Την πίεση στη Μόσχα αυξάνει εκ νέου η Ουάσιγκτον, μπλοκάροντας πλέον όλες τις πληρωμές σε δολάρια από κρατικούς λογαριασμούς της Ρωσικής Ομοσπονδίας και αίροντας εξαιρέσεις που επέτρεπαν στη Ρωσία να πληρώνει σε δολάρια επενδυτές αλλά σε λογαριασμούς που διατηρούσαν εκτός ΗΠΑ. Η νέα πολιτική αυτή ενεργοποιείται καθώς άπαντες διαπιστώνουν ότι ο Πούτιν ακολουθεί παρελκυστική τακτική στην Ουκρανία και καθυστερεί τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει σταματήσει τις πληρωμές χρέους σε δολάρια από λογαριασμούς ρωσικής κυβέρνησης σε τράπεζες των ΗΠΑ, αυξάνοντας την πίεση στη Μόσχα να βρει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης για να πληρώσει τους κατόχους ομολόγων. Παράλληλα, το waiver για την αποδοχή πληρωμών σε δολάρια, αλλά στο εξωτερικό, που έχει επιτρέψει στη Ρωσία να μην χρεοκοπήσει αναμένεται να εκπνεύσει στις 25 Μαΐου, τοποθετώντας εκεί το ορόσημο για την επίτευξη ουσιαστικής προόδου στην ειρηνευτική διαδικασία.
Η κίνηση έχει σχεδιαστεί ώστε να αναγκάσει τη Ρωσία να επιλέξει μεταξύ τριών πικρών επιλογών:
- εξάντληση των αποθεμάτων σε δολάρια που διατηρούνται στις ΗΠΑ,
- Να δαπανά τα νέα έσοδα, πριν τα μετατρέψει σε ρούβλια
- αθέτηση υποχρεώσεων,
Όπως δήλωσε στο Bloomberg εκπρόσωπος του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών.
Με τον τρόπο αυτό η Μόσχα θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει την πολιτική πληρωμής σε ρούβλια, που υιοθέτησε αφενός επειδή ήθελε να στηρίξει το υποτιμημένο ρούβλι και αφετέρου για να μεταφέρει την πίεση στην Ευρώπη. Σε διαφορετική περίπτωση, σύντομα τα διαθέσιμα κεφάλαια της Ρωσίας θα περιοριστούν, οι δίαυλοι για πληρωμές προς τρίτες χώρες θα στενέψουν και καθώς το ρούβλι παραμένει εξαιρετικά ασταθές, θα μειωθεί η διάθεση ξένων και εμπορικές συναλλαγές σε ρούβλια.
Η Ρωσία αναμένεται να αποκομίσει συνολικά έσοδα της τάξης των 321 δισ. ρουβλιών το 2021, εφόσον δεν ανακοπούν βίαια οι ροές φυσικού αερίου και λοιπών εμπορευμάτων. Ωστόσο, θα χρειαστεί να πληρώσει σημαντικό μέρος από αυτά για να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι κυρώσεις, παράλληλα, δυσχεραίνουν τις συναλλαγές και αυξάνουν το risk premium.
Σε περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων, διεθνώς, η ροή επενδύσεων προς τη Ρωσία όταν δέχεται κυρώσεις και η οικονομική της σταθερότητα υπονομεύεται ενεργά από ΗΠΑ και ΕΕ, καθίσταται εξαιρετικά προβληματική, καθώς η όρεξη των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου περιορίζεται δραστικά.
Φράγμα στις 27 Μαΐου
Επίσης, η κίνηση αυτή έρχεται αφού οι τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρώπη είχαν το χρόνο να αποτιμήσουν την έκθεσή τους και να διαμορφώσουν εναλλακτικά σενάρια περιορισμού και αφού έλαβαν διαβεβαιώσεις σε κυβερνητικό επίπεδο για σχέδια αναπλήρωσης.
Συνολικά, η Ουάσιγκτον επιδεικνύει ισχυρή πολιτική βούληση να “στραγγαλίσει” οικονομικά τη Μόσχα, οδηγώντας τη Ρωσία ακόμα και σε τεχνική χρεοκοπία, σενάριο δοκιμάστηκε αρχικά, αλλά εν συνεχεία αποφασίστηκε να μην επιδιωχθεί σε πρώτο χρόνο.
Η νέα αυτή πολιτική έρχεται καθώς η πληρωμή για το δημόσιο χρέος της χώρας κατέστη ληξιπρόθεσμη της Δευτέρα και αποσκοπεί στην περαιτέρω αύξηση της πίεσης στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να τερματίσει την εισβολή του στην Ουκρανία.
Πρελούδιο για τη νέα πολιτική, όπως και για την αναθέρμανση των συζητήσεων για νέες κυρώσεις από την Ευρώπη, αποτέλεσε η σφαγή στη Μπούκα. Στην περιοχή Μπούκα, στο Βορειοδυτικό Κίεβο, βρέθηκαν ομαδικοί τάφοι και διάσπαρτα πτώματα στους δρόμους. Ουκρανία και Δύση κατηγορούν τη Ρωσία και ζητούν διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου, ενώ η Μόσχα υποστηρίζει ότι πρόκειται είτε για σκηνοθετημένο εγχείρημα, είτε για πράξη ριζοσπαστικοποιημένων Ουκρανών.
Μέχρι στιγμής, οι αμερικανικές πολιτικές έχουν δυσχεράνει αλλά δεν έχουν καταστήσει αδύνατες τις πληρωμές χρεογράφων και τοκοχρεολυσίων σε ξένο νόμισμα από τη Ρωσία. Κάθε κίνηση όμως αυξάνει το ρίσκο, ενώ η εξαίρεση αυτή αναμένεται να εκπνεύσει στις 25 Μαΐου.
Τα διεθνή αποθέματα της Ρωσίας μειώνονται μετά την έναρξη του πολέμου με την Ουκρανία
Τα ομόλογα δολαρίου της Ρωσίας, τα οποία διαπραγματεύονταν ήδη σε προβληματική περιοχή, ενώ υποχώρησαν περαιτέρω μετά την τελευταία ανακοίνωση των ΗΠΑ.
Παρά τις προειδοποιήσεις από τους οίκους αξιολόγησης, η κυβέρνηση του Πούτιν έχει συνεχίσει να εκπληρώνει μέχρι στιγμής τις υποχρεώσεις σε ξένο νόμισμα — πολλές από τις οποίες ήταν σχετικά μικρές σε σύγκριση με τον όγκο του εξωτερικού χρέους. Ένα ομόλογο 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έληξε τη Δευτέρα χρησίμευσε ως το πιο πρόσφατο τεστ αντοχής αν και η Ρωσία μπόρεσε να εξαγοράσει περίπου τα τρία τέταρτα του οφειλόμενου ποσού σε ρούβλια πριν από τη λήξη του.
Η πιο πρόσφατη κίνηση των ΗΠΑ θα εντείνει τον έλεγχο των πληρωμών που λήγουν στις 27 Μαΐου για τόκους οφειλόμενων σε κρατικά τραπεζογραμμάτια σε δολάρια και ευρώ, λήξης του 2026 και 2036, σύμφωνα.
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα αποθέματα συναλλάγματος και χρυσού υποχώρησαν στα 604,4 δισ. δολάρια στις 25 Μαρτίου, το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Αύγουστο. Πρόκειται στην ουσία για απομείωση κατά 38,8 δισ. δολάρια από τα υψηλά του Φεβρουαρίου.
Μπορεί ακόμα να λαμβάνει πληρωμές για πετρέλαιο και φυσικό αέριο καθώς οι κυρώσεις που επιβάλλονται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους αποκλείουν τις ενεργειακές συναλλαγές, μια εξαίρεση που πρόκειται να δώσει στον Πούτιν ένα απροσδόκητο κέρδος 321 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος, εάν οι ροές συνεχιστούν.