Κινήσεις στρατηγικής αποκλιμάκωσης ξεκίνησαν ήδη στην Ουκρανία, καθώς -όπως προανήγγειλε ο Ταγίπ Ερντογάν- οι συνομιλίες που διεξήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη παρήγαγαν ήδη τα πρώτα απτά αποτελέσματα, με τη Ρωσία να αποσύρει στρατεύματα από τα περίχωρα του Κιέβου. Οι εξελίξεις αυτές ανοίγουν τον δρόμο για συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι, την οποία έχει προσφερθεί να φιλοξενήσει η Τουρκία.
Τη δραστική μείωση της στρατιωτικής δρατηριότητας στο Κίεβο ανακοίνωσε η Ρωσία μετά από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την ουκρανική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης των επιχειρήσεων, που ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Αλεξάντερ Φόμιν επιβεβαίωσε ότι «θα μειώσει ριζικά, κατά περιόδους, τη στρατιωτική δραστηριότητα», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Η κίνηση αυτή ακολουθεί τις συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη.
«Λόγω του γεγονότος ότι οι διαπραγματεύσεις για την προετοιμασία μιας συμφωνίας σχετικά με την ουδετερότητα και το μη πυρηνικό καθεστώς της Ουκρανίας, καθώς και για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία, προχωρούν στην πράξη, λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, προκειμένου να αυξηθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για περαιτέρω διαπραγματεύσεις και την επίτευξη του τελικού στόχου της συμφωνίας για την υπογραφή της παραπάνω συμφωνίας, ελήφθη η απόφαση να μειωθεί ριζικά, κατά περιόδους, η στρατιωτική δραστηριότητα στην κατεύθυνση του Κιέβου και του Τσερνίχιβ»,
δήλωσε ο Φόμιν στους δημοσιογράφους.
Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας υποστήριξε νωρίτερα ότι «ορισμένες μονάδες» του ρωσικού στρατού αποσύρονται από τα μέτωπα μάχης στην πρωτεύουσα Κίεβο και από τη βόρεια πόλη Τσερνίχιβ.
Auditor’s note
Το Crisis Monitor έχει εγκαίρως επισημάνει την ανανεωμένη δυναμική των διαπραγαμτεύσεων και τις εν εξελίξει πρωτοβουλίες για την ανάσχεση της κρίσης στην Ουκρανία. Επίσης, σε δημσιεύματα έχει σκιαγραφήσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο εκκολαύθηκε η συνμφωνία αυτή,μ αφού πρώτα η Δύση έδωσε δημόσιες διαβεβαιώσεις για την άρση των κυρώσεων και η ΕΕ απέρριψε αίτημα της Ουάσιγκτον για την επιβολή νέων.
Νωρίτερα, κατά την έναρξη των διαβουλεύσεων, ο Τούρκος πρόερδρος Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι άπαντες προσδοκούν απτά αποτελέσματα τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για αναβάθμιση των συζητήσεων σε επίπεδο ηγετών. Ο Τούρκος πρόεδρος, μάλιστα, εξέφρασε ήδη τη διάθεσή του να φιλοξενήσει στη χώρα του και τις επαφές Πούτιν – Ζελένσκι.
Οι προτάσεις της Ουκρανίας
Η Ουκρανία, στις συνομιλίες που είχε με την Ρωσία στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη, πρότεινε:
- την υιοθέτηση καθεστώτος ουδετερότητας με
- αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας,
- που σημαίνει σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες
- ή θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός της
Όσον αφορά στην Κριμαία: η Ουκρανία προτείνει
- 15ετή περίοδο διαβούλευσης για το καθεστώς
ΠΡοϋπόθεση της έναρχης των διαδικασιών είναι η καθολική κατάπαυση του πυρός
Οι προτάσεις είναι οι πιο λεπτομερείς και συγκεκριμένες που έχει δημοσιοποιήσει μέχρι τώρα η Ουκρανία.
Προβλέπουν επίσης εγγυήσεις ασφαλείας κατά τα πρότυπα του άρθρου 5 της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, της ρήτρας συλλογικής άμυνας.
Η Πολωνία, το Ισραήλ, η Τουρκία και ο Καναδάς θα μπορούσαν να είναι μεταξύ των πιθανών εγγυητών ασφαλείας.
«Εάν καταφέρουμε να εδραιώσουμε αυτές τις βασικές διατάξεις, και για εμάς αυτό είναι το πιο θεμελιώδες, τότε η Ουκρανία θα είναι σε θέση να καθορίσει πραγματικά το σημερινό καθεστώς της ως μια χώρα μη ενταγμένη σε κάποιο συνασπισμό και ως μια μη πυρηνική δύναμη με τη μορφή μόνιμης ουδετερότητας»,
δήλωσε ο διαπραγματευτής Ολεξάντερ Τσάλι.
«Δεν θα φιλοξενήσουμε ξένες βάσεις στο έδαφος μας, ούτε θα αναπτύξουμε στρατιωτικά τμήματα στο έδαφος μας, και δεν θα ενταχθούμε σε στρατιωτικό –πολιτική συμμαχία»,
δήλωσε σε σχόλιο του στην κρατική τηλεόραση της Ουκρανίας.
«Οι στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφος μας θα πραγματοποιούνται με την συγκατάθεση των εγγυητριών χωρών».
Στις τρέχουσες ουκρανικές προτάσεις υπήρχουν αρκετά στοιχεία που δικαιολογούν μια συνάντηση μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσαν οι Ουκρανοί διαπραγματευτές, προσθέτοντας ότι αναμένουν την απάντηση της Ρωσίας.