Νέα δεδομένα βάζει στην πολιτική εξίσωση για τις επόμενες εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς για πρώτη φορά αφήνει να εννοηθεί ότι η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη για συγκυβέρνηση, με γνώμονα την πολιτική σταθερότητα.
Παράθυρο κυβερνητικής συνεργασίας μετά τις επόμενες εκλογές άνοιξε ο Έλληνας πρωθυπουργός, μιλώντας στο forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου, παραπέμποντας ωστόσο τις κάλπες στο… τέλος της τετραετίας.
«Στόχος είναι η σταθερότητα, όχι επί τούτου η αυτοδυναμία, στόχος είναι να παίρνουμε αποφάσεις γρήγορα και να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε κρίσεις, οι οποίες θα είναι μαζί μας τα επόμενα χρόνια» επεσήμανε.
Ερωτηθείς για ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Έχω μάθει να πορεύομαι με κανόνες, τον αλλάξαμε γιατί πιστεύουμε ότι η απλή αναλογική οδηγεί σε ακυβερνησία και αυτό θα αποδειχτεί» είπε, χαρακτηρίζοντας πολύ δύσκολες τις βιώσιμες συμμαχίες σε αυτό το σχήμα.
Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εφόσον δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά την κάλπη της απλής αναλογικής, θα το διεκδικήσουμε, όπως είπε, κάνοντας λόγο για μικρή αστάθεια 2-2,5 περίπου μηνών και ασκώντας κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση την οποία κατέστησε υπεύθυνη που άλλαξε το νόμο.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο λαός θα υποδείξει αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα κόμμα ή περισσότερα. «Όταν ολοκληρωθεί η 4ετία, θα προβάλλουμε το έργο μας το οποίο θα αξιολογηθεί μέσα στις πρωτοφανείς συνθήκες που βιώσαμε» είπε, τοποθετώντας τις εκλογές στο τέλος της άνοιξης του 23′.
Auditor’s note
Οι διατυπώσεις που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι καταληκτικές, αλλά εικοτολογικές, ανοίγοντας έτσι ένα νέο κύκλο ζυμώσεων στο πολιτικό σκηνικό. Τέτοιες κινήσεις αποσκοπούν να υπονομεύσουν άλλες διεργασίες που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη καλλιεργώντας ερείσματα και αντίρροπες δυνάμεις που θα αποτρέψουν την αριστερή στροφή του μεσαίου χώρου.Πολιτικά, η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να θέσει τώρα θέμα μετεκλογικών συνεργασιών αποτελεί στροφή από την πολιτική της διπλής κάλπης που είχε προαναγγείλει. Υπ αυτό το πρίσμα φαίνεται ότι τα δημοσκοπικά δεδομένα που αφορούν τόσο τη Νέα Δημοκρατία όσο και τα υπόλοιπα κόμματα κατατείνουν σε αποδυνάμωση του κεντρώου-κεντροδεξιού πόλου και ισχυροποίηση του κεντρώου-κεντροαριστερού.
Ο ασαφής προσδιορισμός του χρόνου των εκλογών “στο τέλος της 4ετλιας”, στόχο έχει να δώσει μεν πολιτικό χρόνο και χώρο σε διεργασίες, διατηρώντας παράλληλα το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, υπό την πρόφαση εθνικών θεμάτων.
Ενδιαφέρον έχει και ο προσδιορισμός του χρόνου πολιτικής αστάθειας στους 2 – 2,5 μήνες, καθώς δείχνει ένα προσεκτικά μελετημένο εκλογικό σενάριο.