Νέες πιέσεις δέχεται το ρωσικό ρούβλι, καθώς Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες έχουν δρομολογήσει νέα πακέτα κυρώσεων, θέλοντας να μειώσουν τον πολιτικό χρόνο και να εξαναγκάσουν τον Πούτιν να εγκαταλείψει την παρελκυστική τακτική στις ειρηνευτικές διαδικασίες.
Το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε στα 84 ανά δολάριο την Τρίτη, αφού έφτασε στα υψηλά ενός μηνός την περασμένη εβδομάδα, καθώς το νόμισμα παρέμενε υπό πίεση στην προοπτική περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δεσμεύτηκαν να τιμωρήσουν τη Μόσχα για δολοφονίες αμάχων στη βόρεια Ουκρανία,
αλλά τα κράτη της ΕΕ παραμένουν διχασμένα σχετικά με το αν θα επεκτείνουν τις κυρώσεις στις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και του άνθρακα.
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εμπόδισε τη Ρωσία από την πρόσβαση στα αποθέματά της σε δολάρια στις ΗΠΑ, καθιστώντας τη Ρωσία ανίκανη να πληρώσει πάνω από 600 εκατομμύρια δολάρια καταρχήν πληρωμές και κουπόνια σε κρατικά ομόλογα σε δολάρια.
Οι πληρωμές έπρεπε να γίνουν στις 4 Απριλίου, ξεκινώντας την περίοδο χάριτος των 30 ημερών πριν από μια ιστορική χρεοκοπία.
Αφού έπεσε στα 150 ανά δολάριο τον Μάρτιο λόγω κυρώσεων, το ρούβλι ανέκτησε πρόσφατα αυτές τις απώλειες καθώς οι αρχές αύξησαν το επιτόκιο πολιτικής στο 20%, επέβαλαν αυστηρά capital controls για να αποφευχθούν χρεοκοπίες και να σταθεροποιηθούν οι αγορές.
Οι εξελίξεις δείχνουν ότι μπορεί η ανάκαμψη του ρωσικού νομίσματος να ήταν βραχύβια, να οφείλεται σε πολιτικές παρεμβάσεις και να αποδειχθεί εν τέλει… τίναγμα της ψόφιας γάτας…