως ανακοίνωσε η Ρωσία οι ξένες τράπεζες αρνήθηκαν να διεκπεραιώσουν πληρωμές 649,2 εκατομμυρίων δολαρίων.
Οι οίκοι αξιολόγησης S&P Global και Fitch Ratings έχουν προαναγγείλει ότι ενδεχόμενη πληρωμή ομολόγων σε διαφορετικό νόμισμα από το νόμισμα έκδοσης θα θεωρηθεί de facto χρεοκοπία. ήδη, αμφότεροι οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αποσύρει τις αξιολογήσεις για το κρατικό και εταιρικό χρέος της Ρωσίας μετά από περιορισμούς από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς πλέον απαγορεύεται να παρέχουν τέτοιες αξιολογήσεις.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας υποστηρίζει ότι «θεωρεί ότι εκπλήρωσε πλήρως τις υποχρεώσεις του».
Σύμφωνα με το πλαίσιο έκδοσης των ομολόγων, η Ρωσία δεν επιτρέπεται να καταβάλει τις οφειλές σε διαφορετικό νόμισμα από το νόμισμα έκδοσης, εντείνοντας την ανησυχία των επενδυτών για επικείμενη χρεοκοπία της χώρας.
Οι κυρώσεις
Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλαν σκληρές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου. Μεταξύ των κυρώσεων είναι και η αδυναμία να χρησιμοποιεί τους λογαριασμούς στις ΗΠΑ και να χρησιμοποιεί δολάρια.
Αρχικά, οι ΗΠΑ είχαν αφήσει ένα παράθυρο για πληρωμές μέσω τρίτων χωρών σε δολάρια. Ωστόσο τη Δευτέρα και καθώς ο Πούτιν ακολουθεί αποδεδειγμένα παρελσκυστική πολιτική στην Ουκρανία η πολιτική αυτή άλλαξε για να αυξήσει την πίεση στην κατεύθυνση επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας.
Ώθηση για το νέο κύμα κυρώσεων έδωσε η σφαγή της Μπούκα, την οποία η Μόσχα αρνείται και χαρακτηρίζει ουκρανική προβοκάτσια.
Σε πρώτη φάση, η Ρωσία μπόρεσε να παρακάμψει τους περιορισμούς και να πληρώσει ομόλογα που έληγαν σε δολάρια. Στη δεύτερη προσπάθεια, όμως, η δίοδος αυτή είχε κλείσει.
Η δυναμική των εξελίξεων έχει εκτοξεύσει το ασφάλιστρο κινδύνου των ομολόγων (CDS), ενώ άπαντες επιχειρούν να ξεφορτώσουν ρωσικά ομόλογα
Background Story
Η Ρωσία χρεοκόπησε το 1998. Όταν ο Πούτιν ανέλαβε την εξουσία το 2000, ώθησε την κυβέρνηση να διατηρήσει χαμηλά τα επίπεδα χρέους και να αγωνιστεί για πειθαρχημένη δημοσιονομική διαχείριση.
Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας υποστηρίζει ότι αν του δοθεί πρόσβαση στους διεθνείς λογαριασμούς του, θα είναι σε θέση να δημιουργήσει τη νομική βάση για τη μετατροπή τους σε ρούβλια.