Ευοίωνες προοπτικές για την ελληνική οικονομία εξαιτίας της εύφορου εδάφους που καλλιεργείται στα ελληνοτουρκικά διαπιστώνει ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας, σε δηλώσεις του στο Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου.
Προοπτική αποκλιμάκωσης των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα ως αποτέλεσμα του risk-off effect από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσoτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν διαβλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.
Ειδικότερα, μιλώντας στο Forum του Οικονομικοιύ Ταχυδρόμου ο Γιάννης Στουρνάρας, ανέδειξε τη συνάντηση των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας ως παράγοντα αποκλιμάκωσης του γεωπολιτικού ρίσκου, που σε αυτή τη φάση θα μπορούσε να έχει γεωοικονομικό αντίκτυπο στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.
Η δήλωση του κεντρικού τραπεζίτη φαίνεται ότι διέπεται από τη λογική του risk arbitrage, με προβολή στη διαφορά γεωπολιτικών κινδύνων. Έτσι, η δυναμική αποκλιμάκωσης των περιφερειακών εντάσεων που δημιουργείται στην ανατολική Μεσόγειο από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, θα τεθεί σε αντιδιαστολή με την αύξηση των γεωπολιτικών και γεωοικονομικών κινδύνων στην ανατολική Ευρώπη και την Ευρασία.
Επενδυτική βαθμίδα και… κατώτατος μισθός
Συνδυαστικά, πάντως, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ενισχύονται και από την κινητικότητα στην κατεύθυνση επανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας. Επ αυτού, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας απέφυγε να δώσει χρονικό ορίζοντα, αλλά υπογράμμισε ότι “θα πρέπει να είναι εθνικός στόχος”.
Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε και η τοποθέτησή του για την διεύρυνση του διχτυού κοινωνικής προστασίας μέσω της ενίσχυσης της πολιτικής του κατώτατου εγγυημένου ισοδήματος, ως προαπαιτούμενο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, καθώς θεωρεί ότι θα δημιουργήσει τη δυναμική αποσυσχέτησης των μισθών από την κοινωνική πολιτική.