Με τις ευρωπαϊκές αγορές να σημειώνουν απώλειες έως 1,31%, το ελληνικό χρηματιστήριο έδειξε ξανά άμυνες στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα Μαρτίου αλλά και του πρώτου τριμήνου, κρατώντας την επαφή με την ευρύτερη περιοχή των 890 – 900 μονάδων.
- Πτώση 1,36% το μήνα και 1,55% το πρώτο τρίμηνο στο Γενικό Δείκτη
- Σημαντική η ανάκαμψη της αγοράς το τελευταίο 20ήμερο του μήνα
- Σε επαφή με τις 890-900 μονάδες παραμένει το ελληνικό χρηματιστήριο
Η αγορά πιέστηκε τα μέγιστα το πρώτο 10ήμερο του μήνα όταν έφτασε να υποχωρεί άνω του 10% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και κοντά στο 20% σε επίπεδο τραπεζών, όμως η βελτίωση που καταγράφηκε στο 2ο δεκαπενθήμερο, με φόντο τις ελπίδες αποκλιμάκωσης στην Ουκρανία, έφερε ανοδική διόρθωση και μερική τακτοποίηση των στρεβλώσεων.
Η αγορά «απέδρασε» από τα χαμηλά των 789,66 μονάδων που βρέθηκε στις 8 Μαρτίου, όταν η κρίση στην Ουκρανία έφτασε στο αποκορύφωμα, εν μέσω πολύ «σκοτεινών» σεναρίων για όλη την Ευρώπη σε επίπεδο πρώτων υλών, ενέργειας, εφοδιαστικής αλυσίδας και τροφίμων.
Άρα, το γεγονός ότι ο Γ.Δ. έκλεισε στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα στη ζώνη των 880 μονάδων θεωρείται θετική εξέλιξη, ασχέτως αν υπάρχει ακόμη απόσταση από τα προ της εισβολής υψηλά που είχε πετύχει η αγορά. Τελικώς, ο Μάρτιος έκλεισε με πτώση 1,36% για το Γενικό Δείκτη του Χ.Α., ο FTSE 25 είχε πτώση 1,51%, ο Mid Cap έχασε 1,65%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,55%.
Η πορεία του Γενικού Δείκτη τον Μάρτιο
Στήριγμα οι τράπεζες
Οι τράπεζες, εν μέσω εντυπωσιακού μπαράζ θετικών εκθέσεων – αναλύσεων από οίκους αξιολόγησης αλλά και επενδυτικούς οίκους είναι αυτές που «τράβηξαν» την αντίδραση της αγοράς, ενώ ισχυρή στήριξη έδωσαν και αρκετά ενεργειακά και άλλα blue chips.
Έτσι, σε επίπεδο τριμήνου ο Γ.Δ. έκλεισε με απώλειες 1,55%, ο FTSE 25 είχε άνοδο 0,60%, ο Mid Cap ενισχύθηκε οριακά 0,32%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχώρισε με άνοδο 11,84%.
Το τελευταίο διήμερο του μήνα η αγορά διόρθωσε ήπια καθώς δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη στο μέτωπο της κρίσης στην Ουκρανία, πλην της μερικής αναδίπλωσης της ρωσικής πλευράς που αποσύρει μέρος των στρατευμάτων της από κάποιες περιοχές, εστιάζοντας σε άλλες. Τα προβλήματα παραμένουν στο ακέραιο, η κρίση στην ενέργεια εντείνεται μετά τις απαιτήσεις του Ρώσου προέδρου για πληρωμές του φυσικού αερίου σε ρούβλια, οπότε τα πάντα εξελίσσονται σε περιβάλλον κινούμενης άμμου.
Μπαίνει φρέσκο χρήμα
Μέσα σ’ αυτό το τοπίο δε λείπουν οι τοποθετήσεις αρκετών χαρτοφυλακίων που προεξοφλούν ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας στο θέμα του πολέμου, έστω και αν υπάρχουν εκτιμήσεις ότι στα περισσότερα μέτωπα (ενέργεια, τιμές τροφίμων κ.λπ.) τα χειρότερα είναι μπροστά μας.
Σε κάθε περίπτωση η ελληνική αγορά ακόμα και μέσα στη «φωτιά» της διεθνούς κρίσης δείχνει ότι παραμένει ζωντανή και με αντανακλαστικά, καθώς δε λείπουν τα deals και οι επιχειρηματικές συμφωνίες κάθε είδους, ενώ υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα εντός και εκτός χρηματιστηρίου.
Στο ταμπλό
Ο Γενικός Δείκτης στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα και του 1ου τριμήνου έκλεισε στις 879,45 μονάδες με πτώση 0,59%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 74,32 εκατ. ευρώ, όσα περίπου και στη χθεσινή, επίσης διορθωτική συνεδρίαση.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.127,94 μονάδες με πτώση 0,52%, ο Mid Cap κράτησε τις 1.500 μονάδες κλείνοντας στις 1.503,07 μονάδες με μικρή πτώση 0,29%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 0,29% με κλείσιμο στις 643,00 μονάδες.
Στο χώρο του Large Cap θετικά ξεχώρισε η Aegean Airlines έχοντας απόδοση 2,59%, ενώ ήπια σε ανοδική τροχιά έκλεισαν οι Eurobank, Viohalco, Τιτάν, Εθνική, ElvalHalcor, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ. Στον αντίποδα, απώλειες από 2,56% είχαν αμφότερες οι ΔΕΗ και Motor Oil, στο -2% η ΕΥΔΑΠ, ενώ άνω του 1% έχασαν οι Coca Cola HBC, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή (οι δύο τελευταίες προέρχονταν από ράλι στη συνεδρίαση της Τετάρτης).
Στον Mid Cap ράλι 7% έκανε η Epsilon Net λόγω εξαιρετικών αποτελεσμάτων και αναβάθμισης από τη Χρυσοχοΐδης Χρηματιστηριακή, στο +5,06% η Entersoft, ενώ θετικά έκλεισαν και οι Παπουτσάνης, Πλαστικά Θράκης, Briq Properties, Ικτίνος, Πλαίσιο, Profile και ΕΥΑΘ. Αντιθέτως, πιέσεις άνω του 3% δέχτηκε η Fourlis, στο -2,87% η Autohellas, -2,24% η Intrakat, ενώ άνω του 1% έχασαν οι Intracom Holdings, AVAX, Reds, EXAE και Κρι Κρι. Στο σύνολο της αγοράς η εικόνα ήταν καρμπόν με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, καθώς 56 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 61 που υποχώρησαν.