Περιορισμένες επιπτώσεις στην αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας από τον πόλεμο στην Ουκρανία, προβλέπει ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης, σύμφωνμα με τις δηλώσεις του στο Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου.
Σίγουρα η αβεβαιότητα είναι μεγάλη, αλλά δεν θεωρώ ότι τα πολύ αρνητικά σενάρια μπορούν να επιβεβαιωθούν. Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές, ιδίως οι Ρώσοι, δεν επιθυμούν τη διακοπή της ροής του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Αυτή η διακοπή είναι ένα κακό σενάριο, αλλά εκτιμώ ότι δεν θα συμβεί,
δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γκίκας Χαρδούβςλης,.
Σύμφωνα με το σενάριο που υιοθετεί ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζχας, το βασικό μέγεθος που επηρεάζεται ουσιαστικά και αισθητλα είναι ο πληθωρισμός. Ο ίδιος επισημαίνει ότι
η τρέχουσα κρίση δεν μπορεί να συγκριθεί με όσα έχουν περάσει οι Έλληνες στο παρελθόν, στα χρόνια των μνημονίων που χάθηκε το 25% του ΑΕΠ και μετά με το ξέσπασμα της πανδημίας όταν οι απώλειες έφτασαν στο 9%.
Ο Γκίκας Χαρδούβελης βλέπει ως μάλον απίθανο σενάριο διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αναφέροντας ειδικότερα:
Με όλα τα σενάρια, ακόμα και αν ο πόλεμος κρατήσει ως το καλοκαίρι, η ύφεση έχει μικρή πιθανότητα. Η διακοπή της ροής του φυσικού αερίου θα ήταν το γεγονός που θα έφερνε την ύφεση, αλλά αυτό δεν το θέλουν οι Ρώσοι, κανείς δεν το θέλει.
Προσωρινός πληθωρισμός
Ο Γκίκας Χαρδούβελης προβλέπει, ότι εφόσον ο πόλεμος τερματιστεί το καλοκαίρι, τότε ο πληθωρισμός θα παραμείνει παροδικό φαινόμενο και δεν διαχυθεί στα επόμενα έτη.
Εφόσον ο πόλεμος τελειώσει σχετικά σύντομα, ο πληθωρισμός θα είναι ένα φαινόμενο του 2022. Δεν θα μας ακολουθήσει το 2023 και το 2024. Για το 2022 οι τιμές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο και άλλα αγαθά θα παραμείνουν υψηλές, αλλά το 2023 και το 2024 δεν θα δούμε περαιτέρω αυξήσεις, οι τιμές θα αρχίσουν να πέφτουν.