Κερδισμένη φαίνεται ότι βγαίνει η Ρωσία από το ταξίδι του Σεργκέι Λαβρόφ στην Ινδία, καθώς εκτός από το πετρέλαιο, το Νέο Δελχί φαίνεται διατεθειμένμο να διευρύνει τη συνεργασία και να εκμεταλλευτεί τη συγκυρια για να αποκομμίσει οφέλη από τη Μόσχα και να διαπραγματευτεί εκ νέου τη σχέση του με την Κίνα και τη Δύση.
Εξαιρετικά σημαντική σε πολιτικό, σημειολογικό και γεωοικονομικό επίπεδο ήταν η συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρό με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντα Μόντι, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, ταυτόχρονα με τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Κίνας, καταδεικνύοντας την ένταση του εν εξελίξει παγκόσμιου Μαραθωνίου για τη διασφάλιση επιρροής.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στο Νέο Δελχι προκειμένου να ενισχύσει τους δεσμούς Ινδίας – Ρωσίας, μετά τις πιέσεις που έχουν ασκήσει Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι στους Ινδούς ομολόγους τους ώστε οι τελευταίοι να μην υπονομεύσουν το βασισμένο στο δολάριο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα και τις κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν το πετρέλαιο, το εναλλακτικό του SWIFT σύστημα τραπεζικών εμβασμάτων που έχει διαμορφώσει η Ρωσία και έχει υιοθετήσει πιλοτικά σε κάποιες τράπεζες η Ινδία, καθώς και η πολιτική συνεργασία στο επίπεδο του ΟΗΕ.
Σε αυτό το πλαίσιο, η υπουργός Οικονομικών της Ινδίας ανέφερε την Παρασκευή ότι η χώρα της θα συνεχίσει να αγοράζει αργό πετρέλαιο από τη Ρωσία, καθώς ο λαός της έχει ανάγκη παροχή φθηνού πετρελαίου μετά την πρόσφατη εκτίναξη των διεθνών τιμών. Η Ινδία έχει ήδη αρχίσει να αγοράζει πετρέλαιο από τη Ρωσία, δήλωσε η Νιρμάλα Σιθαραμάν, συμπληρώνοντας ότι η μετάβαση στο φυσικό αέριο συναντά πια μεγαλύτερες προκλήσεις, αφού οι διαθέσιμες ποσότητες διεθνώς έχουν μειωθεί.
Αυτό ήταν γνωστό από την Πέμπτη, άλλωστε, μετά από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Βρετανίας και Ινδίας, μετά το πέρας της οποίας η Βρετανίδα ΥΠΕΞ, Λιζ Τρας, εξέδρασε δημόσια τον σεβασμό του Ηνωμένου Βασιλείου στην απόφαση του Νέου Δελχί.
Η σημειολογία
Η συνάντηση ήταν σημαντική δεδομένου ότι ο Μόντι δεν αναφέρθηκε ότι συνάντησε άλλους κορυφαίους διπλωμάτες που επισκέφθηκαν πρόσφατα το Δελχί, συμπεριλαμβανομένου του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Wang Yi, της υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Liz Truss και του Μεξικού Marcelo Ebrard Casaubon.
«Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την έκκλησή του για έγκαιρη παύση της βίας, και εξέφρασε την ετοιμότητα της Ινδίας να συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο στις ειρηνευτικές προσπάθειες», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας σε δήλωση αργά την Πέμπτη.
Πόρτα Μόντι στον Κινέζο ΥΠΕΞ… είδε λαβρόφ
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ινδία δεν έχει υποστηρίξει κανένα ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για την καταδίκη της Ρωσίας, ως αντανάκλαση των ισχυρών διμερών δεσμών των εταίρων της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.
Η υποδοχή που δόθηκε στον Λαβρόφ έρχεται σε αντίθεση με το ταξίδι του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Γουάνγκ στην Ινδία την περασμένη εβδομάδα, το πρώτο από ανώτερο Κινέζο αξιωματούχο μετά από μια θανατηφόρα σύγκρουση μεταξύ στρατευμάτων στα αμφισβητούμενα σύνορά τους στα Ιμαλάια πριν από δύο χρόνια.
Ενώ ο Wang συνάντησε την Jaishankar και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Ajit Doval στο ημερήσιο ταξίδι του, δεν συνάντησε τον Μόντι. Τα ινδικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ανέφεραν ότι το αίτημα του Wang για τη συνάντηση είχε απορριφθεί.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο Wang επανέλαβε την έκκληση του Πεκίνου προς το Νέο Δελχί να κοιτάξει πέρα από τη συνοριακή διαμάχη, που δεν πρέπει να «καθορίζει ούτε να επηρεάζει τη συνολική ανάπτυξη των δεσμών Κίνας-Ινδίας». Η ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης του Jaishankar στη συνέχεια, ωστόσο, φάνηκε να υπογραμμίζει τις αποκλίσεις στις θέσεις των χωρών, παρόλο που χαρακτήρισε τη συνάντησή τους ως «ανοικτή και ειλικρινή», με τις δύο πλευρές να συμφωνούν για την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία και επιστροφή στη διπλωματία.
Μαραθώνιος
Το ταξίδι του Λαβρόφ έγινε καθώς Αμερικανοί, Βρετανοί και Ευρωπαίοι διπλωμάτες συναντούν τους ομολόγους τους στο Νέο Δελχί για να συζητήσουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει σε ρωσικές τράπεζες, ολιγάρχες και εταιρίες.
Ο αρχικός αντίκτυπος αυτών των κυρώσεων φαίνεται να έχει αμβλυνθεί και το ρούβλι έχει ανακάμψει,
προκαλώντας προειδοποιήσεις από Αμερικανούς αξιωματούχους ότι η Ουάσιγκτον θα αρχίσει να γίνεται σκληρή με τις χώρες που παρακάμπτουν τις κυρώσεις.