Εκρηκτικός είναι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, φτάνοντας στο 7,5% τον Μάρτιο, κυρίως εξαιτίας της ανόδου των τιμών της ενέργειας. Πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ η αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτη στην Ελλάδα καθώς έφτασε στο 8%(!).
Διαδοχικά ιστορικά υψηλά σημειώνει ο πληθωρισμός τον Μάρτιο, αντλώντας νέα ώθηση από το ασταμάτητο ράλι των τιμών της ενέργειας, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.
Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει το 7,5% τον Μάρτιο του 2022, από 5,9% τον Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg τοποθετούσαν τον ετήσιο πληθωρισμό στο 6,7%.
Η ενέργεια καταγράφει και πάλι τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό μεταβολής τον Μάρτιο (44,7% σε σύγκριση με 32% τον Φεβρουάριο) και ακολουθούν τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (5% σε σύγκριση με 4,2%), τα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας (3,4% σε σύγκριση με 3,1%) και οι υπηρεσίες (2,7% σε σύγκριση με 2,5%).
Ο δομικός πληθωρισμός, δείκτης που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, αναμένεται να εμφανίσει ετήσια άνοδο 3% από 2,7% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την εκτίμηση της Eurostat.
Για την Ελλάδα, τα στοιχεία της Eurostat τοποθετούν τον πληθωρισμό στο 8% τον Μάρτιο, καταδεικνύοντας περαιτέρω επιτάχυνση από το 6,3% που κατέγραψε τον Φεβρουάριο του 2022(!). Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο του 2021 ο πληθωρισμός ήταν στο -2%.
Auditor’s note: Γιατί η Ελλάδα καίγεται ενεργειακά
Η αύξηση του πληθωρισμού είναι εντονότερη στις βόρειες χώρες, όπου η τιμή των καυσίμων ήταν πολύ χαμηλότερη, η εξάρτηση από τη Ρωσία σχεδόν ολοκληρωτική και οι ΑΠΕ δεν αποδίδουν τα προσδοκώμενα. Προβληματισμό προκαλεί ωστόσο, η έκρηξη του πληθωρισμού στην Ελλάδα, καθώς η Ρωσία δεν είναι ο μόνος προμηθευτής ενέργειας και το μίγμα είναι διαφοροποιημένο, με συμμετοχή λιγνίτη, ΑΠΕ και υδροηλεκτρικών.
Η ενεργειακή κρίση, όμως, πλήττει βάναυσα την Ελλάδα καθώς δεν υπήρχαν σχεδιασμοί για ενεργειακά αποθέματα, ούτε σε φυσικό αέριο, ούτε σε πετρέλαιο, ενώ η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει λιγνιικές μονάδες της ΔΕΗ και λιγνοτορυχία υπέρ μονάδων με φυσικό αέριο, υπονόμευσαν την ανθεκτικότητα της οικονομίας και την ταχύτητα αντίδρασης και αναπροσαρμογής.
Τα στοιχεία δείχνουν “έκρηξη” του πληθωρισμού σε όλες τις οικονομίες της ζώνης, με διψήφια ποσοστά σε Λιθουανία (15,6%), Εσθονία (14,8%), Ολλανδία (11,9%) και Λετονία (11,2%). Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 7,6%, ενώ στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη, στο 5,1%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός πληθωρισμός φτάνει το 7% και ο ισπανικός το 9,8%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat.
Το ράλι του πληθωρισμού σε ιστορικά υψηλά τους τελευταίους μήνες υποχρέωσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναπροσαρμόσει την στρατηγική της, ανακοινώνοντας τον τερματισμό του προγράμματος αγορών ομολόγων το γ’ τρίμηνο προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την αύξηση των επιτοκίων στο τέλος του έτους. Σε πρόσφατη ομιλία της η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε η “Ευρώπη εισέρχεται σε μια δύσκολη φάση”, προβλέποντας “βραχυπρόθεσμα, υψηλότερο πληθωρισμό και βραδύτερη ανάπτυξη”.
Η ακτινογραφία
Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ εκτινάχθηκε στο ιστορικό υψηλό του 7,5% τον Μάρτιο του 2022 σε σύγκριση με 5,9% τον Φεβρουάριο και πολύ πάνω από τις προβλέψεις της αγοράς για 6,6%.
Ο πληθωρισμός έσπασε νέο ρεκόρ για 4ο συνεχόμενο μήνα, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις στη Ρωσία ώθησαν τις τιμές των καυσίμων και του φυσικού αερίου σε επίπεδα ρεκόρ.
Ο πληθωρισμός είναι πλέον πάνω από 3 φορές πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ του 2%.
Εκτός από την ενέργεια, πλέον το κόστος διαχέεται άλλοτε πρόδρομα και άλλοτε σε συνέχεια, στις τιμές άλλων ειδών, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού (5% έναντι 4,2%), των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών (3,4% έναντι 3,1% ) και υπηρεσιών (2,7% έναντι 2,5%).
Εξαιρουμένης την ενέργεια, ο πληθωρισμός αυξήθηκε επίσης στο 3,4% από 3,1%, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός, σκαρφάλωσαν στο 3% από 2,7%.