Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν σύσσωμες οι διεθνείς αγορές την Τετάρτη, εν μέσω κλιμάκωσης του γεωπολιτικού ρίσκου, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει πλέον εμπεδωμένες γεωοικονομικές προεκτάσεις, ενώ το φλερτ με τη χρεοκοπία μιας χώρας με το εκτόπισμα της Ρωσίας, ασφαλώς και προξενεί τεκτονικές αλλαγές σε όλο το διεθνές σύστημα.
- Την πτώση των διεθνών αγορών ακολούθησε το Χρηματιστήριο της Αθήνας
- Αυξάνει εκ νέου το ρίσκο των επενδυτών – Υπό χρεοκοπία η Ρωσία
Ο πόλεμος όχι μόνο δεν είναι βραχύβιος και περίπατος στο… πάρκο όπως ανέμενε ίσως ο Ρώσος πρόεδρος, αλλά θα κρατήσει μήνες αν όχι χρόνια, με τις επιπτώσεις στις δύο χώρες να είναι τεράστιες. Η Ουκρανία δέχεται τα πυρά του ρωσικού στρατού με αποτέλεσμα τεράστια τμήματά της να έχουν ισοπεδωθεί, χιλιάδες να έχουν σκοτωθεί και πολλά εκατομμύρια πολιτών της να έχουν εκριζωθεί από τα σπίτια τους, στη χειρότερη πολεμική σύρραξη μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ήτοι μετά από 80 χρόνια.
Από την άλλη πλευρά, οι επιπτώσεις στη Ρωσία θα είναι πρωτοφανείς και πέρα από κάθε εκτίμηση και πρόβλεψη ακόμη και του πλέον απαισιόδοξου Ρώσου αναλυτή, με τη χώρα να οδηγείται στη διεθνή απομόνωση, σε μια συγκυρία που η οικονομία της ήταν σε πολλά επίπεδα διεθνοποιημένη. Το πλήγμα για τη Ρωσία και τους πολίτες της θα είναι ανυπολόγιστο, τόσο για την τωρινή γενιά όσο και για τις επόμενες, με το Ρώσο πρόεδρο Πούτιν να αποδεικνύεται όχι απλά κάκιστος κυβερνήτης ενός κράτους με τέτοιο εκτόπισμα, αλλά ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να έχει σε μια τέτοια ιστορική συγκυρία μια χώρα όπως η Ρωσία.
Το παιχνίδι θανάτου του Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος, έχοντας απομονωθεί από την πραγματικότητα, ξεκίνησε μια εκστρατεία με στόχο την αύξηση του κύρους και τη μερική αναβίωση της παλαιάς σοβιετικής αυτοκρατορίας, όμως έχει εγκλωβιστεί σε ένα παιχνίδι… θανάτου, ο οποίος για τη Ρωσία θα επέλθει με πιο αργό και βασανιστικό τρόπο απ’ ότι επέρχεται για την Ουκρανία.
Ολοένα και περισσότερες χώρες κόβουν τις παρτίδες τους με το ρωσικό πετρέλαιο και το ρωσικό αέριο και παρά τα εύλογα προβλήματα που δημιουργεί αυτή η μνημειώδης μεταστροφή πηγών ενέργειας, αυτή η αλλαγή οδηγεί νομοτελειακά σε χρεοκοπία τη Ρωσική οικονομία που δεν έχει πολλές (άλλες) πηγές σημαντικών εσόδων.
Το χτύπημα που επιφύλαξε η δύση στον Πούτιν είναι απείρως ισχυρότερο και πιο οδυνηρό απ’ ότι ο ίδιος και όλοι οι υπ’ αυτόν αναλυτές υπολόγιζαν, με τη Ρωσία πλέον να βρίσκεται σε πλήρη απομόνωση σε επίπεδο βιομηχανίας, στρατιωτικού εξοπλισμού, τεχνολογίας, αερομεταφορών και αρκετών ακόμη κομβικών κλάδων.
Γεωοικονομικό recalibration
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, όλο το διεθνές σύστημα οδηγείται σε αναπροσαρμογή, αλλάζοντας νόρμες και σταθερές δεκαετιών, όμως στο νέο οικονομικό, πολιτικό και γεωστρατηγικό status quo που δημιουργείται, δεν είναι μέσα η Ρωσία.
Εντός αυτών των συνθηκών εύλογα έχει διαταραχθεί και το παγκόσμιο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό περιβάλλον, με τις αγορές μετοχών βεβαίως να έχουν δείξει αυτόν τον ενάμιση μήνα της εισβολής, ότι μαθαίνουν να ζουν και σε συνθήκες πολέμου. Οι αγορές έχουν καλύψει σημαντικό από το χαμένο έδαφος των αρχών της εισβολής, όμως από την άλλη πλευρά, η παγκόσμια οικονομία δεν θα αποφύγει τις ισχυρές επιπτώσεις, την ώρα που λαμβάνει χώρα αυτή η μεγάλη γεωοικονομική μετάλλαξη.
Συνάμα, οι αγορές έχουν να αντιμετωπίσουν το «σφίξιμο» της πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες και κυρίως τη Fed, ενώ πλήγμα θα δεχτεί και η κερδοφορία των επιχειρήσεων. Γενικότερα, ο κόσμος και η παγκόσμια οικονομία όπως την ξέραμε αλλάζει, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να προσδιορίσει την αυριανή πραγματικότητα, δεδομένου ότι οι εξελίξεις – τη σύγχρονη εποχή – τρέχουν με ρυθμούς που καμιά σχέση δεν έχουν με την πρότερη ανθρώπινη ιστορία.
Η εικόνα των αγορών
Σήμερα Τετάρτη λοιπόν σύσσωμες οι παγκόσμιες αγορές κινήθηκαν πτωτικά, με τους ασιατικούς δείκτες να κάνουν την αρχή υποχωρώντας έως 1,87%, οι ευρωπαϊκοί δείκτες «βούτηξαν» έως 2,21%, ενώ πτώση έως 2,62% καταγράφουν και οι δείκτες της Wall Street με το Nasdaq στην κορυφή των πιέσεων.
Εύλογα το ελληνικό χρηματιστήριο, έχοντας και σημαντικό ράλι αντίδρασης από τα χαμηλά της 8ης Μαρτίου, δεν μπόρεσε να κινηθεί κόντρα στο ρεύμα, με το Γενικό Δείκτη να πέφτει στις 884,20 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 0,95%. H αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 67,53 εκατ. ευρώ, ενώ στον Largre Cap μόνο έξι μετοχές έκλεισαν θετικά έναντι 19 που υποχώρησαν.
Στο ταμπλό της Αθήνας
Απώλειες έως 3,07% είχαν οι τράπεζες, καθώς αυτές ήταν που είχαν τραβήξει την κούρσα της αντίδρασης. Θυμίζουμε πως η αγορά είχε σημαντική αντίδραση από τις 8 Μαρτίου, με το Γ.Δ. να κερδίζει (έως τη σημερινή ημέρα) 13%, τον FTSE 25 να βρίσκεται στο +14,46%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έφτασε να κερδίζει 26%, πριν διορθώσει κατά 1,44% την Τρίτη και κατά 2,21% σήμερα.
Ισχυρές ρευστοποιήσεις και στον Mid Cap όπου άνω του 3% έχασαν μετοχές όπως Cenergy Holdings, Epsilon Net, AVAX και Reds, άνω του 2% υποχώρησαν οι Ικτίνος και Intracom Holdings και άνω του 1% οι Πλαίσιο, Παπουτσάνης, ΕΥΑΘ, ΕΧΑΕ και Intrakat. Στο σύνολο της αγοράς 40 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 74 που υποχώρησαν.